Trócsányi: kiemelten fontos az otthon, a család és a magánélet védelme

Téma: 

Az új gyülekezési törvényben védelmezni kell a gyülekezés szabadságát, de kiemelten kell védeni a magánéletet is - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedd este az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve: a parlamenti pártokkal is egyeztetnek a kérdésről, és reméli, hogy támogatni fogják az otthon, a család és a magánélet védelmét.

Trócsányi Lászlót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozata szerint nem volt alaptörvény-ellenes, hogy a rendőrség, majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2014 decemberében előzetesen megtiltotta a devizahitel-károsultak tüntetését a miniszterelnök Cinege utcai házánál és a Kúria Markó utcai épületénél.

MTI Fotó Kovács Tamás

Ugyanakkor az Ab mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését.

A tárcavezető hangsúlyozta: két jog ütközéséről van szó, egyrészt a gyülekezés szabadsága, amely szavai szerint “demokráciakérdés”, az egyik legfontosabb érték, másrészt az emberi méltósággal, az egyén szabadságához, magánéletéhez fűződő jogok között.

Azt mondta: lesz egy új gyülekezési törvény, amely maximálisan biztosítani akarja a gyülekezés szabadságát, másrészről “kiemelt szerepet kell adni a magánélet védelmének”. Jelezte: ezt nem feltétlenül kell egy törvényben feloldani, lehet két törvény is.

Trócsányi László közölte: a parlamenti pártokkal is egyeztetnek a kérdésről, és reméli, hogy támogatni fogják a magánélet, az otthon védelmét. Mindenkinek meg kell adni az otthon, a magánélet, a családi élet védelmét, és ilyenkor “nem XY-ról” van szó, hanem minden emberről – fűzte hozzá.

A kormány rendkívül fontosnak tartja a magánéletet, a családi életet – mondta, majd emlékeztetett: ezt az alaptörvényben is kiemelték, valamint a polgári törvénykönyvbe is bekerült.

A miniszter úgy gondolja, ősszel napirendre kerül a javaslat, és az év végéig megszületik a törvény.

Forrás: MTIKép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

A legújabb Otthon melege pályázat révén 7-10 ezer lakás távfűtése korszerűsödhet – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 csatornán csütörtökön....

Mindenszentek és Halottak napján sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. Helytelen használatuk a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. Ennek veszélyeire hívja fel a katasztrófavédelem a lakosság figyelmét.

2021. június 24., csütörtök, Iván