A tüzeket nem csak a hőség, hanem az emberi mulasztás okozza

Téma: 

Egyre több munkájuk van a forróságban a tűzoltóknak. Naponta átlagosan 40-szer kell vonulniuk szabadtéri tüzekhez. Ezeket a legtöbbször emberi hanyagság okozza. Június közepe óta van érvényben az országos tűzgyújtási tilalom, aki ezt megszegi, jelentős pénzbüntetésre számíthat.

Helyenként pedig még mindig lángol a csütörtökön kigyulladt 1600 körbála Paks határában. A füst miatt egy kisebb forgalmú vasútvonalat is le kellett zárni. A tűzoltók továbbra is arra várnak, hogy a bálák leégjenek.

EPA

Az utóbbi napokban megsokszorozódott a szabadtéri tüzek száma. A katasztrófavédőket naponta több tucatszor riasztják ilyen esetekhez. Legtöbbször emberi mulasztás miatt. Pedig országszerte tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami a kijelölt tűzrakó helyekre is hatályos. Aki ezt megszegi, az 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Az extrém hőség egyre nagyobb gondot okoz a mezőgazdaságban is. Abban bíznak a gazdák, hogy napokon belül jön az eső.

Egy kivételével minden megyére piros, vagyis a legmagasabb figyelmeztetés van érvényben. A napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 fok felett lehet, és éjszaka sem hűl le jelentősen a levegő. A szakemberek továbbra is azt kérik, hogy mindenki igyon sok vizet, viseljen könnyű, szellős ruhát, és ne tartózkodjon hosszabb ideig a tűző napon.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

A mohácsi csata 491. évfordulójára emlékezünk kedden. Fodor Pál történész szerint nem helyénvaló, ha csak a tragédiát látjuk a vereségben.

„Ne csak sokan legyünk, hanem megint elegen!”

„Kivívni függetlenségünket és az Európai nemzetek tiszteletét. Az elmúlt négy évben ezen elvek mellett építettük az országot” – fogalmazta meg a Fidesz-kormányzat ars poeticáját dr.

A felsőoktatást érintő változtatások kapcsán mondta el véleményét dr. Besenyei Lajos közgazdász, a Miskolci Egyetem korábbi rektora, illetve dr. Pankucsi Márta jogász- szociológus, a Miskolci Egyetem tanára. 

MTI Fotó Marjai János

A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza a tavalyinál magasabb zöldségárakat, nem a terméshiány – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

2020. július 10., péntek, Amália