Tuzson: törvényesen tud működni a monetáris tanács

Téma: 

Törvényesen tud működni a monetáris tanács annak ellenére is, hogy lemondott a testület egyik külső tagja - hangsúlyozta az MTI-nek szombaton Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Semmilyen fennakadást nem fog ez jelenteni – jelentette ki. Hozzátette, hogy következő ülésén az Országgyűlés a jegybank elnökének kezdeményezésére új tagot választ a testületbe, így “és akkor a törvényes működés minden szempontból helyre fog állni” a technikailag kezelhető átmeneti állapot után.

MTI Fotó Kelemen Zoltán Gergely

Emlékeztetett: a napokban bejelentett lemondással nyolctagúra csökkent a testület, ami négy külsős és négy belsős tagot jelent, ugyanakkor a törvényi előírás szerint előbbiek számának meg kell haladnia az utóbbiakét.

Tuzson Bence megjegyezte, korábban többször, legutóbb 2011-ben, Simor András jegybankelnöksége idején állt elő ilyen helyzet, és “a baloldali megszólalók abban az időben ezt nem kifogásolták”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter június 30-án jelentette be, hogy a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosi feladatot eddig ellátó államtitkár, Németh Lászlóné nyugdíjba vonul.

Helyére kormánybiztosként Bártfai-Mager Andreát nevezték ki, aki ezért lemondott monetáris tanácsi tagságáról, amelyet 2011. március 21-étől töltött be.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megtárgyalta szerdai ülésén a kormány az Uber közösségi fuvarmegosztó ellen tiltakozó taxisok beadványát, ezután nyilatkozott a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki szerint a kabinet a szigorú, egységes szabályozás mellett döntött.

MTI Fotó: Kovács Tamás

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint Szigetvári Viktornak inkább azokat kellene feljelentenie, akik a nőkkel erőszakoskodnak és nem a bevándorlókat kellene védenie.Tuzson Bence az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: "az...

MTI Fotó Máthé Zoltán

Az államtitkár kiemelte: az adócsökkentést és az otthonteremtési programot 2017-ben is folytatják, a cél az, hogy több pénz maradhasson a családoknál jövőre is.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida