Változtak a határidők: ennyi idő alatt lehet útlevele

Írta: itv , - Frissítve: 2nd January, 2013 - 6:42pm

Téma: 

Az okmányt az eddigi harminc helyett húsz nap alatt készítik el.

Gyorsabban elkészülnek január elsejétől az útlevelek, és megváltozik az erkölcsi bizonyítvány - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. Az útleveleket az eddigi harminc helyett húsz nap alatt készítik el, emellett megmarad a soron kívüli, a sürgősségi, valamint az azonnali igénylés lehetősége is - ismerteti a közlemény.

A hatósági erkölcsi bizonyítványt és a hatósági bizonyítványt összevonták, ezután hatósági erkölcsi bizonyítvány készül. Ezt egyszerűbben kitölthető zöld színű formanyomtatványon lehet igényelni, amit a postákon, valamint online, az Ügyfélkapun keresztül, az úgynevezett webes ügysegéd rendszerén lehet kérelmezni. Az új hatósági erkölcsi bizonyítvány megjelenésében megegyezik a régivel, adattartalma azonban megújul.

Hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal lesz igazolható a speciális feltételeknek való megfelelés vagy a büntetlen előélet, és az, hogy a kérelmező nem áll közügyektől vagy foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt. Az új hatósági erkölcsi bizonyítvány továbbra is 3100 forintba kerül.

Kapcsolódó cikkeink