Varga: Ezért optimista a költségvetés

Téma: 

A költségvetési optimizmust részben az előző évek előkészített programjai és fejlesztései indukálják, másrészt az idénre tervezett 4,1 százalékos növekedés – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: tavaly a szociális partnerekkel megkötöttek egy adócsökkentési és bérnövekedési megállapodást, melynek a hatását már idén is lehet érezni. A minimálbér és a garantált bérminimum idén 15-25 százalékkal emelkedik, ez jövőre folytatódik, és azzal számolnak, így a belső kereslet is nőni fog.

MTI Fotó

Továbbra is fegyelmezett, takarékos gazdálkodásra készülnek, de szükség van arra is, hogy különböző területeken felzárkózási folyamatokon menjünk keresztül. Azt tervezik, hogy a gazdasági növekedésből származó többletbevétel egy részét életszínvonal-, életminőség-javító lépésekre költik – hangoztatta.

Megemlítette a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljét, illetve a mentőszolgálatnál tervezett 10 százalékos béremelést.

A gazdasági növekedésből származó többletbevétel másik részét  beruházások ösztönzésére fordítják. Amíg Magyarországon egy ember is munkát keres magának, szükség van arra, hogy növeljük a munkahelyek számát – fogalmazott a miniszter, aki egyébként arra számít, hogy a jelenlegi 4.5 százalékos munkanélküliség jövőre tovább csökken.

Beszélt arról is, hogy 2010-ben a GDP 83 százaléka volt az államadósság aránya, tavaly már csak 74 százalék, a cél pedig az, hogy 2018-ban ez a ráta 70 százalék alá süllyedjen.

Folytatódik a kétgyermekes családok adókedvezményének kiterjesztése: idén 30 ezer forintot kap egy ilyen család, jövőre 35 ezret. Ez azt jelenti, hogy jövőre 420 ezer forint kedvezményt tudnak megtartani, vagyis ez egy-egy szülő havi keresetét jelenti – mutatott rá.

Jó esély van arra, hogy akárcsak idén, jövőre is 3,5 százalék felett lesz a gazdasági növekedés, így a nyugdíjasok pluszjuttatásra számíthatnak. A vállalkozások számára pedig fontos, hogy a társasági adó marad 9 százalékos, miközben a munkáltatói járulék 22-ről 20 százalékra csökken, a kisvállalkozói adó 14 helyett 13 százalék lesz.

Azzal számolnak, hogy jövőre 3 százalék körül alakul az infláció, a háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal, az átlagkereset 8,8 százalékkal emelkedhet. Nagyon fontos, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések társadalmi elfogadottsága tartósan megmaradjon. Ez pedig csak akkor következik be, ha az emberek azt érzik, a gazdasági számok növekedése mellett ők maguk személyesen is gyarapodnak – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, a halhús és az internet áfájának csökkentésével az a cél, hogy alacsonyabb legyen a fogyasztói ár.

Szólt arról is, hogy durván 200 milliárd forintos tartalékot terveztek a büdzsébe. Nyilván ez a gazdasági bővülésnek köszönhetően év közben bővíthető, de az elmúlt években elegendőnek bizonyult.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

EPA/Facundo Arrizabalaga

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió vezetői úgy ítélik meg, hogy lendületet adott a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásoknak az ő firenzei beszéde, amelyben kormányának célkitűzéseit vázolta a brexit utáni időszakra....

MTI Fotó Mohai Balázs

A hazai németség történelmi, nemzetformáló szerepéről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője a pesthidegkúti német nemzetiségi napon tartott ünnepségen.

Magyarország legkésőbb 2014-ben törleszti a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett hitelt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten a Fidesz Magyarország jobban teljesít című rendezvénysorozatának keretében tartott előadásában.

2021. január 27., szerda, Angelika