Vásárolni is jönnek Szlovákiából Magyarországra

Téma: 

Magyar Turizmus Zrt. megbízásából végzett online kutatásból kiderült, hazánk a belföld és Csehország mellett a harmadik legnagyobb arányban felkeresett desztináció Szlovákiában.
Szlovákiából a rokon- és barátlátogatások mellett főleg bevásárlás céljából érkeznek látogatók, de a gyógy- és wellnessutazások, a vízparti üdülések és a városlátogatások is kedveltek – ismerteti a felmérés eredményét keddi közleményében a Magyar Turizmus Zrt.

A szlovákiai látogatók utazás előtti tájékozódásában az ismerősök mellett az internet jelenti a legfontosabb információforrást. A szállásfoglalást többnyire közvetlenül a szolgáltatónál, vagy az utazási portálokon keresztül intézik, míg az utazási irodák szerepe a foglalásnál nem jelentős.

A Szlovákiából Magyarországra irányuló turizmus élénkülését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is alátámasztják, mind a vendégforgalom, mind a szlovákiai turisták költése növekedést mutat. Az MT közleménye ismerteti, hogy 2011-ben a vendégéjszakák száma 2010-hez képest 26,4 százalékkal, a válság előtti utolsó évhez, 2007-hez képest pedig 78,8 százalékkal nőtt. Tavaly összesen 236 ezer éjt töltöttek el magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken a szlovák turisták. Emellett az utazások jellegéből adódóan a látogatók jelentős része rokonoknál, barátoknál, magánszálláshelyen száll meg.

A Szlovákiából Magyarországra látogatók összesen közel 79 milliárd forintot költöttek 2011-ben, ez 116 százalékos növekedés 2007-hez képest. Ebből a vásárlási motivációval érkezők költése csaknem 55 milliárd forint volt, amely az öt évvel korábbi összeg háromszorosa. A turisztikai céllal érkezők magyarországi kiadásai öt év alatt 61,7 százalékkal 15,7 milliárd forintra nőttek, 2007-hez képest pedig 84,2 százalékos a növekedés.

- MTI -

Kapcsolódó cikkeink

Az Irány Televízió felhívása:

Kedves nézőink!

A reformáció mai programja, hogy "megszabadulva, félelem nélkül" szolgáljunk Istennek - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap Budapesten.

A jelenleg kapható és forgalmazott burgonya minősége nem éri el azt a szintet, amit szeretnénk – indokolta a szigorítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

Szemrevételezték csütörtökön az edelényi önkormányzat tulajdonában lévő Borsodi Közszolgáltató Nonprofit Kft.

2021. június 24., csütörtök, Iván