Vona: a Jobbik az ország egész területén kiegyensúlyozottabban szerepelt, mint korábban

Téma: 

A Jobbik nem érte el kitűzött célját - így értékelte a vasárnapi eredményt Vona Gábor pártelnök. A Jobbik nem tudott nyerni egyéni mandátumot, és hiába ért el jobb listás eredményt, mint 4 éve, arányaiban mégis kevesebb képviselője lesz a Parlamentben.

Csendesen, beszélgetve várták a Jobbik szimpatizánsai az eredményeket vasárnap délután a Budapesti Kongresszusi Központban. A legtöbben abban bíztak, hogy a Jobbik megelőzheti a baloldali összefogást.

Taps tört ki, amikor kiderült: egy-egy körzetben jelöltjük jobban szerepelt a baloldali indulónál. Egyéni mandátumot azonban sehol sem sikerült szerezniük.Az országos listán jobb eredményt értek el, mint négy éve. Míg 2010-ben a szavazatok 16,67 százalékát kapták meg, idén már a választók 20 és fél százaléka voksolt rájuk.A parlamenti mandátumok számát tekintve azonban rontottak a korábbi eredményen. Az előző ciklusban a képviselők 12,18 százaléka volt jobbikos, 2014- től - a jelenlegi adatok alapján - ennél kisebb, nagyjából 11 és fél százalékos arányban lehetnek jelen az új Országgyűlésben.

Az eredményeket értékelve Vona Gábor nem titkolta csalódottságát.

„El kell ismerni, hogy a célunkat, amelyet kitűztünk a választási kampány előtt magunk elé, nem tudtuk elérni. Nem értük el a célunkat, mert az elmúlt 24 év tovább folytatódik, az elmúlt 24 évet nem sikerült lezárnunk.”A 106 választókerületből 41-ben előzték meg a jobbikos jelöltek a baloldali indulókat.Vona Gábor az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a Jobbik az ország egész területén kiegyensúlyozottabban szerepelt, mint korábban, „a kelet-nyugati megosztottság” megszűnt. Vona Gábor azt mondta: az Országgyűlésben konstruktív ellenzéki szerepre készül a Jobbik, amely minden, az ország érdekét támogató javaslat mellett kiáll.

-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink

Vona: egyre inkább néppárttá válik a Jobbik

A jobbik elnöke szerint egyre inkább néppárttá válik az általa vezetett szervezet, és a legkülönbözőbb társadalmi csoportokban növekszik támogatottsága.

Vona: maradjon meg a kazincbarcikai kórház!

A kazincbarcikai kórház megmentéséért tartottak demonstrációt a Jobbik szervezésében csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban, ahol Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke úgy fogalmazott: az intézmény "áldozatul esett a kórházi reformnak álcázott intézkedéseknek".

MTI Fotó Kovács Tamás

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat.

Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor a két legnépszerűtlenebb és a legelutasítottabb pártelnök a Nézőpont felmérése szerint.

 

2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd