Az igaztalan vádak miatt jogi lépésekkel él a gyermek-egészségügyi központ

Együtt éreznek azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették, a “sok igaztalan vád miatt” azonban, ha valaki a gyermek-egészségügyi központ munkájával kapcsolatban “valótlan kijelentést hoz nyilvánosságra, vagy megalapozatlan tényeket állít”, azzal szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik – közölte Nagy Kálmán, a miskolci megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának vezetője csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nagy Kálmán felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött-osztálya – Magyarország első ilyen osztálya – már negyvenöt éves múltra tekint vissza. Alapítása összefüggött azzal, hogy a megyében rendkívül magas volt a koraszülött-halandóság. Az osztály azóta koraszülött gyerekek ezreit mentette meg a biztos haláltól. Borsod-Abaúj-Zemplénben szervezték meg az országban először a koraszülöttek inkubátoros szállítását, amely máig is az egyik legfontosabb tényezője a koraszülöttek életben tartásának – hangsúlyozta. Hozzátette: az osztály tavaly is sok gyógyult, jó életminőségű koraszülöttet bocsátott haza.

Az elmúlt másfél hét alatt a gyermek-egészségügyi központ koraszülött-osztályán több, igen kis súlyú koraszülött halt meg. “A közvetlen halálok eddig nincs feltárva”, az egyes esetek közötti összefüggés még nem tisztázott. “Az osztály dolgozói a vizsgálatok eredményét, illetve azok értékelését szükségesnek tartják és várják” – írta a szakember. Kifejtette: az igen kis súlyú koraszülöttek megszületésük után súlyos betegek. “Ezek a gyermekek gyenge védekezőképességgel rendelkeznek, és életkilátásuk korlátozott”. Egy 1000 grammos újszülött olyan felnőttnek felel meg, akinek a súlya eredetileg 60 kiló, és betegsége miatt 20 kilót fogyott – hozott példát. A miskolci gyermek-egészségügyi központ Magyarország egyik legjobb intézménye, amelytől sok esetben egyetemi klinikák kérnek segítséget, és olyan súlyos betegeket lát el sikeresen – égetteket, leukémiásokat, csontvelő-transzplantáltakat -, akiknek a kezelése nemzetközileg is jelentős gyógyító feladatot jelent – jegyezte meg. “Természetesen mélységesen együtt érzünk azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették” – olvasható a közleményben.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben, és arra utasította a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

- MTI -

Kapcsolódó cikkeink

foto:hgysz

Több gyermek kórházba került, miután egy miskolci gyógyszerész egy adag kúp készítése közben valószínűsíthetően felcserélt két hatóanyagot – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán az MTI-vel.

M1

A menekültek új alternatív útvonalakat választanak, hogy minél inkább elkerüljék az ujjlenyomat vételt - mondta az MTVA tudósítója Belgrádból. A valódi menekülteket jövő héttől is beengedi Magyarország.

Forrás: femina.hu

Egyre több gyermek születik Magyarországon, az elmúlt két évben folyamatosan nőtt a születések száma - mondta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.Novák Katalin kifejtette, Magyarországon - hasonlóan...

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma