Észak-Magyarországra költöznek a dél-szlovákiai farkasok

Korábban kihaltnak hitték a farkast Észak-Magyarországon, ám a térségünkben élő legnagyobb kutyaféle ragadozó újra meghonosodott ott, szlovák „importból”. Az Aggteleki Nemzeti Park és a Kelet-szlovákiai Múzeum két évig tartó kutatása megerősítette a ragadozók átvándorlásának tényét. 

 

„A kutatás célja az volt, hogy felmérjük, mennyire igényesek az életkörülményekre a nagyragadozók, elsősorban a farkasok, de a hiúzok is. A legjelentősebb eredményünk, hogy sikerült megerősíteni a farkasok visszavándorlásáról szóló információkat” – mondta Szabó Ádám, a projekt egyik koordinátora. 

A kutatás keretében 15, Magyarországra átvándorolt farkast sikerült azonosítani. 

Észak-Magyarországra költöznek a dél-szlovákiai farkasok

 

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Uwe Zucchi

Székelyföldön már nemcsak a medvék, a farkasok is támadják a gazdák jószágait. A pásztorok tehetetlenek. Az esős, hideg időben, felöltözve, védett helyre húzódva nem hallják, ha közeledik a vadállat.

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas...

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

 

Állandósulni látszik a farkas jelenléte az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

2020. április 5., vasárnap, Vince