Farkasok portyáznak Borsodban

Szétmarcangolt állattetem, tenyérnyi nyomok rajzolta ösvény a hóban – ennyi információból egy laikus csak annyit szűr le, hogy itt egy nagyvadat befalt egy másik vadállat, Szabó Ádám viszont azonnal sorolja: nagyjából két nappal ezelőtt járhattak itt, és ketten voltak, egy fiatalabb és egy tapasztaltabb, kifejlett példány. Nem kétséges: az ordasok nemcsak átszökdösnek Magyarországra, de már itt is élnek - írja a Blikk.

A szürke farkas igazi gyilkológépnek született. Száznyolcvan centi hosszú, a háta emberderék magasságban van, szemfoga 4-5 centis, intelligenciája lenyűgöző – néhány példánya az Aggteleki Nemzeti Park erdeinek mélyén portyázik. Nyomukban pedig folyton ott van Ádám, aki hosszú évek óta kutatja a hazánkban élő nagyragadozókat. Legutóbb, amikor négy nappal ezelőtt „nyomoztam", láttam elsuhanni kettőt, de annyi időm sem volt, hogy a fényképezőgépem után nyúljak. Ezek az állatok rendkívül gyorsak és okosak – mondta áhítattal a hangjában Ádám, aki gyorsan hozzátette: mint minden ragadozót, a farkast is tisztelni kell, de nem jelent igazi veszélyt, hiszen kicsi az esélye, hogy egy turista szembetalálkozzon egy példánnyal. Ádám viszont elmondhatja magáról, hogy volt szerencséje ölben tartani egyet ezek közül a felséges állatok közül. – Az apropó szomorú: egy vadász szólt, hogy látott egy furcsán viselkedő példányt. Követtem a nyomait, és hálóval befogtam az állatot, majd elaltattam, és rohantam vele az állatkórházba. Sajnos nem tudták megmenteni, kiderült, hogy szopornyicával fertőzött – mesélte Ádám, aki az elhullott és más állatokból vett vérmintáiból végzett DNS-vizsgálattal eddig tíz szürke farkast tudott azonosítani az Aggteleki Nemzeti Park területén. A napokban kapja kézhez azt a speciális, GPS- és rádiójeladóval ellátott nyakörvet, amellyel egész pontosan feltérképezheti a magyar farkasok mozgását és életét. – Nagyon kell vigyáznunk rájuk, hiszen csak erről az egy családról tudunk biztosan. A jeladóval másfél éven át tudnánk őket követni, és arra is választ kapnánk, hogy mi lesz a májusonként születő 4-5 farkaskölyökkel – mosolygott az állati nyomozó.

Kapcsolódó cikkeink

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a nagyragadozók jelenléte állandó.

MTI/EPA/Uwe Zucchi

Székelyföldön már nemcsak a medvék, a farkasok is támadják a gazdák jószágait. A pásztorok tehetetlenek. Az esős, hideg időben, felöltözve, védett helyre húzódva nem hallják, ha közeledik a vadállat.

Észak-Magyarországra költöznek a dél-szlovákiai farkasok

Korábban kihaltnak hitték a farkast Észak-Magyarországon, ám a térségünkben élő legnagyobb kutyaféle ragadozó újra meghonosodott ott, szlovák „importból”.

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas...

2020. április 5., vasárnap, Vince