Házhoz megy a rendőrség

Elesett, lakásukból kimozdulni nem tudó idős emberek részére tartott bűnmegelőzési tanácsadást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság, azzal a céllal, hogy ne válhassanak bűncselekmények áldozataivá.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság több éve tart bűnmegelőzési előadásokat a településeken élő időskorúak részére. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ezeken a rendezvényeken, amelyek rendszerint kultúrházakban, illetve a helyi önkormányzatoknál történnek, pont azok nem tudnak részt venni, akik fizikai, mentális állapotuknál fogva talán legjobban ki vannak szolgáltatva a bűncselekmények, szabálysértések elkövetőinek.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójának az-az ötlete támadt, hogy " miért ne lehetne az időseket a lakásukon felkeresni és ott beszélgetni velük a bűnmegelőzés lehetőségeiről"?
A felvetés megvalósíthatónak bizonyult, így a tiszaújvárosi rendőrök belevágtak és 2013. szeptember 4-én összesen kilenc időskorú személyt kerestek fel Hejőbábán.

A település polgármestere a kezdeményezés mellé állt és rendkívül pozitívan értékelte azt. A rendőrség kérésére felmérte és átadta azon idős emberek címeit, akik teljesen egyedül élnek, betegeskednek, vagy fizikai, mentális állapotukból kifolyólag segítségre szorulnak.

Az "előadásokra" a bűnmegelőzési előadót a kapitányság vezetője, illetve a bűnügyi osztályvezető is elkísérte, valamint az önkormányzat részéről a családsegítő gondozónője is velük ment.

A bűnmegelőzési felvilágosítás mellett, minden idős embernek ajándékoztak a látogatók az általuk készített figyelemfelhívó kiadványból és naptárból is. A meglátogatott szépkorúak rendelkeztek olyan segélyhívóval, amelyen keresztül bármikor kérhetnek orvosi segítséget. A rendőrök egyeztetve a helyi polgármesterrel felhívták az idősek figyelmét arra, hogy bűncselekmény, vagy szabálysértés esetén is bátran használják ezt a segélyhívó rendszert, a rendőrség értesítése azonnal meg fog történni.
Az időskorúak hihetetlenül hálásak voltak, már csak azért is, hogy a rendőrök felkeresték őket, elbeszélgettek velük és gondoltak rájuk. A beszélgetések alkalmával elmondták azt is, hogy milyen gondjaik vannak, mely problémákkal küszködnek, ugyanakkor több olyan bűnügyi, közbiztonsági jellegű információval is szolgáltak, amelyeket a jövőben a rendőrség tud majd hasznosítani.

Kapcsolódó cikkeink

A közvetlenül átadott bűnmegelőzési információ felér egy biztonsági lakattal. Ezt felismerve idős embereknek szervezett, illetve szervez bűnmegelőzési előadásokat a Miskolci Rendőrkapitányság. A legutóbbi ilyen témájú rendezvényt 2013.

Szegedi Márton a bukott politikus a múlt héten még nem tudta, hogy marad vagy megy

"Mától fogva nem pártkatonaként, hanem csupán gyermekei és városa jövőjét szem előtt tartó családapaként, lokálpatriótaként kívánok dolgozni szülővárosomért, Miskolcért.

 Zagyva: Ha itt ez megy, akkor mi mehet Borsodban?

A kerékpárt annak ellenére lopták el, hogy az Országgyűlés Hivatalának épülete előtti parkolót biztonsági őr és több kamera is figyeli

Origo

Magyarországról 32 cég mutatkozik be a World Food Kazahsztán rendezvényen november 2. és 4. között - közölte az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (AMC) szerdán az MTI-vel.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara