Kevesebben voltak munka nélkül Borsodban júniusban, mint januárban

Kevesebben voltak munka nélkül Borsodban júniusban, mint januárban, de még így is 19,2 százalékos a munkanélküliségi ráta a megyében. Encsen és Ózdon a legrosszabb a helyzet. Csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az év hatodik hónapjában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a járási munkaügyi kirendeltségek kevesebb, mint 54,5 ezer állástalant tartottak nyilván, miközben januárban csaknem 80 ezer volt a számuk.

A munkanélküliek számának mérséklése március óta folyamatos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, júniusban májushoz képest csaknem kétezerrel voltak kevesebben állás nélkül.

A regisztrált álláskeresők létszáma alapján számított munkanélküliségi arány június végén 19,2 százalék volt, ami az előző hónaphoz képest 0,6 százalékponttal, a tavalyitól 2,9 százalékponttal lett kevesebb. Az országos ráta 11,2 százalék.

A megye legkedvezőbb helyzetű körzeteiben, Miskolc, Tiszaújváros és Mezőkövesd térségében 14-15 százalékos volt ez az arány, Encs és Ózd körzetében viszont meghaladta a 30 százalékot.

Június végén a munkaügyi kirendeltségek csaknem 7500 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván, 4,3 százalékkal, 307 fiatallal többet, mint egy hónapja.

A hivatal szerint a munkanélküliek számának hónapok óta tartó csökkenése elsősorban a közfoglalkoztatás bővülésének, az új startmunka-programoknak köszönhető, ugyanakkor kisebb mértékben, de nőtt a nem támogatott álláshelyek száma is. Júniusban a munkaadók 4144 betöltetlen álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ez 811-el haladta meg a májusit.

Kapcsolódó cikkeink

Mintegy 55 ezren vannak munka nélkül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

MTI Fotó: Marjai János

Csökken a nyelvvizsgák száma, ami az egyre több emelt szintű érettségi és a fiatal korosztályok demográfiai mutatóinak a következménye - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint...

MTI Fotó

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hat hónapjában, miután 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2021. március 7., vasárnap, Tamás