Magyarországon a fiatalok munkanélkülisége az európai átlag kétszerese - A vidéken élő fiatalok munkavállalási lehetőségei

A társadalmilag kirekesztett és rossz anyagi körülmények között élő fiatalokra hívta fel a figyelmet az a három napos találkozó, melyet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével valósítottak meg. Az ismeretszerzésen túl a program célja a helyi értékek közvetítése és különböző aktualitásokra való felhívás volt, mint a vidéki szegénység problematikája.

Magyarországon a 25 év alattiak 18% munkanélküli, ebből következően a fiatalok esetében különösen nagy az elszegényedés veszélye. Sajnálatos az a tény, hogy a legtöbbje önkénytelenül kerül ebbe az helyzetbe. A legáltalánosabb tényező, hogy számos fiatal szakképzetlenül, iskolai tanulmányait félbehagyva kerül ki az iskolából, így a munkaerő-piaci lehetőségeik rendkívül lecsökkennek. A marginalizálódás oka lehet még, hogy a szülői stabilitás hiányában komoly családi feszültségek alakulnak ki, mely kihat a fiatalkorú életére is.

A 2012 augusztusa óta folyó, negyedévente megrendezésre kerülő eseménysorozat utolsó állomásának Miskolc adott helyet, mely ezúttal az ifjúság és a vidéki élet témájára koncentrált. A Miskolc mellett lévő és a környező településeken a pénzügyi keretek egyenetlen eloszlása megnehezíti a munkavállalást, így ennek következményeként a fiataloknak a kötelező ifjúsági munka elvégzéséhez nem áll rendelkezésükre elegendő erőforrás.

A rendezvény szervezői különböző szakmai programokkal, előadásokkal készültek, mindezt úgy, hogy a legfontosabb célcsoportot, a mai generáció fiatal korosztályát szólítsák meg.

Az előadások többek között olyan égető témákkal foglalkoztak, mint a vidéki szegénység, illetve a fiatalok és a marginalizáció kapcsolata. A különböző műhelymunkák alkalmával lehetőségük nyílt a vidéki munka gyakorlatban történő megismerésére is, a rendezvényen való részvételt pedig olyan programok tették színessé, mint a falmászás, ellátogatás a Miskolctapolcai-tavasbarlangba és Lillafüredre, a miskolci Factory Arénában pedig megismerkedhettek a helyi szokásokkal és a vidéken jelenlévő problémákkal.

„A találkozó programja kiemelten az ifjúság és a helyi munkanélküliség témakörével foglalkozott, ezen belül is elsősorban a vidéki ifjúsági léttel, a kisodródás és annak megelőzésének lehetőségével. A rendezvény szervezői minden ifjúsággal kapcsolatban lévő szakértőt igyekeztek megszólítani: szervezeti vezetőt, civil fejlesztőt, kuktatót, szociológust és szociális szakembert is.” – mondta dr. Nagy Ádám, az Ifjúságszakmai Társaság Alapítványának elnöke.

A Darányi Ignác Terv keretén belül létrejövő program során az ismeretátadás alkalmával a figyelem elsősorban a szegénység leküzdésére hárult, a gyakorlatokon való részvétel és az ismeretek elsajátítása számos kapcsolatépítési lehetőséget kínálva a szakmában dolgozók és az iránt érdeklődők számára, ezzel lehetővé téve az ifjúságszakmai hálózat erősítését.

Kapcsolódó cikkeink

Rióban megkezdődött a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó.Az ifjúsági világtalálkozón jelen lévő magyar fiatalok élményeiről számolt be az egyik résztvevő a Vatikáni Rádiónak.A Shalom közösség szervezésében az ifjúsági világtalálkozóra kiutazott magyar fiatalok július 21-én,...

Sem a hagyományos papír alapú, sem az elektronikus könyv nem hozza lázba a fiatalokat: a tízen- és huszonévesek 28 százaléka egyáltalán nem olvas könyveket, napi rendszerességgel pedig csak a korosztály hét százaléka vesz kötetet a kezébe.

Shutterstock

A fiatalok több mint harmadának van megtakarítása, a legnagyobb részük lakásra gyűjt - derül ki a K&H negyedéves, a 19-29 éves fiatalok elégedettségét mérő jóléti index felméréséből.

2021. április 13., kedd, Ida