Nyugatra költözünk munkáért

A beadott támogatási kérelmek alapján főként Kelet-Magyarországról, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből kívántak az álláskeresők a fővárosba, Pest megyébe és Győr-Moson-Sopron megyébe költözni munkavégzés céljából − válaszolta a Napi Gazdaságnak a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca adatai szerint 2012 októbere − a mobilitást segítő lakhatási támogatás létrehozása óta − 2014. január végéig a megkötött hatósági szerződések száma meghaladta az 1500-at, további 300 kérelem elbírálásra vár.Lakhatási támogatást a legalább 3 hónapja álláskeresőként regisztráltak, a pályakezdők, a csoportos létszámleépítésben érintettek igényelhetnek − utóbbiak esetében a nyilvántartási időt nem kell vizsgálni, ahogy azoknál sem, akik közfoglalkoztatást követően kerültek az álláskeresők regiszterébe. A támogatás megítélésének az is feltétele, hogy az új munkaviszony legalább hat hónapra szóljon, minimum heti 20 órás foglalkoztatást biztosítson, a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre legyen egymástól, vagy a munkahelyre való napi tömegközlekedéses ingázás több mint 5 órát vegyen igénybe. Szintén feltétel, hogy a kérelmezőnek ne legyen ingatlantulajdona (részben vagy egészben) a munkavégzés helyén.

A támogatás forrása felülről nyitott, a tárca szerint forráshiány miatt még nem utasítottak el kérelmet: a járási hivatalok minden kérelmezőnek, aki megfelel a jogszabályban rögzített feltételeknek, megítélték a támogatást. Az Igényléshez be kell mutatni a munkaszerződést, a lakásbérleti szerződést és igazolni kell a lakossági folyószámla meglétét. A döntéshez vizsgálják az álláskereső bruttó keresetét − a havi bruttó kereset legfeljebb a minimálbér háromszorosa lehet − és a lakóingatlan bérleti díját is. (forrás: napigazdasag.hu)

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A Nyugat-Európában egyre szaporodó terrorista támadások miatt szükséges, hogy a magyar bűnüldözés az unióban élő terroristagyanús személyeket is azonosítsa, adott esetben kiszűrje, feltartóztassa - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára...

Nagy figyelmet keltve régi német Trabantok, Wartburgok és szovjet Zsigulik robogtak végig hétfőn kora este Prágában a Kisoldal történelmi negyedben, hogy a 25 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékeztessenek.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az Európát érintő migrációs válság valójában civilizációs válsággá szélesedett, „a Kelet nyugatra jött” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Piliscsabán.

EPA

Ismét kitört a szeptemberben aktívvá vált Agung vulkán az indonéziai Balin - közölték kedden a hatóságok. A riasztási fokozatot a legmagasabb szintűről alig néhány napja vitték le egy fokozattal.

2021. április 13., kedd, Ida