Romlott a megye gazdasági teljesítménye

Az idei év első felének gazdasági mutatói – a behozatal kivételével – kedvezőtlenebbek az országos indexektől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adóigazgatóságának tájékoztatójából.
A beruházásoknál 34,2 százalékos az elmaradás, a kivitelnél pedig 13,5 százalékos. Az értékesítés múlt évhez mért változása nyolc százalékkal marad el a nemzetgazdaság változásaitól.
– Egyedül a külpiaci értékesítés volt az, amely 6,7 százalékkal meghaladta megye múlt évi forgalmát. A belföldi beszerzések, és a belföldi értékesítések kapcsán egyaránt elmondható, hogy a teljesítmények egy tizeddel elmaradtak a 2011 első felében mért adatoktól. Az összes értékesítésnél három, az összes beszerzésnél hét százalékos a csökkenés – emelte ki nyilatkozatában Olasz András, az adóigazgatóság igazgatója
Az értékesítések 44,7 százaléka az országhatáron kívülre irányult, a kivitel több mint hattizede az EU országait érinti az utóbbi években. A megyei export forintban számolva június végén 625 milliárd forint volt, 40 milliárddal több, mint egy évvel korábban.
A megyei nagy exportőrök szállításai és a teljes magyar kivitel is közvetlenül összefügg a német gazdaság állapotával. A legnagyobb mértékben a félkész- és köztes termékeket, alkatrészeket szállító gazdálkodók kilátásait befolyásolja ennek alakulása.
Június végén 77 919 vállalkozás és egyéb szervezet működött a megyénkben, számuk elérte az eddigi legmagasabb szintet, ami 1,6 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi. A működő gazdálkodó szervezetek közel hattizede, míg az egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek mindössze 12 százaléka tartozott az ÁFA törvény hatálya alá. Az érintett 22 391 adózó közel háromnegyede a megye teljesítményét döntően befolyásoló társas gazdálkodó, az egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek száma 5 873 fő.
Nemzetgazdasági áganként vizsgálva a teljesítményeket, megállapítható, hogy a megye gazdaságában az értékesítés és a beszerzés vonatkozásában továbbra is a vegyipar, a gépipar, a kereskedelem és az energiaipar számít maghatározó ágazatnak.
A legtöbb kiemelt ágazatban a forgalom visszaesése, illetve növekedésének mérséklődése tapasztalható. A gazdálkodók a jövőbeni kereslettel kapcsolatos aggodalmaik miatt gyorsuló ütemben építik le, vagy lassabban töltik fel raktárkészleteiket. Értékesítési forgalom-növekedést négy ágazat könyvelhet el magának: a legnagyobb volumenű értékesítéssel bíró vegyipar (5,7 százalék) a gépipar (7,3 százalék), és az elenyésző részesedésű mezőgazdaság (20,2 százalék) valamint a vendéglátás (7,7 százalék).
A megyei értékesítés számottevő többségét – elsősorban exportpiacainak köszönhetően – a húzóágazatok közül is leginkább a vegyipar és a gépipar nyújtotta, együttes részarányuk évről évre nőtt, mára megközelíti a hattizedet. A több ágazat nem igazán tudott meghatározó gazdasági súlyt szerezni magának, részesedésük a kereskedelem kivételével tizedrész alatt marad.
Az export alakulására erőteljes ráhatása volt a gépiparnak és a vegyiparnak. Az előző évekhez hasonlóan, ezen ágazatok bonyolították a megyei 624 milliárd forintos kivitel majd kilenctizedét. A belföldi értékesítésnél élen áll a kereskedelem, 151 milliárdos forgalmával, tőle éppen hogy elmarad a vegyipar és az energiaipar 121 milliárdos belföldi forgalommal. Itt jelentkezett a legnagyobb, mintegy 26 százalékos belföldi forgalomvesztés.

minap.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Rosta Tibor

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

MTI Fotó Komka Péter

Az északi és az északkeleti országrészben több helyen is romlott a levegő minősége a magas szálló por (PM10) tartalom miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szombaton az MTI-vel.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elmúlt huszonnégy óra mérési adatai szerint Pécsen veszélyes, további kilenc városban, köztük Budapesten egészségtelen a levegő-egészségügyi helyzet a magas szállópor-koncentráció miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a...

2021. június 24., csütörtök, Iván