Somlón lezárul egy korszak - Két legenda hazatér Tokaj-Hegyaljára

A Hollóvár Pincét irányító Takács Lajos és családja elköltözött eddigi lakóhelyéről, a Somló Hegyről, és hazatértek Tokaj-Hegyaljára. A 87 éves Fekete Béla is bejelentette: idén szüretelt utoljára legendás somlói birtokán. Az információkat a somloi.hu portál közölte pénteken késő este.

Két hír is borzolja egy ideje Somlót ismerő és szerető borisszák kedélyeit - olvasható a somloi.hu oldalon. Igaz-e az, hogy Takács Lajos és Fekete Béla is idén szüreteltek utoljára?

Fekete Béla és Takács Lajos jóváhagyásával az oldal az alábbiakat közli:

Takács Lajos és családja november 20-án, szerdán elköltözött eddigi lakóhelyéről, a Somló Hegyről, hazatértek Tokaj-Hegyaljára, ahonnan Lajos több, mint 12 éve először a Somlóra jött. A döntést az idén nyáron született negyedik gyermekének érkezésével végleg kinőtt kis somlói pinceház kényelmetlenségén kívül leginkább Lajos nagyszabású új projektjének terve inspirálta: szülőföldjén, Tokajban szeretné ugyanis megvalósítani álmai szőlőskertjét, egy a hétköznapi bortermelésen messze túlmutató ökoborászatot.

Erről a Terra Hungarica által készített videón beszélt először.

Mi lesz a Hollóvár sorsa? A hír igaz: a somlói négyhektáros birtok eladó. A hír árnyalása: de nem minden áron.

Amíg Lajos évtizedes munkájának , hitvallásának és elveinek megfelelő, méltó vevőre nem talál, a birtokot ugyanaz a szőlész csapat, ugyanúgy Lajos irányításával fogja tovább művelni. A Hollóvár, és mindaz, amit képvisel, egyelőre velünk marad tehát, azaz Takács Lajos továbbra is készít majd borokat a Somlón!

A honlap szerint az egybefüggő terület elég gyorsan új gazdára fog majd találni, "de ez már egy másik történet lesz".

Fekete Béla

A hír igaz: az ország Béla bácsija immáron másodszor is nyugdíjba megy. Fekete Béla az idén 87 éves, eredetileg mérnök volt, nyugdíjazása után érkezett a borászat területére. Béla bácsi és Bori néni idén valóban utoljára metszett, szüretelt és fejtett a Somlón - a szintén 4 hektáros birtokot bérművelésbe adják, és jövő tavasztól pihenni, és vendégeket fogadni járnak majd a Somlóra.

Ez tehát öröm az ürömben: előre egyeztetett kóstolásra továbbra is látogatható lesz pince, és ezen kívül további öröm, hogy a 2008-ig visszamenő, még érlelés alatt álló borok az egyébként Béla bácsi által abszolút csúcsnak ítélt 2013-as évjáratig bezárólag a piacon maradnak majd.

Igen, igaz: ez a birtok is eladó.

Miért érezzük mindezt korszak-zárásnak - teszi fel a kérdést a honlapot jegyző Cartwright Éva. Mint írja: aki ismeri ezt a két borászt, annak talán nem szükséges magyarázat. "Ennek ellenére megpróbálja az ember, még ha csak szavak és tőmondatok jönnek ki az elszoruló torkon: Nagy Ember. Öreg Lélek. Utolsó Mohikán. Fehér Bölény. Valós értékrend. Megkérdőjelezhetetlenség. Egy letűnőben lévő kor. Erő. Tisztaság. Hitelesség. Somló."

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Mohai Balázs

Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában.

A Tokaj-Hétszőlő nyerte el idén a Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet; a cég képviselői szombaton a tokaj-hegyaljai szüreti fesztiválon vehették át az elismeréssel járó oklevelet.

MTI Fotó Vajda János

Tokaj is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címre - jelentették be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város és a térség vezetői sajtótájékoztatón pénteken a Tisza-parti településen.

Kiemelkedő lehet az idei aszútermés Tokaj-Hegyalján - A történelmi borvidéken legalább ötezer mázsa aszúra lehet számítani - nyilatkozta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapnak.

2021. június 24., csütörtök, Iván