Vigyázzunk a méhekkel és a darazsakkal

Téma: 

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem akár komolyabb szövődményeket is okozhat.

 

 

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amely csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A legjobb elkerülni a fészket és nem ingerelni őket. Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket, a legbiztonságosabb, ha ezt a munkát szakemberrel végeztetjük el.

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjanak szakértő segítséget. A szakemberek országos listája az elérhetőségeikkel együtt, megyénkénti bontásban megtalálható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján:

 

Kapcsolódó cikkeink

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, háromszor is támadtak a darazsak Borsodban csütörtökön és pénteken. Ma kora délután Miskolcon a Gábor Áron utcából érkezett riasztás a tűzoltókhoz.

Május utolsó vasárnapja hagyományosan a gyermekeké, ebből az alkalomból jegyellenőreink meglepetéssel kedveskedtek a járműveinken utazó gyereknek.

Vona: maradjon meg a kazincbarcikai kórház!

A kazincbarcikai kórház megmentéséért tartottak demonstrációt a Jobbik szervezésében csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban, ahol Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke úgy fogalmazott: az intézmény "áldozatul esett a kórházi reformnak álcázott intézkedéseknek".

A „Jövő nyomában” mottóval elkészült a Magyar Urbanisztika Tudásközpont NKFt. koordinálásával a Magyarországi Falumegújítási Díj 2011 Pályázat és az Európai Falumegújítási Díj 2012 Pályázat kitüntetett pályaműveit tartalmazó összefoglaló kiadvány kézirata.

2021. június 24., csütörtök, Iván