Droglabor Felsődobszán – Betonkeverőben készült a „cola”

Írta: itv , - Frissítve: 7th November, 2017 - 3:51pm

Téma: 

Mákszalmából a jelentős mennyiség alsó határát többszörösen meghaladó mennyiségű morfint nyertek ki.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat ukrán és magyar állampolgárságú férfiakkal szemben. A Miskolci Törvényszéken hétfőn kezdődött meg a kilenc vádlottat felsorakoztató büntetőper.

 

 

Droglabor Felsődobszán

A vádirat szerint egy ukrán állampolgár ötlete nyomán kezdődött meg 2016 elején a „cola” fantázianevű, morfin alapanyagú kábítószer előállítása. A fő szervező magyar férfi és ukrán társa Felsődobszán néztek ki egy üresen álló raktárépületet, ahol nyugodt körülmények között tudják előállítani a kábítószert. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant.

Mindent beszereztek

 

Ezután többeket bevontak a folyamatba. Egyiküktől, akinek cége legálisan kereskedett mákszalmával, mely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül, beszereztek 4 tonna növényi anyagot.

Társaik segítségével beszerezték a gyártáshoz szükséges eszközöket, így betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat.

Napi 100 dollárért

A gyártást 2016 májusában kezdték, melyhez szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár munkabért kaptak.

 

A kábítószergyártó tevékenység egy jó hónapon keresztül folyt, amikor a rend­őrség rajtaütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokban találtak és foglaltak le kábítószert, melynek mennyisége ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kilo­gramm volt a tiszta hatóanyag-tartalom. A mákszalmából tehát a jelentős mennyiség alsó határát többszörösen meghaladó mennyiségű morfint nyertek.

Akár életfogytiglan

 

A férfiakat akkor őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek.

Az ügyészség a kilenc vádlottal szemben fegyházbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott. A cselekmény büntetési tétele öttől húsz évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Mákszalmából morfium

 

 

A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével. Az ebből kivonható hatóanyag a morfium, ami szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható.

 

-boon.hu

Kapcsolódó cikkeink