Ipari körülmények között készült kábítószer Felsődobszán

Írta: itv , - Frissítve: 24th July, 2017 - 11:51am

Téma: 

Ipari körülmények között, ipari mennyiségben állított elő kábítószert több magyar és ukrán férfi Felsődobszán, ellenük jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség – közölte a vádhatóság szóvivője .

 

Martossy György főügyészhelyettes tájékoztatása szerint a vádlottak ipari mennyiségben szereztek be mákszalmát, amelyből “cola” fantázianevű kábítószer gyártásába kezdtek.

 

A fő szervező magyar férfi és ukrán társa a kábítószer előállítására Felsődobszán nézett ki egy üresen álló raktárépületet. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant. Ezt követően több embert bevontak az előkészületekbe, a gyártásba.Egyiküktől – akinek a cége legálisan kereskedik mákszalmával, amely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül – beszereztek négy tonna növényi anyagot.

A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével, az ebből kivonható hatóanyag a morfium, amely szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható.

– ismertette a szóvivő.

Martossy György hozzátette: a két férfi társai segítségével beszerezte a gyártáshoz szükséges eszközöket, betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat.

A gyártást 2016 májusában kezdték meg, ahhoz szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták azt, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár kaptak.

A gyártás egy hónapon keresztül tartott, akkor a rendőrség rajtaütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokú kábítószert foglaltak le, annak mennyisége ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kilogramm volt a tiszta hatóanyag-tartalom.

A férfiakat őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek.

 

Az ügyészség a kilenc vádlottra fegyházbüntetés kiszabását és vagyonelkobzást indítványozott – közölte a főügyészhelyettes.

Kapcsolódó cikkeink