Szüretelés közben csaptak le a borsodi drogtanyára – Vádemelés az ormosbányai marihuánatermesztők ellen

Írta: itv , - Frissítve: 5th January, 2018 - 10:38am

Téma: 

 A bűnszervezet tagjai egy ormosbányai gazdasági épületet alakítottak át drogtermesztésre, kertésznek pedig Prágából hívtak „szakembert”. A rendőrség mind az öt gyanúsítottal szemben vádemelést javasol.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást L. H. Dang 48 éves vietnámi állampolgár és négy társa ellen. A rendőrök összehangolt akciót tartottak 2017. február 7-én többek között Ormosbányán, ahol egy korábbi baromfitelepen professzionálisan kialakított marihuána-ültetvényt találtak.

 

Kiépített rendszerben

A nyomozók a kábítószer szüretelése közben érték tetten D. Péter 33 éves miskolci és K. Árpád 42 éves budapesti lakosokat, valamint P. V. Cuu 40 éves vietnami állampolgárt. Ezzel párhuzamosan a borsodi megyeszékhelyen elfogták D. Lajos 63 éves miskolci lakost is, aki a növények termesztéséhez szükséges, már használaton kívüli telephelyet biztosította, továbbá közreműködött az ültetvény kiépítésben is. Budapesten vonták intézkedés alá a bűnszervezet vezetőjét, L. H. Dang 48 éves vietnami állampolgárt, aki a termesztés anyagi feltételeit biztosította, valamint az ő utasításai szerint dolgozott a növények ápolásával, termesztésével megbízott három személy.

A rendőrök az ormosbányai helyszínen 914 tő – különböző fejlődési szintű – marihuána növényi egyedet, valamit körülbelül 200 tőről leszüretelt, közel 10 kilogramm marihuánát foglaltak le.

 

 

Minden megvolt hozzá

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak D. Péter lakásának alagsorában, ahol egy helyiségben további 34 tőből álló marihuána-ültetvényt és a termesztéshez szükséges eszközöket találtak. A férfi házában megtalálták és lefoglalták az ormosbányai ültetvényről beszállított növényi részekből pépesítés, majd szárítás útján előállított masszát is, amelyből megállapítható, hogy a bűnszervezet a kábítószernek minősülő növényzet minden egyes részét fel akarta használni.

A nyomozás során a telephelyen, valamint az elkövetők lakásán megtartott házkutatások és helyszíni szemlék alkalmával számos – a marihuána növény termesztéséhez szükséges – eszközt, berendezési tárgyat, hőlégbefúvókat, nagy teljesítményű izzókat, keltető edényeket, műanyag cserepeket, villamossági berendezéseket, valamint ezek felépítéséhez szükséges szerszámokat, illetve a kommunikációhoz használt mobiltelefonokat foglaltak le a rendőrök.

 

 

Öt vádlott

 

A nyomozás során megállapították, hogy a drogtermesztéssel megbízott P. V. Cuu vietnámi férfi korábban Prágában hasonló tevékenységet folytatott és az ott megszerzett tapasztalata miatt hívta a bűnszervezet főnöke Ormosbányára profi kertésznek. A nyomozók megtalálták a bűnözői csoport feljegyzéseit is, amelyben minden felmerülő kiadást, eszközbeszerzést, költséget dokumentáltak, hogy a budapesti vezetőjük felé el tudjanak számolni.

 

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 3-án befejezte és az ügy iratait – a bűnszervezett jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő öt tagjával szemben – vádemelési javaslattal küldte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek.

Kapcsolódó cikkeink