Külföld

Hollik: Brüsszel fokozni akarja a migrációt

Írta: itv , - Frissítve: 15th December, 2018 - 12:56pm
MTI Fotó Illyés Tibor

Az e heti brüsszeli fejlemények megerősítik, hogy Brüsszel mostani bevándorláspárti vezetése nem megállítani, hanem menedzselni, sőt inkább fokozni akarja a migrációt – jelentette ki a kormányszóvivő.

Hollik István azt mondta, a migrációval kapcsolatban „Brüsszel e heti termése”, hogy több pénzt, kötelező kvótát és vízumot akarnak a migránsoknak. Kiderült – folytatta –, hogy a britek kilépése miatt egyébként is csökkentett EU-s költségvetésből a bevándorláspárti brüsszeliek még többet akarnak költeni a migrációra.

A V4-ek lakossága elutasítja az illegális migrációt

Írta: itv , - Frissítve: 15th December, 2018 - 12:29pm
AP

A visegrádi országok (V4) lakossága elutasítja az illegális migrációt a Nézőpont Intézet felmérése szerint - mondta Nagy Dániel, az intézet vezető kutatója az M1-en szombaton.

Az uniós kvótarendszert a visegrádi országok 53 millió felnőtt lakosa közül 35 millió ellenzi, 41 millióan pedig elégedetlenek Brüsszel bevándorláspolitikájával – tette hozzá.

Viharos vita a migrációról az EU-csúcson

Írta: itv , - Frissítve: 15th December, 2018 - 12:21pm
EPA

Viharos körülmények közt, de sikerült visszaverni a migrációpártiak támadását Brüsszelben – mondta a miniszterelnök az európai uniós tanácskozás szünetében a közösségi oldalára feltöltött videóban. Orbán Viktor hozzátette, Magyarországot többen is megtámadták céljuk érdekében, de ez a helyzet nem tart már sokáig, hiszen tavasszal uniós választások lesznek.

Lesz hadserege Koszovónak

Írta: itv , - Frissítve: 15th December, 2018 - 12:09pm
MTI/AP/Visar Kryeziu

Elfogadta a koszovói parlament pénteken azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a biztonsági erőket hadsereggé alakítsák. A döntés várhatóan növeli a feszültséget a koszovói albánok és szerbek, valamint Koszovó és Szerbia között.

A javaslatokat a 120 tagú országgyűlés összes jelen lévő képviselője támogatta, a szerb kisebbség képviselői bojkottálták a voksolást.

Nem tárgyalható újra a brit kiválási megállapodás

Írta: itv , - Frissítve: 14th December, 2018 - 4:08pm
EPA

Semmiképp nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés – szögezték le az Egyesült Királyság kilépését követően is az Európai Unióban maradó tagállamok vezetői csütörtökön tartott brüsszeli egyeztetésüket követően.

A migrációról vitáznak Brüsszelben

Írta: itv , - Frissítve: 14th December, 2018 - 4:00pm
EPA

Kétnapos uniós csúcs zajlik Brüsszelben. Csütörtökön a brit kiválás volt a téma, pénteken a migrációról vitáznak. Újra előkerülhetnek a kvótatervek is – közölte az M1 híradója.

A migráció és az unió menekültügyi rendszerének, a Dublini-rendszernek a reformjáról is egyeztetnek pénteken az unió állam- és kormányfői.

Negyedszerre sem sikerült a kormányalakítás Svédországban

Írta: itv , - Frissítve: 14th December, 2018 - 3:56pm
EPA

Nem szavazott bizalmat pénteki ülésén a svéd parlament Stefan Löfven ügyvivő miniszterelnök balközép kormánykoalíciójának, s egyre valószínűbb, hogy új választásokat kell kiírni a szeptember 9-i voksolás óta patthelyzetben rekedt országban.

Macron ígéretei megdobnák a költségvetés hiányát

Írta: itv , - Frissítve: 14th December, 2018 - 3:49pm
hirado.hu

Emmanuel Macron francia államfőnek a hetek óta tartó tüntetések befejezése érdekében tett ígéretei 10 milliárd euróba kerülnének az országnak, ez pedig tovább növelné a költségvetési hiányt - mondta Regős Gábor, a Századvég közgazdásza pénteken az M1 Ma reggel pénteki adásában.

Szijjártó: Magyarország számít a ciprusi gázra

Írta: itv , - Frissítve: 14th December, 2018 - 2:51pm
AP

Magyarország folyamatosan keresi az alternatív lehetőségeket energiabiztonságának növelésére, beszerzési forrásainak diverzifikálására, ezért reális alternatívaként tekint az Afrodité mezőből kitermelendő ciprusi gázra, és a két ország ezzel összefüggésben most kétoldalú energetikai megállapodást kötött – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a nicosiai magyar konzulátust felavató beszédében.

Oroszország elfogadhatja a migrációs paktumot

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:42am
EPA

Oroszország az ENSZ globális migrációs csomagját fontos lépésnek tartja a nemzetközi együttműködés fejlesztésében, ugyanakkor óva int az egyes országok szuverenitásába történő beavatkozástól ebben a kérdésben – közölte az orosz ENSZ-nagykövet szóvivője vasárnap a marrákesi kétnapos nemzetközi kormányközi konferencia előtt, amelyen a tervek szerint elfogadják a migrációs paktumot.

Egyre több bűncselekményt követnek el a migránsok Boszniában

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:40am
AP

Hónapok óta kiemelt figyelem fordul Boszniára és a bosnyák-horvát határra, hiszen a Balkánon végigvonuló illegális bevándorlók többsége most arrafelé próbál bejutni az Európai Unióba. Több ezren vannak most is a határ közelében, és közöttük vannak bűnözők is.

Brüsszel hallgat a migránskártyák kérdésében

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:38am
EPA

A Fidesz és a KDNP EP-képviselői írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a migránskártyákkal és a migránsvízummal kapcsolatban. Többek között arra a kérdésre szerették volna megtudni a választ, hogy honnan megy a pénz a migránskártyákra. Választ azonban egyelőre még nem kaptak.

Kész a párbeszédre a párizsi kormány

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:33am
hirado.hu

Édouard Philippe francia miniszterelnök szerint eljött a párbeszéd ideje a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényesekkel a szombati negyedik országos tiltakozónap után. Emmanuel Macron államfő a jövő hét elején megszólal, és konkrét intézkedéseket fog javasolni – ígérte meg a kormányfő.

A párizsi tüntetők tíz százaléka került őrizetbe

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:32am
EPA

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényesek megmozdulásait kísérő zavargások miatt 1929 előállítás történt és 1709-en kerültek őrizetbe, közülük több mint ezren Párizsban, ami kivételesen magas szám – derül ki a belügyminisztérium által vasárnap közzétett végleges adatokból.

Véget ért a Merkel-éra

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 10:54am
EPA

Angela Merkel 18 évet töltött a CDU élén. A kancellár pénteki beszédében azt mondta: a Kereszténydemokrata Unió már nem az a párt, amelynek irányítását 2000-ben átvette, „és ez így van jól”. Angela Merkel 2005 óta Németország kancellárja. Népszerűsége 2015-ben, a bevándorlási válság miatt kezdett csökkenni. Egyre többen bírálták azért, mert megnyitotta a határokat, az elmúlt hónapokban pedig több tartományi választáson is történetének legrosszabb eredményét érte el a pártja.

Szijjártó szerint az ENSZ másik csomagja „a kisajtón” hozná be a migránsokat

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 10:10am
MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Az ENSZ globális menekültügyi csomagja veszélyes, és újabb migrációs folyamatok megindulását ösztönözheti, ezért Magyarország elutasítja azt is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter hangsúlyozta: az ENSZ a globális migrációs csomaggal párhuzamosan elkészítette annak „testvérét”, a globális menekültügyi csomagot is, amely arról szól, hogy akit a migrációs csomaggal nem tudnak „behozni a főkapun”, azt a menekültügyi csomaggal behoznák „a hátsó kisajtón”.

Etikus-e öt éve még nem is létező kérdésekről dönteni?

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 10:05am
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A migrációt támogató politikusoknak nem maradt sok idejük az Európai Parlamentben – talán ezért is próbálják sürgősen keresztülvinni a bevándorlást segítő kezdeményezéseiket. Kérdés azonban, hogy mennyire etikus olyan témákban döntéseket hozniuk, amelyek a megválasztásuk idején, 2014-ben még nem léteztek.

Megállapodtak az OPEC-tagállamok a kitermelés korlátozásáról

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 9:48am
Shutterstock

Több mint öt százalékkal emelkedett a kőolaj világpiaci ára péntek délután, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamainak sikerült megállapodni a kitermelés korlátozásáról az olajpiac stabilitásának, és így az árak alátámasztásának érdekében.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei csütörtök-pénteken találkoznak Bécsben szokásos félévenkénti értekezletükön, és folytatnak egyeztetést szövetségeseikkel, élükön Oroszországgal.

Rendkívüli állapot jöhet Franciaországban

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 12:02pm
hirado.hu

Rendkívüli állapot kihirdetését kérte szombat este több francia rendőrségi szakszervezet az üzemanyagadó emelése ellen tüntető sárga mellényesek megmozdulásait kísérő egyre erőszakosabb zavargások miatt. Christophe Castaner belügyminiszter jelezte: kész minden lehetőséget megvizsgálni.

Megszületett a G20 Buenos Aires-i zárónyilatkozata

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 12:00pm
EPA

Élénkíteni kell a világkereskedelmet, és ennek megfelelően kell megújítani a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) – ennek a gondolatnak a jegyében született meg szombaton a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének résztvevői által kompromisszumos formában megfogalmazott közös zárónyilatkozat.

Megegyezésre jutott Trump a kínai elnökkel

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 11:57am
hirado.hu

Az Egyesült Államokban január elsejétől nem vezetik be a kínai árukra vonatkozó új vámokat – egyezett meg Donald Trump amerikai elnök szombaton a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletét követően Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott találkozóján.

Oldalak