Külföld

Az orosz befolyásolás komoly veszély az EU számára

Írta: itv , - Frissítve: 18th January, 2018 - 11:53am
(Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A Moszkva által támogatott hamis hírek és a különböző médiahadjáratok általi befolyásolás komoly veszélyt jelent az Európai Unió egységére – jelentették ki ez Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön szerdán. Az ülésen az orosz propagandának a tagállamokra gyakorolt hatását és feltételezett befolyásolását vitatták meg.

 

Oroszország újabb S-400-as föld-levegő rakétákat telepített a Krímbe

Írta: itv , - Frissítve: 13th January, 2018 - 6:17pm
(MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Oroszország újabb S-400-as föld-levegő rakétákat telepített szombaton a Krímbe – jelentették orosz hírügynökségek.

Oroszország 2014-ben foglalta el Ukrajnától és annektálta a félszigetet, amit az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókkal torolt meg. A térségben azóta is feszült a katonai helyzet, és egy újabb rakétahadosztály telepítése csak növeli ezt – állapította meg a Reuters.

Soros zsebében lévő amerikai szenátorok tiltanák ki a magyar diplomatákat

Írta: itv , - Frissítve: 13th January, 2018 - 6:11pm

Szerdán látott napvilágot az a hír, amely szerint amerikai demokrata párti politikusok az elnök szemére vetették, hogy nincs stratégiai terve az orosz törekvéseket kivédeni igyekvő nyugati demokráciák erőfeszítéseinek támogatására, valamint az Egyesült Államok megvédésére.

A témával kapcsolatban Magyarországnak is szenteltek pár oldalt, ahol úgy fogalmaztak, hogy az Orbán-kormány saját hatalmának növelése érdekében teret engedett az orosz beavatkozásnak, ezért javasolják, hogy Washington ismét tiltson ki korrupt magyar köztisztviselőket, csakúgy mint 2014-ben.

Megállapodtak a német pártok a formális tárgyalások alapjairól

Írta: itv , - Frissítve: 12th January, 2018 - 11:51am
Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Sikerült péntek reggel megállapodniuk a jelenleg kormányzó konzervatív uniópártok és szociáldemokraták vezetőinek, így megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások – tudatták az egyeztetések menetét ismerő források.

Nehéz napra számít Merkel az utolsó koalíciós egyeztetésekben

Írta: itv , - Frissítve: 11th January, 2018 - 11:49am
(MTI/EPA/Omer Messinger)

Nehéz nap lesz a Németországot kormányzó nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések utolsó fordulója, és sok akadályt kell még

 

Angela Merkel a testvérpárt Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) folytatott egyeztetés utolsónak szánt, ötödik fordulója előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek megoldásokat várnak a pártoktól, ezért nagy energiával és konstruktivitással, az együttműködés szellemében kezd hozzá a tárgyalásnak.

Juncker szerint a V4-ek vezető szerepet tölthetnek be az EU-ban

Írta: itv , - Frissítve: 9th January, 2018 - 7:58pm

A visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az Európai Unióban (EU), ha betartják a közös szabályokat – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Biztottság (EB) elnöke az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy kedden előzetesen ismertetett interjúban, amelyben hangoztatta, hogy nem szabad fenyegetni az EU-s támogatások csökkentésével, és a menekültek elosztásának ügyében figyelembe kell venni, hogy Lengyelország sok menekültet fogadott be Ukrajnából.

 

Drogháború Észak-Mexikóban: 31 halott két nap alatt

Írta: itv , - Frissítve: 7th January, 2018 - 5:15pm

Az elmúlt két napban 31 ember vesztette életét Chihuahua államban a kábítószer-csempészethez kötődő bűncselekményekben. A halálos áldozatok között négy nő és három kamaszkorú is található.

 

Carlos Huerta, a chihuahuai ügyészség egyik szóvivője az AFP hírügynökségnek elmondta: a vérfürdő a különféle kábítószercsempész bandák – főleg a Juarez és a Sinaloa drogkartell – közötti leszámolások következménye.

Újabb erőszakos cselekményekre derült fény Németországban

Írta: itv , - Frissítve: 5th January, 2018 - 10:52am
(MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Pár nappal szilveszter után is újabb, nők elleni támadások kerültek nyilvánosságra Németországban. Speyer városában újév napján, kora reggel molesztált egy bevándorló egy nőt.

Szilveszter éjjel bevittek a rendőrök egy afrikai férfit, mert agresszívan viselkedett. Miután elengedték, nem sokkal később támadhatta meg a nőt. Emlékezetes, hogy a német internetes oldalak már éjfél után nem sokkal közölték a „jó hírt”, hogy ezúttal „csak” elszigetelt támadások voltak nők ellen, tömeges erőszak nem.

Ez a szilveszter sem múlt el zaklatások nélkül Kölnben és Berlinben

Írta: itv , - Frissítve: 1st January, 2018 - 2:25pm

Történtek elszigetelt szexuális molesztálások Berlinben, a Brandenburgi kapunál tartott szilveszteri rendezvényen – közölte hétfőn hajnalban a német főváros rendőrsége. A gyanúsítottakat előállították – írta Twitter-fiókjában a berlini rendőrség.

 

A rendőrség egyik szóvivője hétfőn hajnalban a dpa hírügynökség érdeklődésére azt mondta, hogy tíz zaklatási üggyel összefüggésben hét embert vettek őrizetbe.

A németek többsége szerint elégtelen az uniós külső határ védelme

Írta: itv , - Frissítve: 29th December, 2017 - 7:31pm

Elégtelennek tartja az uniós külső határ védelmét a németek többsége egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérésben 66 százalék nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy megfelelően védi-e az Európai Unió (EU) határát az illegális migráció ellen a Törökországgal kötött menekültügyi megállapodás és a Líbiával kezdett együttműködés.

Magyarországra látogat az új lengyel kormányfő

Írta: itv , - Frissítve: 28th December, 2017 - 5:57pm

Az új lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki első hivatalos külföldi látogatása Magyarországra vezet, ahol Orbán Viktorral tárgyal majd. A látogatás január 3-án lesz – tájékoztatott Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke.

Witold Waszczykowski külügyminiszter elkíséri budapesti látogatására a lengyel kormányfőt.

Még több német „nyugdíjazná” Merkelt

Írta: itv , - Frissítve: 28th December, 2017 - 5:44pm
MTI/EPA/Clemens Bilan

Csaknem minden második német szerint a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus vége előtt távoznia kell Angela Merkelnek a kancellári tisztségből, amennyiben ismét megválasztják kormányfőnek – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 47 százaléka gondolja úgy, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének a ciklus vége előtt távoznia kell a kancellári tisztségből, és csak 36 százalékuk támogatja, hogy újabb négy évig Angela Merkel legyen a kormányfő.

Fordulat jön Észak-Korea ügyében?

Írta: itv , - Frissítve: 26th December, 2017 - 5:06pm
MTI/EPA/KCNA

A dél-koreai országegyesítési minisztérium kedden ismertetett előrejelzése szerint Észak-Korea jövőre nyitott lesz arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal.

Észak-Korea törekedni fog arra 2018-ban, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államokkal, miközben továbbra is ragaszkodni fog ahhoz, hogy de facto atomhatalomként ismertesse el magát – állt az országegyesítési minisztérium jelentésében.

Megkezdték az állandó szíriai sereg felállítását az oroszok

Írta: itv , - Frissítve: 26th December, 2017 - 5:04pm
MTI/EPA/Szergej Csirikov

Megkezdte az állandó hadseregcsoport felállítását Oroszország Szíriában – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Moszkvában.

„Múlt héten a főparancsnok (Vlagyimir Putyin elnök) jóváhagyta a tartuszi és a hmejmími bázis szerkezetét. Megkezdtük ott az állandó jelenlét kiépítését” – mondta a tárcavezető.

Putyin helyénvalónak tartja az amerikaiak afganisztáni jelenlétét

Írta: itv , - Frissítve: 26th December, 2017 - 5:03pm
MTI/EPA

Az amerikai csapatok jelenléte nélkül Afganisztánban sokkal rosszabb lenne a helyzet - ismerte el az orosz elnök hétfőn, amikor aktuális ügyekről is beszélt a szövetségi törvényhozás két házának vezetőségével tartott találkozóján. Szó esett külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumokról is.

Ferenc pápa: A kereszténység megváltoztatta a világ gondolkodásmódját

Írta: itv , - Frissítve: 26th December, 2017 - 4:59pm
MTI/EPA/Angelo Carconi

A kereszténység első vértanújának ünnepén Szent István tanúságtételéről beszélt Ferenc pápa kedd délben az Úrangyala-imádság (Angelus) alkalmával a Szent Péter-téren. A katolikus egyházfő szerint a kereszténység megváltoztatta a világ gondolkodásmódját.

Ferenc pápa kijelentette, Szent István Istenbe vetett mély hitével „válságba sodorta” kora vallási és politikai vezetőit, mivel haláláig kitartott Jézus mellett.

Emberségesebb és békés világot sürgetett Ferenc pápa karácsonyi beszédében

Írta: itv , - Frissítve: 25th December, 2017 - 5:29pm
EPA

Emberségesebb világot, a közel-keleti térségben és a Koreai-félszigeten pedig a béke megteremtését sürgette Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondott karácsonyi üzenetében.

A katolikus egyházfő kijelentette, a világban háború szelei fújnak, miközben az emberiség fejlődése társadalmi és környezeti pusztuláshoz vezetett.

Kirill pátriárka: Kijev és a szakadárok megállapodtak a fogolycsere feltételeiben

Írta: itv , - Frissítve: 25th December, 2017 - 5:24pm
MTI/EPA/Szergej Csirikov

Kijev és a Donyec-medencei szakadár vezetők megállapodtak a délkelet-ukrajnai konfliktus során foglyul ejtett személyek kicserélésének feltételeiről - jelentette ki Kirill orosz pátriárka hétfőn Moszkvában.

A pátriárka a két egyoldalúan kikiáltott “népköztársaság” vezetőjével, Olekszandr Zaharcsenkóval és Leonyid Paszicsnikkal folytatott békéltető tárgyalás után beszélt erről újságíróknak. Zaharacsenko kijelentette, hogy a fogolycserét szerdán fogják lebonyolítani, Kijev 306, a szakadár oldal pedig 74 foglyot bocsát majd szabadon.

Biztonsági intézkedésekkel készülnek karácsonyra a Vatikánban

Írta: itv , - Frissítve: 24th December, 2017 - 3:17pm
hirado.hu

Szokás szerint Ferenc pápa vezeti a karácsonyi egyházi eseményeket a biztonsági gyűrű övezte Vatikánban, ahova hívők és turisták tízezreit várják a következő napokban. Az ünnepeken Ferenc pápa nem feledkezik meg a szegények segítéséről sem.

Mivel december 24. vasárnapra esik, ezért délben Ferenc pápa Úrangyala-imádságot (Angelus) mond a pápai palotáknak a Szent Péter-térre néző ablakából. Ez lesz Ferenc pápa ötödik vatikáni karácsonya.

A brit kormányfő karácsonyi üzenetében azokat méltatta, akik mások életét mentik

Írta: itv , - Frissítve: 24th December, 2017 - 3:06pm

A szükséghelyzetekben, terrortámadások, katasztrófák idején mások életét mentők hősiességét emelte ki beszédében Theresa May.

Vasárnap közzétett üzenetében Theresa May külön megemlítette a sürgősségi szolgálatok tagjainak helytállást a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban kitört júniusi tűzvész során, valamint a manchesteri és a londoni merényletek után.

Puigdemont felszólította a spanyol kormányt

Írta: itv , - Frissítve: 24th December, 2017 - 3:01pm

Carles Puigdemont, Katalónia Brüsszelben tartózkodó leváltott elnöke szombaton felszólította a spanyol kormányt, engedje vissza idejében hazájába, hogy részt vehessen a katalán tartományi parlament január 23-i alakuló ülésén, hogy ő lehessen a régió következő elnöke.

Puigdemont, aki októberig Katalónia elnöke volt, és jelenleg letartóztatással néz szembe Spanyolországban amiatt, hogy illegális népszavazást szervezett az autonóm régió függetlenségéről, majd kikiáltotta a “katalán köztársaságot”, jelenleg önkéntes száműzetésben tartózkodik Belgiumban.

Meghosszabbították a szankciókat Oroszországgal szemben

Írta: itv , - Frissítve: 21st December, 2017 - 5:34pm

Az Európai Unió meghosszabbította az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat, amelyek 2018. július 31-ig maradnak érvényben.

 

A tájékoztatás szerint a döntés azt követően született, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az Európai Tanács decemberi ülésén részletes tájékoztatást nyújtott a minszki megállapodások végrehajtásának állásáról.

 

Oldalak