Külföld

Ferenc pápa halálbüntetést ellenző kijelentését bírálták

Írta: itv , - Frissítve: 17th August, 2018 - 2:19pm
MTI/EPA/Claudio Peri

A halálbüntetés eltörlését szorgalmazó állásfoglalása visszavonására szólították fel amerikai katolikus személyiségek a pápát csütörtökön – a nyílt levél a First Things című konzervatív lapban jelent meg.

A gyenge államstruktúra okozza az Afrikából induló migrációt

Írta: itv , - Frissítve: 17th August, 2018 - 2:18pm
MTI/EPA/EFE/REDUAN

Akár több tízmillió migráns is érkezhet Európába Afrikából 2050-ig egy friss világbanki tanulmány szerint. Alátámasztja ezt egy másik tanulmány is, amely szerint az évszázad végére 4,5 milliárdra is nőhet a kontinens népessége.

Népe boldogságáért harcol Kim Dzsongun

Írta: itv , - Frissítve: 17th August, 2018 - 2:12pm
MTI/EPA/KCNA

Keményen bírálta pénteken Kim Dzsongun az országa ellen bevezetett nemzetközi szankciókat, az észak-koreai vezető „rabló” büntetőintézkedéseknek nevezte őket egy épülő tengerparti turistaközpontban tett látogatásakor – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Összeomlott a török líra árfolyama

Írta: itv , - Frissítve: 16th August, 2018 - 3:40pm
EPA

Néhány napja devizaválságba zuhant a török gazdaság, egyetlen hét alatt 28 százalékot vesztett értékéből a nemzeti fizetőeszköz, a líra. A súlyos recesszió azután ütötte fel a fejét, hogy az Egyesült Államok gazdasági szankciókkal sújtotta Törökországot, amiért az nem hajlandó szabadon engedni egy bebörtönzött amerikai lelkipásztort.

Hídomlás Genovánál: emelkedett a halálos áldozatok száma

Írta: itv , - Frissítve: 15th August, 2018 - 11:03am
MTI/EPA/Luca Zennaro

Több száz katasztrófamentő egész éjjel kutatott esetleges túlélők után a genovai hídomlás helyszínén, és csütörtökön napközben is folytatják a munkát. A rendőrökkel és mentőkkel együtt mintegy ezren dolgoznak ott. Az olasz közlekedési miniszter a hidat üzemeltető cég vezetőinek leváltását követeli a tragédia miatt. Bukarestben bejelentették, hogy egy román állampolgár meghalt a katasztrófában.

Szudáni születésű a keddi londoni incidens elkövetője

Írta: itv , - Frissítve: 15th August, 2018 - 10:48am
MTI/EPA/Andy Rain

Megnevezték szerdán az előző nap a brit parlament közelében történt gázolásos incidens elkövetőjét, a BBC kormányzati forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a 29 éves férfit Salih Khaternek hívják, és szudáni születésű brit állampolgár.

Autó csapódott a brit parlamentet védő kordonba

Írta: itv , - Frissítve: 14th August, 2018 - 2:48pm
EPA

Több biciklist elütött, majd a brit parlamentet védő acélbeton elemeknek csapódott egy ezüst színű autó Londonban – közölte több szigetországi sajtóforrás. A férfit a rendőrség villámgyorsan őrizetbe vette. Hivatalos jelentések szerint két embert ápolnak kórházban az incidens miatt.

Ugyan kis lépésekben, de javul a két Korea viszonya

Írta: itv , - Frissítve: 13th August, 2018 - 10:17am
MTI/EPA/Hong Geum-Pjo

Kis lépésekben, de javul a két Korea viszonya; fontos lépés lehet ebben, ha sikerül aláírni a két ország között a múlt században zajló háborút lezáró békeszerződést – mondta el az M1 hétfő reggeli műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Moszkva a barátságtalanokkal is barátkozna

Írta: itv , - Frissítve: 13th August, 2018 - 10:07am
MTI/EPA/Marten van Dijl

Oroszország a vele szemben barátságtalan országok, közöttük az Egyesült Államok képviselőivel is hajlandó találkozni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap, a Kaszpi-tenger-menti országok ötödök csúcstalálkozóján a kazahsztáni Atkauban.

Sikeres volt az európai kiberbiztonsági gyakorlat

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2018 - 3:35pm
EPA

Sikeres volt az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség júniusi szimulációs gyakorlata, amelyben a szakembereknek egy Európára kiterjedő légiközlekedést érintő támadást kellett kezelniük – mondta Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő az M1 szombati műsorában.

Közölte: a gyakorlatban 22 ország 300 szervezete vett rész, és az eddigi összesítések szerint a védelmi rendszer jól működött.

Nagy biztonsági kihívás előtt áll Németország

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2018 - 3:32pm
MTI/EPA/Daniel Reinhardt

A hétszázezer elutasított menedékkérő megfigyelése szinte lehetetlen. Félő, hogy könnyen radikalizálódnak, ami komoly biztonsági kockázatot és veszélyt jelenthet akár egész Európa számára.

Közel hétszázezer elutasított menedékkérőt tartanak nyilván Németországban. Horváth József biztonságpolitikai szakértő, a katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a helyzet bonyolult.

Ha nincs megállapodás, újabb Brexit-szavazást szeretne a britek fele

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2018 - 3:30pm
EPA

Nagy-Britannia választópolgárainak fele népszavazáson mondana végső szót az Európai Unióból való kilépésről abban az esetben, ha az ország EU-tagsága megszűnéséről szóló tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának, derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérésből.

Kényszerűségből ellenőrzik a nemzetállamok a schengeni határaikat

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2018 - 3:27pm
EPA

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Spanyolországban és Görögországban sem valósul meg a schengeni határ őrzése, ezért kénytelenek a nemzetállamok, köztük Németország és Ausztria, ha időszakosan is, de ellenőrzést fenntartani az ország biztonsága érdekében.

Bakondi Györgyöt arról kérdezték az M1-en pénteken, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteken közzétett adatai szerint idén a legtöbb migráns és menekült Spanyolországba érkezett.

Megszületett a megállapodás, kisebbségi szlovén kormány jöhet

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2018 - 3:26pm
MTI/EPA/Christian Bruna

Helyi sajtójelentések szerint megszületett pénteken a megállapodás Szlovéniában egy kisebbségi kormány létrehozásáról, amely külső támogatással működhet, s amelyről a parlament jövő pénteken fog szavazni.

Feloszlatták a bukaresti kormányellenes tüntetést

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2018 - 3:22pm
MTI/AP/Vadim Ghirda

Erőszakba torkollott a román diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a román csendőrség rohamosztagai péntek éjszaka kiszorították a tüntetőket a bukaresti kormány székháza előtti Victoria-térről, miután a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal.

Hatályba lépett az Európai Unió frissített blokkoló rendelete Iránnal kapcsolatban

Írta: itv , - Frissítve: 7th August, 2018 - 2:00pm
hirado.hu

Hatályba lépett kedden az Európai Unió úgynevezett blokkoló rendeletének frissített változata, amellyel megtiltják az európai cégek számára, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak, így próbálva életben tartani az Egyesült Államok által nemrég egyoldalúan felmondott iráni nukleáris megállapodást.

Életbe léptek az Irán elleni amerikai szankciók

Írta: itv , - Frissítve: 7th August, 2018 - 1:46pm
MTI/EPA/Tracie Van Auken

Keddre virradóra, éjféltől (magyar idő szerint reggel hattól) életbe léptek az Irán elleni amerikai szankciók. Ezeket az amerikai elnök az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi egyezmény májusban történt egyoldalú felmondásakor ígérte meg, és hétfőn jelentették be, hogy már másnap életbe lépnek.

Oldalak