Külföld

Újabb migrációs hullám tart Európa felé

Írta: itv , - Frissítve: 20th April, 2018 - 9:03am
EPA

Kiújultak a harcok Szíriában, így egyre többen indulnak Törökországba, majd onnan Európába. A török–görög határon már érezhető mindennek az előszele: két nap alatt több százan léptek át illegálisan Görögországba. A mediterrán ország pedig már készül az újabb rohamra, a szigeteken az újonnan érkező menedékkérőket azonnal továbbengedik majd a szárazföldre – hangzott el az M1 Híradóban.

Letette a hivatali esküt Kuba újonnan megválasztott elnöke

Írta: itv , - Frissítve: 20th April, 2018 - 8:51am
MTI/EPApool/Guillaume Horcajuelo

Letette a hivatali esküt Miguel Díaz-Canel, a kubai államtanács volt első alelnöke, aki a 86 éves Raúl Castrót váltja a kommunista állam élén – jelentette be a kubai nemzeti választási bizottság csütörtökön.

Az 57 éves egykori villamosmérnök elnökségével új korszak kezdődik a közel hat évtizeden át a Castro fivérek – Fidel és Raúl – vezette karibi szigetországban.

Bővítés vagy mélyítés? Fontos reformok előtt az Európai Unió

Írta: itv , - Frissítve: 20th April, 2018 - 8:48am
hirado.hu

Az Európai Unió régi dilemmája jött elő a bővítés és a mélyítés kérdésével – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió 180 perc című adásában. A francia elnök a napokban ismertette reformterveit, míg az Európai Bizottság kedden Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot.

Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot kedd délután az Európai Bizottság. Albánia 2014, Macedónia pedig már 2005 óta tagjelölti státussal rendelkezik.

Seehofer kinevezése óta bekeményített a német rendőrség

Írta: itv , - Frissítve: 20th April, 2018 - 8:45am
EPA

Az elmúlt hetek német rendőrségi intézkedései összefüggésben állnak Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter kinevezésével – mondta Georg Spöttle a Kossuth Rádió 180 perc című adásában. Az elmúlt napokban minden idők legnagyobb razziájára került sor egy prostituáltakat Németországba csempésző bűnszervezet tagjai ellen, és más bűnbandákkal szemben is keményebben lépnek fel.

Virágzik a hamisított úti okmányok kereskedelme

Zuckerbergnek meg kell jelennie az Európai Parlamentben

Írta: itv , - Frissítve: 19th April, 2018 - 9:17am
hirado.hu

Mark Zuckerbergnek, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatójának meg kell jelennie az Európai Parlamentben – hangsúlyozták az EP-képviselői Strasbourgban szerdán.

A képviselők szerint nem elég az, hogy Zuckerberg csak bocsánatot kérjen a magánadatok kiszivárogtatásáért, hanem ígéretet kell tennie a szigorúbb adatkezelésre és az átláthatóság biztosítására egyebek mellett a politikai célú reklámok vonatkozásában.

Rálőttek Dúmában az ENSZ előreküldött biztonsági csoportjának tagjaira

Írta: itv , - Frissítve: 19th April, 2018 - 9:12am

Rálőttek az ENSZ előreküldött biztonsági csoportjának tagjaira előző napon a szíriai Dúmában – közölte szerdán a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója bennfentes források szerint.

Ahmet Üzümcü arról számolt be kora délután a szervezet hágai székhelyén, hogy az ENSZ biztonsági csoportja kedden megérkezett Dúmába felmérni, hogy biztonságos-e a település annyira, hogy a nemzetközi szakértők megkezdhessék a vizsgálatukat a feltételezett vegyifegyver-támadás helyszínén, de a történtek miatt kénytelenek voltak végül visszavonulni.

Kihasználják az európai jogrendszert a migránsok

Írta: itv , - Frissítve: 17th April, 2018 - 9:27am

Az európai jogrendszert és a kiskapukat kihasználva próbálnak lavírozni a migránsok, hogy ne tudják őket hazatoloncolni az unió tagállamai – fejtette ki az M1 Ma Este című műsorában a biztonságpolitikai szakértő. Horváth József arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak és a tagállamoknak is változtatni kell a jogrendszerükön.

Szijjártó: A Szíriában végrehajtott akciók célja a vegyifegyver-használat megbüntetése volt

Írta: itv , - Frissítve: 17th April, 2018 - 9:22am

Az uniós országok külügyminiszterei Szíriával kapcsolatban elfogadott nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az amerikai, brit és francia részvétellel végrehajtott akcióknak egyetlen célja a vegyi fegyverek használatának megbüntetése és újabb bevetésük megelőzése volt – jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban hétfőn, az uniós külügyi tanács ülésének szünetében.

A Cambridge Analytica a Brexitről tartott népszavazást is befolyásolhatta

Írta: itv , - Frissítve: 17th April, 2018 - 9:21am
EPA

Brit törvényhozók hétfőn bizonyítékot tettek közzé arra vonatkozóan, hogy a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséért kampányoló egyik kampánycsoport is igénybe vette a Facebook-felhasználók adatait tudtuk nélkül felhasználó Cambridge Analytica (CA) szolgáltatását.

Szociális segélyből él a bevándorlók többsége Németországban

Írta: itv , - Frissítve: 17th April, 2018 - 9:13am
EPA

Egy német lap beszámolója szerint a 2015 után az országba érkezett menekültek 80 százalékának nem sikerült letenni az elhelyezkedéshez szükséges nyelvvizsgát, és a szír menekültek négyötöde szociális segélyből él.

A migrációs válság csúcspontján, 2015-ben Németország tárt karokkal várta a bevándorlókat. Akkor a Daimler vezérigazgatója arról beszélt, hogy a menekültek készítik elő az új német gazdasági csodát. Hamar jött a kiábrándulás, kiderült, hogy a fiatal munkaerő, képzetlen, többnyire analfabéta – számolt be az M1 berlini tudósítója, Volf-Nagy Tünde.

Tovább szigorít bevándorláspolitikáján az osztrák kormány

Írta: itv , - Frissítve: 17th April, 2018 - 9:05am
EPA

A kampányban tett ígéretéhez híven tovább szigorítaná bevándorláspolitikáját az osztrák kormány. Hamarosan a bécsi parlament elé kerül az új javaslat, amely szerint az osztrák hatóságok „belenézhetnének” a menedékkérők mobiltelefonjába, és így könnyebben feltérképezhetnék, hogy honnan és milyen útvonalon érkeztek Európába. A tervek között szerepel az is, hogyha van pénzük a bevándorlóknak, akkor annak egy részéből eleinte az ellátásukat fedezné a kormány – hangzott el az M1 Híradójában.

Milo Djukanovic nyerte meg a montenegrói elnökválasztást

Írta: itv , - Frissítve: 16th April, 2018 - 9:16am
EPA/Boris Pejovic

Az előzetes eredmények szerint Milo Djukanovic már az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában megszerezte a voksok több mint ötven százalékát, és ezzel megnyerte a voksolást.

A Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) már be is jelentette, hogy Montenegró új köztársasági elnöke Milo Djukanovic lett.

Washington újabb szankciókat jelent be Oroszország ellen

Írta: itv , - Frissítve: 16th April, 2018 - 9:06am

Az Egyesült Államok várhatóan újabb szankciókat léptet életbe Oroszország ellen Szíria miatt - jelentette be Nikki Haley, amerikai ENSZ-nagykövet.

Nikki Haley a CBS televízió Szemben a nemzettel című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában közölte: Steve Mnuchin pénzügyminiszter hétfőn jelenti be az Oroszországot sújtó újabb szankciókat.

Súlyos közegészségügyi kérdéseket is felvet az ellenőrizetlen migráció

Írta: itv , - Frissítve: 16th April, 2018 - 9:04am
MTI/EPA/Miguel Paquet

A migráció kapcsán kevés szó esik az illegális bevándorlók által Európába behozott betegségekről. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy véli, nem csak a biztonsághoz, de egészsége megőrzéséhez is joga van minden polgárnak.

A viharos szél ledöntötte a Tádzs Mahal két minaretjét

Írta: itv , - Frissítve: 13th April, 2018 - 1:15pm
BBC, Raju Tomar/HT PHOTO

A nagy erejű szél ledöntötte az észak-indiai Agra városában álló világhírű Tádzs Mahal két minaretjét – számolt be róla a BBC hírportálja.

Az óránként 130 kilométeres szél erejét nem bírta a két négyméteres torony – mondták el helyi szakemberek.

EU: Hosszabbodtak az Iránnal szemben elrendelt szankciók

Írta: itv , - Frissítve: 13th April, 2018 - 1:10pm

A büntető intézkedéseket korábban az emberi jogok súlyos megsértése miatt rendelték el: az Európai Unió Tanácsa 2019. április 13-ig hosszabbította meg a korlátozások hatályát, amelyek keretében 82 természetes és egy jogi személy vagyonát zárolták az unióban, előbbiek ezen túlmenően nem is utazhatnak be az EU-ba – közölte a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata csütörtökön.

Emellett továbbra is tiltják azon termékek exportját Iránba, amelyeket a rezsim a belső elnyomás céljaira vagy elektronikus megfigyelésre is felhasználhat.

Szlovákia továbbra is elutasítja a kötelező migránskvótát

Írta: itv , - Frissítve: 13th April, 2018 - 8:33am
MTI/EPA

Északi szomszédunk nem változtatta meg véleményét az uniós menekültpolitika egyes intézkedéseivel kapcsolatban: továbbra is ellene van a migránsok kötelező kvóták alapján történő elosztásának - jelentette ki Peter Pellegrini új szlovák miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön.

A Facebook vezetője elkerülhetetlennek tartja az internet szabályozását

Írta: itv , - Frissítve: 12th April, 2018 - 9:41am
TASR/AP

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és elnök-vezérigazgatója kongresszusi meghallgatásának második napján, szerdán elkerülhetetlennek nevezte a közösségi média bizonyos fokú szabályozását.

Jan Schakowsky demokrata párti képviselő felsorolta a Facebook és személy szerint Mark Zuckerberg eddigi, sokszor ismételt bocsánatkéréseit, idézve még egyetemista korában  elhangzott bocsánatkéréseit is, s megjegyezte: ez is  arra utal, hogy “az önszabályozás egész egyszerűen nem működik”.

Trump az oroszoknak: Készüljetek, menni fognak a rakéták!

Írta: itv , - Frissítve: 12th April, 2018 - 9:34am
MTI/AP/Evan Vucci

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben reagált Alekszandr Zaszipkin, Oroszország bejrúti nagykövetének bejelentésére, aki a Szíriára esetlegesen kilőtt amerikai rakéták lelövését helyezte kilátásba, azt, hogy az ország azokat a harci eszközöket is célba veheti, amelyekről a rakétákat indítják.

A német belügyminisztérium támogatja az antiszemita migránsok kiutasítását

Írta: itv , - Frissítve: 12th April, 2018 - 9:30am

Sokak szerint zsidógyűlöletet is hozott a bevándorlás Nyugat-Európa. Az iszlamisták ugyanis nemcsak a keresztényeket, hanem a zsidókat is támadják. A német belügy most azt fontolgatja: kiutasítja azokat, akik „nem tisztelik a német értékeket”.

A zsidó szervezetek összekötik a bevándorlást az antiszemitizmussal Németországban, amire különösen érzékeny a német politika. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez nem új probléma, hiszen az elmúlt időszakban felerősödött az antiszemitizmus az országban.

Az IMF is állást foglalt a bevándorlás mellett

Írta: itv , - Frissítve: 11th April, 2018 - 9:37am
EPA

A pénzügyi nemzetközi szervezet szerint a bevándorlás jó dolog. Ezúttal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javasolta azt a fejlett országoknak, hogy fogadjanak be bevándorlókat, mert ők lesznek azok, akik a jövőben dolgoznak majd, és így – idővel – eltartják az egyre inkább elöregedő francia, német vagy akár osztrák nyugdíjasokat. Az ENSZ és több európai politikus is hasonlóan gondolkozik – hangzott el az M1 Híradóban.

Németország megbízható partner marad Merkel szerint

Írta: itv , - Frissítve: 11th April, 2018 - 8:59am
MTI Fotó

A német kancellár is gratulált Orbán Viktornak a parlamenti választáson elért sikeréhez: táviratában Angela Merkel megbízható partnernek nevezi Németországot, amelyre a kormányfő a jövőben is hagyatkozhat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

„Magyarországot és Németországot hosszú és gyümölcsöző közös történelem és partneri kapcsolat köti össze. Németországra Ön a továbbiakban is mint megbízható partnerre hagyatkozhat, amikor európai és kétoldalú tennivalóink elvégzésén munkálkodunk” – fogalmazott a német kancellár.

ENSZ: Mintegy 700 ezer szíriai menekült el az idén

Írta: itv , - Frissítve: 11th April, 2018 - 8:53am
EPA

A polgárháborús ország különböző pontjain zajlanak harcok – közölte kedden Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának (OCHA) szíriai koordinátora, aki mély aggodalmának adott hangot a hozzávetőleg 700 ezer szíriai masszív menekülthulláma miatt.

Oldalak