Külföld

Német külügyminiszter: mérsékelni kell a menekültek számát Európában

Írta: itv , - Frissítve: 24th June, 2017 - 5:45pm
EPA

Az Európai Uniónak azzal kellene foglalkoznia, hogy miként lehetne csökkenteni a menekültek számát, nem pedig a menekültek elosztási kvótáin kellene vitatkoznia - jelentette ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter szombaton Prágában sajtótájékoztatón.

"Meg kell védeni az EU külső határait"

Írta: itv , - Frissítve: 24th June, 2017 - 11:59am
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának legnagyobb eredménye, az ülésen teljes egyetértés volt, minden tagállam részt kíván venni a rendszerben - közölte Orbán Viktor kormányfő pénteken a tanácskozást követő sajtóértekezletén.

Kiemelte, ha lesz egyszer európai hadsereg, akkor a mostani találkozót írják majd be kiindulópontként a történelemkönyvekbe.

Kurz bezáratná az Ausztriában működő muszlim óvodákat

Írta: itv , - Frissítve: 24th June, 2017 - 11:45am
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az Ausztriában élő migránsok beilleszkedésének érdekében bezáratná az osztrák muzulmán óvodákat Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Elmondása szerint ezekben az intézményekben alig vagy egyáltalán nem beszélnek a gyerekek németül, ami óriási hátrány.

“Persze, hogy nincs rájuk szükség. Nem kellenek iszlám óvodák” – válaszolta a Kurier nevű osztrák lap nyilvános rendezvényén feltett kérdésre Sebastian Kurz, aki emlékeztetett, hogy a külföldről jövő gyermekeknél kialakuló társadalmi hovatartozás a nyelvtudásnál kezdődik.

Fél órával az életbe lépése után megsértették a tűzszünetet Ukrajnában

Írta: itv , - Frissítve: 24th June, 2017 - 11:32am
EPA

Már fél órával életbe lépése után megsértette szombaton a tűzszünetet az ukrán hadsereg - legalábbis ezt adta hírül a szakadár DAN hírügynökség forrásként Donyeck városának vezetésére hivatkozva.

A tűszünetnek hivatalosan szombaton 0 óra 0 perckor kellett életbe lépnie. A donyecki közlés szerint 30 perc elteltével az ukrán hadsereg harckocsikkal és ágyúkkal tüzet nyitott, amellyel csak egy órával később hagyott fel – írta a DAN.

Hivatalos: hűtőszekrény miatt égett ki a londoni toronyház

Írta: itv , - Frissítve: 23rd June, 2017 - 12:56pm
EPA/Will Oliver

Egy kigyulladt hűtő miatt vált a tűz martalékává a londoni Grenfell-torony - közölte a brit rendőrség. A tűz a külső burkolat hiányosságai miatt terjedt át az épület többi emeletére - tették hozzá.

A BBC úgy értesült, hogy a hűtő rosszul működő fagyasztója miatt keletkezett tűz. A meghibásodott hűtő mellett az épület szigetelése is közrejátszhatott a tragédiában, így a rendőrség nem ejti az emberölés vádját.

A Brexit után is maradhatnak az uniós polgárok

Írta: itv , - Frissítve: 23rd June, 2017 - 12:41pm
MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek - közölték brit kormányzati források az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján.

May az uniós állam- és kormányfők munkavacsoráján ismertette kormánya elképzeléseit az állampolgári jogokról, és kijelentette, hogy egyetlen uniós állampolgárnak sem kell majd a kilépéskor elhagynia az Egyesült Királyságot – tájékoztatott egy névtelenséget kérő illetékes.

Bocsánatot kért a brit miniszterelnök a leégett toronyház károsultjaitól

Írta: itv , - Frissítve: 22nd June, 2017 - 4:04pm
EPA

Az előzetes vizsgálati eredmények szerint több olyan toronyház is van Nagy-Britanniában, melyek külső borítása gyúlékony - közölte Theresa May brit kormányfő csütörtökön a brit parlamentben, majd elnézést kért a tragédia utáni napokban elkövetett hibákért.

Brüsszeli merénylet: többeket őrizetbe vettek

Írta: itv , - Frissítve: 22nd June, 2017 - 3:54pm
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Négy embert őrizetbe vettek a belga hatóságok a két nappal ezelőtti brüsszeli merényletkísérlettel kapcsolatban, az előállítottak állítólag rendszeres kapcsolatban voltak a támadás elkövetőjével - jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

A Le Soir című belga lap értesülései szerint a szerda éjjeli őrizetbe vételek három brüsszeli negyedben történtek: Koekelbergben, Anderlechtben és Molenbeekben.

Leváltotta a román parlament a kormányfőt

Írta: itv , - Frissítve: 22nd June, 2017 - 9:31am
MTI/EPA/Bogdan Cristel

Megszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul.

A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta. Tíz honatya ellene szavazott.

A biztonság, a migráció és a gazdaság kérdései lesznek napirenden az EU-csúcson

Írta: itv , - Frissítve: 22nd June, 2017 - 8:56am

Mindenekelőtt a közös védelempolitika, a biztonság, a migráció és a gazdaság kérdéseit vitatják meg csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben.

A csütörtöki ülés délutáni megnyitását követően Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek az uniós vezetők, akik az első munkaülésen a belső biztonsággal, a terrorizmus elleni küzdelemmel és a védelemmel foglalkoznak majd.

Az RMDSZ a magyar közösség érdekeit érvényesítené

Írta: itv , - Frissítve: 19th June, 2017 - 3:07pm

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind a politikai támogatás nélkül maradt Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, mind a leváltására bizalmatlansági indítvánnyal készülő szociálliberális koalíció vezetőivel tárgyalóasztalhoz ült hétfőn, hogy a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot - tudta meg az MTI Porcsalmi Bálinttól, az RMDSZ ügyvezető elnökétől.

Francia választások: az elnöki program végigvitelét nem garantálja az abszolút többség

Írta: itv , - Frissítve: 19th June, 2017 - 3:04pm
MTI/EPA/Patrik Kovarik/Pool

Az elnöki program végigvitelét nem feltétlenül garantálja az az abszolút többség, amit Emmanuel Macron francia elnök centrista pártja megszerzett a törvényhozási választások vasárnapi második fordulójában - mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Autóikban végzett az emberekkel a portugál tűzvész

Írta: itv , - Frissítve: 18th June, 2017 - 1:49pm
EPA/Paulo Cunha

Ötvenhét ember életét vesztette, ötvenkilenc pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton - közölte Joao Gomes portugál közigazgatási államtitkár vasárnap.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: “az Európai Unió maximálisan kész segíteni”. Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

58-ra emelkedett a londoni tűzvészben elhunytak száma

Írta: itv , - Frissítve: 18th June, 2017 - 1:48pm
MTI/AP/Victoria Jones

A brit rendőrség szombaton közölte, hogy jelenleg 58-ra teszi azoknak az embereknek a számát, akik valószínűleg odavesztek a londoni Grenfell Towerben pusztító szerdai tűzvészben.

“Sajnálatosan ez ideig 58 emberről van tudomásunk, akik a tűzvész éjszakáján a Grenfell Towerben tartózkodtak és eltűntek, és sajnos ezért azt kell feltételeznem róluk, hogy nem élnek” – közölte Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka, aki a rendőrségi vizsgálatot vezeti. Hozzátette, hogy a veszteségadat változhat.

Szijjártóék asztalára kerülhet az Afrikát átszelő védelmi vonal

Írta: itv , - Frissítve: 18th June, 2017 - 1:41pm

A védelem és a biztonság kérdése mellett a terrorizmus elleni küzdelemmel, valamint a migrációval foglalkoznak az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn luxembourgi tanácskozásukon, továbbá előkészítik a Keleti Partnerség novemberre tervezett brüsszeli csúcstalálkozóját.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint az ülés alkalmával a tanácskozó miniszterek közel egy évvel az után, hogy az Európa védelmét és biztonságot megerősítő uniós globális stratégiát bemutatták az Európai Tanácsnak, áttekintik annak végrehajtását.

Összekaptak a migránsok miatt az osztrákok

Írta: itv , - Frissítve: 18th June, 2017 - 1:37pm
MTI/AP/Ronald Zak

Belpolitikai vitát váltott ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ötlete, amely szerint le kell zárni a földközi-tengeri migrációs útvonalat. Christian Kern osztrák kancellár populistának minősítette az ötletet, és hiányolta a tervezet konkrét lépéseit - számolt be a Kurier című osztrák lap vasárnapi száma.

Újabb lehetőséget kapnak a magyar vállalkozások Ázsiában

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2017 - 2:29pm
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) kiváló lehetőséget teremt az innovatív magyar vállalkozások aktívabb ázsiai szerepvállalására - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű bank Koreában, Csedzsu-szigetén megtartott éves közgyűlését követően.

Visszavitték Líbiába a szerencsétlenül járt migránsokat

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2017 - 2:24pm

Öt motorcsónakból és egy csónakból összesen 908 ázsiai és afrikai migránst mentettek ki a Földközi-tengeren péntek hajnalban a líbiai parti őrség egységei, és vissza is vitték őket Líbiába - mondta el szombaton az észak-afrikai ország haditengerészete.

A migránsok között 25 gyermek és 98 nő is volt, köztük heten várandósak.

Az egyik gumicsónak léket kapott, és már majdnem elsüllyedt, a fából készített csónaknak pedig nem volt motorja – tudatta a parti őrséget felügyelő haditengerészet szóvivője, Ajúb Kaszem.

Ázsiától Afrikáig

Afrikáról és a klímapolitikáról is tanácskozott a pápa Merkellel

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2017 - 2:10pm
MTI/EPA/Ettore Ferrari

Afrikáról, a párizsi klímaegyezményről és multilaterális politikai és társadalmi kérdésekről is szó volt Ferenc pápa és Angela Merkel találkozóján szombaton a Vatikánban, s a német kancellár Pietro Parolin szentszéki államtitkárral is egyeztetett az aktuális nemzetközi kérdésekről.

Szakértő: Boszniában és Koszovóban egyre inkább jelen van a radikalizmus

Írta: itv , - Frissítve: 16th June, 2017 - 11:37am

Miközben az ISIS a Balkánt fenyegeti, a terroristák oda járnak fegyvert venni. A brüsszeli és a párizsi terror után is kiderült, hogy a Kalasnyikovokat onnan vásárolták. Közben Boszniából is egyre több hír érkezik arról, hogy a hegyekben titkos terrorista-kiképzőközpontok lehetnek.

Ördögh Tibor Balkán-szakértő szerint a toborzások kapcsán már Szerbia is felmerült, mint helyszín, és a többi balkáni államban is, ahogyan a muszlim kisebbség megjelenik, az Iszlám Állam is kapcsolatot próbál keresni velük.

 

Orosz repülőgépek végezhettek az Iszlám Állam vezérével

Írta: itv , - Frissítve: 16th June, 2017 - 11:35am
EPA

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ő repülőgépeik végezhettek a terrorszervezet vezérével, amikor az egy tanácskozáson volt Rakka mellett. A nyugati koalíció nem tud arról, hogy meghalt volna az Iszlám Állam vezére.

Az orosz harci gépek május 28-án a szíriai Rakka déli elővárosában egy parancsnokságra mértek csapást, ahol az IÁ vezetői éppen arról tanácskoztak, hogy miként vonják ki Rakkából a terrorszervezet fegyvereseit az úgynevezett déli folyosón.

Putyin: Oroszország leküzdötte a gazdasági válságot

Írta: itv , - Frissítve: 15th June, 2017 - 12:19pm
MTI Fotó

Oroszország leküzdötte a gazdasági válságot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, élőben válaszolva a tévénézők kérdéseire.

Putyin elmondta, az orosz gazdaság három negyedéven át növekedést mutatott, az idén az első három hónapban az ipari termelés 0,7 százalékkal, a beruházások 2,3 százalékkal nőttek, a devizatartalékok elérték a 405 milliárd dollárt, az infláció pedig a példátlanul alacsony, 4,1 százalékos szintre csökkent. Hozzátette, tavaly június-augusztus óta a reálbérek is növekedni kezdtek lassan.

A japánok is bekeményítenek a terrorizmus ellen

Írta: itv , - Frissítve: 15th June, 2017 - 9:45am

A japán parlament felsőháza is elfogadta csütörtökön a sok vitát kiváltó, úgynevezett "konspirációs" törvényt, amely a súlyos bűncselekmények esetében már azok tervezését is bünteti; a kormány szerint a jogszabály hozzájárul a terrorizmus megfékezéséhez, az ellenzék pedig kifogásolja, hogy korlátozhatja a polgári szabadságjogokat.

Oldalak