Külföld

Radikális változások indulhatnak el az osztrák választások után

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2017 - 5:36pm

Szavaztak az osztrákok, győzött Sebastian Kurz pártja, azaz a konzervatív Osztrák Néppárt. Ez azt jelenti, hogy egy szigorúbb migránspolitikát ígérő kormány alakulhat majd Ausztriában, ami akár az elmúlt 50 év nagykoalíciós időszak végét is jelentheti. A Ma este vendége, Farkas Örs politikai elemző volt.

Mogherini: az unió elkötelezett az iráni nukleáris megállapodás mellett

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2017 - 5:31pm
Stockphoto

Az Európai Unió elkötelezett az iráni nukleáris megállapodás valamennyi részének teljes körű és hatékony végrehajtása mellett - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében hétfőn.

Federica Mogherini elmondta, az uniós országok külügyminiszterei támogatták az iráni nukleáris megállapodás fenntartását, mondván, hogy a megállapodás működik és kulcsfontosságú a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásában.

Szijjártó: Ukrajna megsérti az uniós társulási megállapodást

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2017 - 5:30pm
MTI Fotó

Mivel Ukrajna megsérti az Európai Unióval (EU) kötött társulási megállapodásban foglaltakat, ezért az EU-Ukrajna Társulási Tanácsnak napirendre kell tűznie ezt a tényt decemberben esedékes ülésén, ugyanis az ukrán oktatási törvény nem erősíti, hanem megsérti a kisebbségek közösségi jogait - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta, a kisebbségi jogok az emberi jogok legfontosabb elemei.

Szijjártó: Észak-Korea biztonsági fenyegetést jelent az egész világra

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2017 - 5:28pm

Magyarország mindig is hangoztatott álláspontja szerint egy "őrült kommunista diktátor" vezeti Észak-Koreát, amely ország biztonsági fenyegetést jelent az egész világra - jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a tanácsülésen Magyarország ismételten hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokon túlmutatóan, egyoldalúan is fogadjon el szankciókat Phenjannal szemben.

A katalán elnök párbeszédre kérte a spanyol kormányfőt

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2017 - 5:25pm
MTI/AP/Manu Fernandez

Párbeszédre kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt Carles Puigdemont katalán elnök, de nem adott egyértelmű választ arra kérdésre, hogy múlt kedden kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét – derül ki a katalán elnök leveléből, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a spanyol sajtó.

„Kormányom számára prioritás teljes intenzitással a párbeszéd útját keresni” – fogalmazott Carles Puigdemont abban a válaszlevélben, amelyet a spanyol kormányfőnek írt, és faxon jutatott el Madridba.

Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2017 - 5:22pm
Internet

Világméretű megállapodást sürgetett a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció érdekében Ferenc pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római székházában hétfőn.

Ausztriában is a bevándorlási kérdés döntött

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2017 - 5:21pm
MTI Fotó Soós Lajos

Sebastian Kurz mindig világosan beszélt, és nem volt soha rabja a politikai korrektségnek és a képmutatásnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozására érkezve hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter gratulált a Fidesz testvérpártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) a vasárnapi parlamenti választásokon aratott győzelméhez és sok sikert kívánt Sebastian Kurz kancellárjelöltnek, az ÖVP vezetőjének a kormányalakításhoz.

Ausztria és Macedónia is választ

Írta: itv , - Frissítve: 15th October, 2017 - 1:58pm
MTI/EPA

Ausztriában 6 és fél millió, 16. életévét betöltött szavazópolgár járulhat az urnák elé, hogy az alkotmányos menetrendnél egy évvel korábban válassza meg a Nemzeti Tanács, azaz a parlament 183 képviselőjét, közvetve pedig az új kormánykoalíciót és a kancellárt. Macedóniában helyhatósági választást tartanak, elemzők szerint a szavazás a négy és fél hónapja hivatalban lévő balközép kormány támogatottságának a fokmérője is lehet.

183 képviselőt választ Ausztria

Őrizetbe vették az IÁ egy oroszországi alvósejtjének négy tagját

Írta: itv , - Frissítve: 15th October, 2017 - 1:44pm

Moszkvában és Mahacskalában az orosz biztonsági szolgálatok őrizetbe vették az Iszlám Állam terrorszervezet egy úgynevezett alvósejtjének négy tagját, akik Dagesztánban merényletekre készültek - közölte az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK) szombaton.

A közlés szerint a biztonsági szolgálatoknak a belügyi tárcával együttműködve sikerült leleplezni a dzsihadista szervezet tagjainak a tevékenységét, majd véget vetni annak. A dél-oroszországi Dagesztánból származó szélsőségeseket október 13-án és 14-én Moszkvában illetve Mahacskalában fogták el.

Francia exminiszter lesz az UNESCO főigazgatója

Írta: itv , - Frissítve: 14th October, 2017 - 2:11pm
EPA/Etienne Laurent

Audrey Azoulay volt francia kulturális minisztert választotta meg az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete végrehajtó tanácsa új főigazgatónak, alig egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok és Izrael bejelentette, 2018 végi határidővel kilép a belső harcokban meggyengült szervezetből.

A globalizáció mellett érveltek a G20-as pénzügyérek

Írta: itv , - Frissítve: 14th October, 2017 - 2:09pm
EPA/Shawn Thew

A populizmus világméretű terjedésével és a Donald Trump vezette amerikai kormány nacionalista törekvéseivel szemben a G20-as csoport pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei védelmükbe vették a szabadkereskedelem terjesztését és a nemzetközi kapcsolatok szorosabbra fűzését célzó törekvéseiket kétnapos washingtoni tanácskozásuk pénteki zárónapján.

Rekordszámú szavazatot adtak le levélben az osztrák választásokon

Írta: itv , - Frissítve: 14th October, 2017 - 1:23pm
MTI/EPA/Christian Bruna

Rekordszámú szavazatot adtak le levélben a vasárnapi ausztriai parlamenti választásokra, összesen több mint 889 ezren választották a választási részvételnek ezt a módját - jelentette be péntek este az osztrák belügyminisztérium.

A 6,4 millió szavazásra jogosult csaknem 14 százaléka folyamodott a levélben szavazás lehetőségéért. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a voksok is, amelyeket a szavazók – előzetes engedély alapján – vasárnap személyesen, de nem a saját választókörzetükben adnak le.

Orbán: Vissza kell térni Schengenhez

Írta: itv , - Frissítve: 13th October, 2017 - 6:40pm
MTI Fotó Illyés Tibor

Az Európai Unió intézményei kudarcot vallottak – jelentette ki Orbán Viktor pénteken Pozsonyban, az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért rendezett uniós és V4-es találkozót követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint vissza kell térni Schengenhez, mert míg korábban a külső határok zárva, a belsők nyitva voltak, addig manapság ez fordítva van.

Orbán Viktor emlékeztetett: a V4-ek két dokumentumot is kibocsátottak már Európa jövőjével kapcsolatban. Januárban Budapesten is lesz egy konferencia ezzel kapcsolatban.

Orbán: Az európai gazdaság kötőanyaga a bizalom

Írta: itv , - Frissítve: 13th October, 2017 - 6:26pm
MTI/EPA/Jakub Gavlak

Az európai gazdaság az egymás iránti bizalmon nyugszik, ez a kötőanyaga - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós (EU-s) találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

Juncker nem szeretné, ha Katalónia függetlenné válna

Írta: itv , - Frissítve: 13th October, 2017 - 5:56pm

Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Luxembourgban, hangsúlyozva, hogy nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

“Ha hagyjuk elszakadni Katalóniát – és ez nem ránk tartozik -, akkor mások is követni fogják a példát. Ezt nem szeretném” – mondta Juncker a Luxembourgi Egyetemen tartott beszédében.

Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból

Írta: itv , - Frissítve: 12th October, 2017 - 7:49pm
EPA

A szervezet Izrael-ellenes elfogultságára hivatkozva az Egyesült Államok külügyminisztériuma október 12-én bejelentette: az ország kilép az UNESCO-ból, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. A döntés év végén, 2018. december 31-én lép érvénybe.

Az amerikai külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy nem kíván tagja maradni az ENSZ kulturális és tudományos szervezetének, ehelyett inkább a megfigyelő pozíciót választja.

Az Európa Tanácsnak sem tetszik az ukrán oktatási törvény

Írta: itv , - Frissítve: 12th October, 2017 - 7:42pm

Az új ukrán oktatási törvény nem teremt megfelelő egyensúlyt a nemzeti kisebbségek nyelve és az ország hivatalos nyelve között, a szabályozás ilyen formájában nagyban akadályozza a nemzeti kisebbségek anyanyelven történő tanítását - jelentette ki Andres Herkel észt néppárti képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos vitájának jelentéstevője csütörtökön Strasbourgban.

Semjén Zsolt: Magyarország most már erős ország

Írta: itv , - Frissítve: 12th October, 2017 - 7:38pm
MTI Fotó

Magyarország most már erős ország anyagi értelemben, büszkeségében és nemzeti öntudatában is - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a romániai Szatmárnémetiben, a magyar kormány támogatásával felújított Szent Alajos Konviktus átadásán.

Jóváhagyták az Európai Ügyészség létrehozását

Írta: itv , - Frissítve: 12th October, 2017 - 7:22pm

Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, az úgynevezett megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott.

Katalán elnök: Katalónia elnyerte a jogot, hogy független legyen

Írta: itv , - Frissítve: 11th October, 2017 - 9:59am
EPA/Quiqe Garcia

Carles Puigdemont katalán elnök kedden kijelentette, hogy felhatalmazást kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

A barcelonai parlament esti  rendkívüli ülésén elhangzott beszédében az elnök úgy vélte: a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. “Vállalom a Katalónia népe által rám ruházott felhatalmazást, hogy (a tartomány) független állammá váljon” – mondta az elnök az október elsején lezajlott – erőszakos cselekményekbe torkollott – népszavazás eredményére utalva.

Egyedül a tárgyalás hozhat megoldást az észak-koreai válságra

Írta: itv , - Frissítve: 11th October, 2017 - 9:58am
EPA

Az Észak-Koreai válság megoldására szolgáló mindhárom katonai forgatókönyv teljes mértékben irreális, ezért a tárgyalás az egyetlen életképes verzió - jelentette ki a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Háda Béla úgy vélekedett: az észak-koreai rakétakísérleteknek elsősorban diplomáciai és kommunikációs céljuk van. Vagyis a rezsim elsődleges célja ezekkel az, hogy megpróbálja az Egyesült Államokat a neki tetsző politikai megoldások felé terelni.

Nem lesz újabb népszavazás a brexitről

Írta: itv , - Frissítve: 11th October, 2017 - 9:55am

Nem lesz újabb népszavazás az Egyesült Királyság EU-tagságáról - szögezte le kedd este az LBC kereskedelmi rádió adásában Theresa May brit kormányfő.

May a leghallgatottabb londoni kereskedelmi rádió interjúműsorában a műsorvezető kérdésére, hogy miként szavazna, ha újabb referendumot tartanának az EU-tagságról, kitérően azt mondta, hogy “feltételezésekre alapuló kérdésekre” soha nem válaszol.

A migránsválság miatt meglepetést hozhat az ausztriai választás

Írta: itv , - Frissítve: 11th October, 2017 - 9:51am
EPA/Christian Bruna

Politikai földrengést valószínűsítenek az elemzők Ausztriában a küszöbön álló vasárnapi, előrehozott választás után. A legutóbbi, 2013-as parlamenti választások óta eltelt időszak nem nevezhető éppen nyugodtnak: évtizedes tabuk dőltek meg, dőlnek meg ma is. Izgalmas választás kapujában áll Ausztria, amelyben a bevándorlásellenes FPÖ okozhatja a legnagyobb meglepetést.

Kémkedésért elítéltek egy törököt Németországban

Írta: itv , - Frissítve: 11th October, 2017 - 9:38am

A török hírszerzésnek való kémkedésért elítéltek egy török férfit a németországi Hamburgban.

Mehmet Fatih S.-re – akinek a családnevét nem hozták nyilvánosságra – két év próbaidőt szabott ki a hamburgi bíróság, mert a török nemzeti hírszerzésnek (MIT) kémkedett.

A férfi egyebek közt egy kurd csoport Németországban élő vezetője után kutakodott. A hírügynökség által nem megnevezett csoport jelenleg egy brüsszeli székhelyű kurd ernyőszervezet tagja.

Oldalak