Külföld

Huszonhét év után lezárult a macedón-görög névvita

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2018 - 1:32pm
hirado.hu

Görögország és Macedónia külügyminisztere aláírta vasárnap a megállapodást a névvita rendezéséről, amelynek értelmében a volt jugoszláv köztársaságot Észak-Macedóniára nevezik át.

A görög-macedón-albán hármas határon fekvő Preszpa-tó görög oldalán, Pszaradesz településen tartott ceremónián részt vett Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök is.

Merkel migrációs minicsúcsot tervez

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2018 - 1:31pm

A migrációs válság által érintett uniós országok minicsúcstalálkozóját tervezi Angela Merkel német kancellár még a soron következő, két hét múlva esedékes uniós csúcstalálkozó előtt – jelentette vasárnap a Bild című német tömeglap.

A lap szerint Görögország, Olaszország és Ausztria vesz majd részt a megbeszélésen. Azt nem tudni, hogy Spanyolország vagy a balkáni országok valamelyike ott lesz-e a tanácskozáson.

Az olasz kormányfő újabb mentőhajók kikötését tilthatja meg

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2018 - 1:18pm

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szombaton ígéretet tett arra, hogy két további, migránsokat mentő segélyszervezet hajóit is kitiltja az olasz kikötőkből.

A Liga olasz kormánypárt keményvonalas politikusa a Sea-Eye és a Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezeteket (NGO) tette tilalmi listára.

Bakondi: Véget kell vetni az Európára veszélyt hozó migrációs politikának

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2018 - 1:04pm

A következő európai uniós csúcstalálkozón meg kell jelennie azoknak a változásoknak, amelyek Európa számos országát már elérték, a kontinensre veszélyt hozó migrációs politikának pedig véget kell vetni – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Szöul az észak-koreai tüzérség visszavonását javasolja

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2018 - 1:03pm
AP

Dél-Korea azt javasolta Észak-Koreának, hogy vonják vissza nagy hatótávolságú tüzérségi ütegeket a két országot elválasztó demilitarizált övezettől a feszültségcsökkentés jegyében – közölték szöuli katonai források vasárnap.

A tárgyalások menetét ismerők elárulták, hogy csütörtökön tábornoki szinten egyeztettek egymással dél- és észak-koreai képviselői, amire több mint egy évtizede nem volt példa, és Szöul több javaslatot is tett; köztük azt, hogy 30-40 kilométerrel vonják vissza az észak-korai tüzérséget az övezettől.

Történelmi győzelem a foci-vb nyitómérkőzésén

Írta: itv , - Frissítve: 15th June, 2018 - 4:35pm
M4Sport

A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésén a hazai együttes könnyedén győzte le Szaúd-Arábia válogatottját.

A hazai csapat sikere azt jelenti, hogy a rendező ország nemzeti együttesei továbbra is veretlenek a nyitómérkőzéseken, eddig három győzelmük mellett háromszor döntetlen született.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a turkui késelőt

Írta: itv , - Frissítve: 15th June, 2018 - 4:29pm

Finn médiajelentések szerint életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték pénteken Finnországban azt a marokkói férfit, aki tavaly nyáron egy terrorcselekménynek minősített késes támadásban megölt két nőt és nyolc embernek súlyos sérüléseket okozott.

Mint ismeretes, az elítélt, Abderrahman Bouanane menedékjogért folyamodott Finnországban, és 22 éves volt a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városának legnagyobb piacterén elkövetett támadás idején.

Terrortámadásra készülhetett a Németországban elfogott észak-afrikai férfi

Írta: itv , - Frissítve: 15th June, 2018 - 4:25pm

Terrortámadásra készülhetett az a tunéziai férfi, akit a héten vettek őrizetbe Németországban, mert nagy mennyiségben akart előállítani halálosan mérgező ricint – mondta a Rheinische Post című német lap pénteki számában megjelent interjúban Hans-Georg Maassen, a német nemzetbiztonsági hivatal vezetője.

Az uniós tagállamok egyhangúlag jóváhagyták a tervezett amerikai importvámok ellenintézkedéseit

Írta: itv , - Frissítve: 15th June, 2018 - 4:22pm

Egyhangúlag jóváhagyták az európai uniós tagállami kormányok képviselői az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra válaszul tervezett ellenintézkedéseket – közölték csütörtökön brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők szerint a tagállamok képviselői ellenszavazat nélkül jóváhagyták, hogy az EU első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezessen be 25 százalékos importvámot, válaszul az európai acél- és alumínium kivitelt sújtó védővámokra.

Forrás: MTI

Bocuse d'Or: A világdöntőbe jutott Magyarország

Írta: itv , - Frissítve: 13th June, 2018 - 12:08pm
MTI Fotó

Az észak-európai országok sikerével zárult kedden a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntője Torinóban: Norvégia nyert, a második helyen Svédország, a harmadikon Dánia csapata végzett. A 2019-es lyoni világdöntőbe a 8. helyen végzett Magyarországot is bejutott.

Orbán Viktor: Változás jöhet az európai migrációs politikában

Írta: itv , - Frissítve: 13th June, 2018 - 11:56am
Illusztráció. AP

„Végre” – így kommentálta Orbán Viktor, hogy az új olasz kormány nem engedi kikötni a bevándorlókat szállító civil hajókat. Azt is mondta, a döntés bebizonyíthatja, hogy meg lehet védeni a tengeri határokat, és ez változást hozhat az uniós politikában. Az Aquarius nevű hajó már útban van Spanyolország felé, az új, baloldali spanyol kormányfő ugyanis felajánlotta, hogy náluk kiköthet. Az európai szocialisták közül többen bírálják az olasz döntést, szerintük gyerekek és terhes nők élete kerülhet veszélybe – hangzott el az M1 Híradójában.

Megszületett a megállapodás a görög-macedón névvita rendezésének módjáról

Írta: itv , - Frissítve: 13th June, 2018 - 11:52am
EPA

Megszületett a megállapodás Görögország és Macedónia között az utóbbi elnevezése miatt több évtizede tartó vita rendezésének módjáról – jelentette ki kedden Alekszisz Ciprasz görög kormányfő.

Bugár Béla indul a szlovák államfőválasztáson

Írta: itv , - Frissítve: 9th June, 2018 - 7:50pm
MTI Fotó Krizsán Csaba

Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét indítja államfőjelöltként a szlovák-magyar vegyes párt a jövő tavasszal sorra kerülő köztársaságielnök-választáson. Indulását a pártelnök jelentette be szombaton Pozsonyban, a szervezet kongresszusa utáni sajtótájékoztatóján.

Nem lehet mecsetekbe bújva lázítani az ország alkotmányos rendje ellen

Írta: itv , - Frissítve: 9th June, 2018 - 7:48pm

Nem szabad megengedni, hogy a mecsetekben lázítsanak – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy kiutasítanak Ausztriából több külföldről támogatott imámot, és bezárnak hét mecsetet.

A szakértő elmondta, fel kell lépni azok ellen, akik egy ország alkotmányos rendje ellen lázítanak. Hibás döntést hoz, aki például a politikai korrektség vagy a várható diplomáciai tiltakozások miatt nem hozza meg a fenti lépést – tette hozzá.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Közgyűlése

Írta: itv , - Frissítve: 9th June, 2018 - 7:46pm
MTI/EPA/Justin Lane

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Közgyűlése jövő hét szerdán Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet, valamint arab és muzulmán országok képviselőinek kezdeményezésére: az ülésen várhatóan a gázai civilek védelméről, illetve Izrael burkolt elítéléséről szóló határozatról szavaz a 193-tagú szervezet – közölte a közgyűlés elnöke, Miroslav Lajcak pénteken.

Áder: Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket

Írta: itv , - Frissítve: 9th June, 2018 - 7:45pm
MTI-fotó Koszticsák Szilárd

Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket – közölte Áder János köztársasági elnök pénteken Varsóban, a bukaresti kilencek államfői találkozója után nyilatkozva a magyar közmédiának.

A bukaresti kilencek (a NATO keleti szárnyának országai: V4 országai, a három balti ország, Románia és Bulgária – B9) varsói csúcstalálkozójának egyik fő témája az volt, hogyan lehet a NATO költségvetését növelni, és a tagállamok biztonságát hogyan lehet erősíteni – számolt be Áder János.

Macron véleménye szerint számos félreértést tisztáztak Trumppal

Írta: itv , - Frissítve: 9th June, 2018 - 7:43pm
EPA/Ian Langsdon

Emmanuel Macron francia államfő üdvözölte pénteken az amerikai vámtarifákról szóló, Donald Trump amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélésen elért előrelépést a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) csúcstalálkozóján a kanadai La Malbaie-ben.

A francia elnök a kétoldalú megbeszélés után közölte: véleménye szerint számos félreértést tisztáztak Trumppal, és arra a következtetésre jutott, hogy Washington hajlandó együttműködni, közösen előrelépni a vitás kereskedelmi kérdésben.

Elfogták a bevándorlót, aki megölt egy kislányt Németországban

Írta: itv , - Frissítve: 9th June, 2018 - 7:41pm

Elfogták azt az iraki bevándorlót, aki májusban megerőszakolt és megölt egy 14 éves lányt Németországban.

A férfi nyolcfős családjával együtt érkezett Németországba a nagy, 2015-ös bevándorlóhullámmal, és bár menedékkérelmét elutasították, fellebbezett, így azóta is menekültszálláson lakott.

Többször meggyanúsították rablással, testi sértéssel, sőt, nemi erőszakkal is, mégsem utasították ki az országból. A gyilkosság után azonban családjával együtt Irakba menekült, ahol most elfogták és őrizetbe vették.

Megválasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt új, nem állandó tagját

Írta: itv , - Frissítve: 9th June, 2018 - 6:10pm
MTI/EPA/Justin Lane

A 2019. január elsejével kezdődő következő kétéves időszakra Belgium, a Dél-afrikai Köztársaság, a Dominikai Köztársaság, Indonézia és Németország került be a 15 tagú testületbe.

Az ENSZ közgyűlése elé került ajánlások között csak egy esetben volt versengés: a Maldív-szigetek és Indonézia versengett a megbízatásért, és az utóbbi kapott több szavazatot.

Minden idők legfeszültebb tanácskozása lesz a G7-csúcs

Írta: itv , - Frissítve: 8th June, 2018 - 5:20pm
EPA

Pénteken kezdődik a világ legerősebb gazdaságú országainak találkozója, vagyis a G7-csúcs Kanadában. Várakozások szerint minden idők legfeszültebb tanácskozása lesz a mostani, javában tombol ugyanis a kereskedelmi háború az egyébként gazdasági szövetségesek között. A múlt héten Washington védővámokat vetett ki európai, kanadai és mexikói termékekre, mire Brüsszel válaszintézkedéseket tett. A francia elnök szerint elképzelhető, hogy az Egyesült Államok elszigetelődik szövetségeseitől.

Együttműködésre kényszerülnek a balkáni országok a migrációs válság miatt

Írta: itv , - Frissítve: 8th June, 2018 - 5:15pm
MTI Fotó

Az illegális bevándorlás fontos témává kezd válni a balkáni térség országai számára, ezért együttműködnek majd, hogy elkerüljék a 2015-ös migrációs válság megismétlődését – fogalmazott Ördögh Tibor Balkán-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

Igazságtalan Budapestet bírálni a menekültek befogadásának elutasítása miatt

Írta: itv , - Frissítve: 8th June, 2018 - 5:13pm

Teljes mértékben igazságtalan szolidaritás hiányával vádolni mások mellett Magyarországot és Lengyelországot, mert elutasítják a menekültek befogadását – közölte Günter Verheugen, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa az észak-lengyelországi Olsztynban.

A NATO keleti tagállamainak biztonságpolitikájáról egyeztetnek Varsóban

Írta: itv , - Frissítve: 8th June, 2018 - 5:12pm
MTI Fotó

A NATO keleti tagállamainak biztonságpolitikájáról egyeztetnek ma Varsóban a bukaresti kilencek államfői – közölte az M1 Híradója.

A találkozón Áder János köztársasági elnök is részt vesz. A V4-eket, a három balti államot, valamint Romániát és Bulgáriát tömörítő csoport lengyel kezdeményezésre jött létre 2014-ben.

Oldalak