Külföld

A többsebességes Európa nem jelenthet megoldást az EU számára

Írta: itv , - Frissítve: 23rd October, 2018 - 3:43pm
EPA

A többsebességes vagy a koncentrikus körök mintájára létrejövő Európa nem jelenthet megoldást, az Európai Unió egységét meg kell őrizni, ez ugyanis értéket közvetít, és az EU hitelességét is megerősíti a világban – jelentette ki a román államfő Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján.

Trump országos vészhelyzetet hirdetett

Írta: itv , - Frissítve: 23rd October, 2018 - 3:35pm
MTI/EPA/Gustavo Amador

Az Egyesült Államok csökkenti a Hondurasnak, Salvadornak és Guatemalának szánt támogatásokat – jelentette be Donald Trump. Az amerikai elnök ezt azzal indokolta, hogy ezek a közép-amerikai országok nem tudták megakadályozni állampolgáraikat abban, hogy elhagyják országukat és „illegálisan az Egyesült Államokba menjenek”. A migránskaraván időközben már 10 ezer fősre duzzadt.

Egyre kevésbé bíznak az ukránok a Krím visszatérésében

Írta: itv , - Frissítve: 23rd October, 2018 - 2:25pm
EPA

Az ukránok 42,3 százaléka bízik abban, hogy az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget ha nem is hamarosan, de legalább idővel újra az ukrán állam része lesz – derült ki abból a felmérésből, amelyet két neves szociológiai intézet, az Ilka Kucseriva Alapítvány és a Razumkov Központ végzett, s amelynek eredményét hétfőn tették közzé.

Gyűlölet szítása miatt indul eljárás Kárpátalján

Írta: itv , - Frissítve: 22nd October, 2018 - 1:10pm

Nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása miatt indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség a hétvégén a megye több járásában kihelyezett magyarellenes óriásplakátok ügyében – jelentette az Ukrinform ukrán hírügynökség, az ügyészség sajtószolgálatára hivatkozva.

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

Írta: itv , - Frissítve: 22nd October, 2018 - 12:56pm
KMKSZ

„Állítsuk meg a szeparatistákat” felirattal és a kárpátaljai magyar közösség vezetőinek neveivel, valamint fényképeivel jelentek meg óriásplakátok szombat reggelre a főutak mellett Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében.

Tüntetés robbant ki Bihácson a migrációs helyzet miatt

Írta: itv , - Frissítve: 22nd October, 2018 - 12:54pm
AP

Bosznia továbbra is tehetetlen az illegális bevándorlással szemben. Ennek legnagyobb elszenvedője Bihács, ahol összegyűlnek a bevándorlók, hogy alkalomadtán megpróbáljanak Horvátországba és azon keresztül Nyugat-Európába szökni. A bihácsiak szerint a migránsok megjelenésével romlott a közbiztonság.

Megduplázza a kormány a kárpátaljai szociális csomag keretét

Írta: itv , - Frissítve: 20th October, 2018 - 11:26am

Megduplázza és csaknem 3 milliárd forintra emeli a kormány a kárpátaljai magyarság támogatását célzó szociális csomag jövő évi keretösszegét: ezzel évente 23-24 ezer embernek tudnak majd segíteni az oktatás, az egészségügy területén, illetve a szociális és kulturális ágazatban – jelentette be a nemzetpolitikai államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó: Európa érdeke, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatai Ázsiával

Írta: itv , - Frissítve: 20th October, 2018 - 11:20am
EPA

Európának az a határozott érdeke, hogy kapcsolatait még szorosabbra fűzze Ázsiával, ugyanis napjainkban egy világkereskedelmi és gazdasági háború van kibontakozóban – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben, az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) szünetében pénteken.

Még kútba eshet a Brexit-megállapodás

Írta: itv , - Frissítve: 19th October, 2018 - 12:27pm
EPA

A Nagy-Britannia uniós kilépését rendező megállapodás 90 százalékban elkészült, de az ír-északír határellenőrzés körüli viták miatt még mindig előfordulhat, hogy az egész folyamat zátonyra fut – jelentette ki Michel Barnier uniós főtárgyaló egy pénteki interjúban.

Az Európai Bíróság előtt a 7-es cikk ügyében beadott magyar kereset

Írta: itv , - Frissítve: 19th October, 2018 - 12:16pm
EPA

Beérkezett, és ezzel hivatalosan is az Európai Unió Bírósága elé került Magyarország keresete, amelyben az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását indítványozó európai parlamenti javaslat megsemmisítését kezdeményezte – közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű bírói fórum.

Manfred Weber jelölését támogatja Orbán Viktor

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2018 - 2:44pm
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök nem a liberális szárnyhoz tartozó Alexander Stubb, hanem a kereszténydemokrata oldalhoz sorolt Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségére – közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön az MTI-vel.

Felértékelődik Magyarország és Ciprus együttműködésének jelentősége

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2018 - 2:39pm
MTI Fotó Krizsán Csaba

Felértékelődik Magyarország és Ciprus együttműködésének jelentősége azzal, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló viták egyre intenzívebbé válásával fontosabb lesz azoknak az országoknak az együttműködése, amelyek ragaszkodnak a nemzeti identitásukhoz, a történelmi hagyományaikhoz és a keresztény kulturális örökségükhöz – mondta csütörtökön az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter, miután szerda késő este Nicosiában tárgyalt ciprusi kollégájával.

EU-csúcs: a Brexit-ügyi tanácskozás rövidsége jelzi a 27-ek egységét

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2018 - 2:35pm
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A brüsszeli EU-csúcson a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyatott tanácskozás rövidsége jelzi az unióban maradó 27 tagország egységét – jelentette ki osztrák kancellár szerdán a belga fővárosban, az uniós tagországok csúcstalálkozóját megnyitó munkavacsorát követően.

Több brit politikus újabb népszavazást szeretne a Brexitről

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2018 - 2:34pm
MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Súlyos bírálatokkal illette szerdán több egykori brit miniszterelnök és miniszterelnök-helyettes azokat, akik különböző ígéretekkel vázoltak fel vonzó jövőt a választóknak a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni időszakra. Közös írásukban újabb népszavazást tartottak szükségesnek az uniós tagságról, és azt kérték az EU-országoktól, hogy biztosítsanak ehhez elégséges időt.

Minden eddiginél jobb a magyar és a szlovák kormány kapcsolata

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2018 - 2:27pm
MTI Fotó Krizsán Csaba

Magyarország és Szlovákia együttműködésében a legjobb kapcsolatot most ápolja a két ország kormánya, ami a kölcsönös tiszteleten alapul: a két ország közös sikertörténeteket épít annak érdekében, hogy a meglévő nehéz kérdéseket is meg tudják vitatni. 2023-ig összesen kilenc infrastrukturális beruházás készül el a két ország között – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón Pozsonyban.

Pozsony is ellenzi a Frontex feladatkörének bővítését

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2018 - 2:19pm
EPA

Denisa Saková szlovák belügyminiszter szerint a Frontex – az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége – nem helyettesítheti az érintett uniós tagállamok határvédelmét, és csak a nemzeti határvédelmet támogató szerepe lehet.

Kijev és Budapest a konzultációk folytatásában állapodott meg

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2018 - 10:45am
EPA

Megállapodás született arról, hogy Magyarország és Ukrajna konkrét és átfogó konzultációkat fog folytatni a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről – jelentette be Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Luxembourgban azután, hogy megbeszélést folytatott magyar kollégájával, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Elmaradhat a demokraták átütő sikere a félidős választásokon

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2018 - 10:39am
MTI/AP/Susan Walsh

Nem számítanak átütő demokrata sikerre az amerikai félidős választásokon az M1 Szemtől szembe adásában megszólaló Amerika-szakértők. A demokraták több helyet elhódíthatnak a republikánusoktól a kongresszusban, de a szenátusban maradhat a konzervatívok többsége – vélte Pálmai Zsolt.

Theresa May szerint elérhető a megállapodás

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2018 - 10:36am
EPA

A brit miniszterelnök szerint az elmúlt hetekben, "a sok-sok pontatlan találgatással" ellentétben tényleges haladást sikerült elérni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon, és továbbra is elérhető a megállapodás.

Theresa May, aki hétfőn tartott rövid beszámolót a Brexit-tárgyalások menetéről az alsóház képviselőinek, egyenes utalást tett ugyanakkor arra is, hogy az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti jövőbeni határellenőrzés ügyében továbbra sincs egyetértés.

Kurz „nyilvánvalóan tartja” a keményen bevándorlásellenes irányvonalat

Írta: itv , - Frissítve: 16th October, 2018 - 10:32am
EPA/Christian Bruna

Élesen kritizálta az ENSZ globális migrációs csomagját a minap Sebastian Kurz osztrák kancellár: szerinte a paktum több pontja is elfogadhatatlan és Ausztria egy esetleges igen szavazat esetén nemzetközi, jogilag kötelező érvényű fenntartással kíván majd élni. Mint ismeretes, az ENSZ-egyezménynek már a tárgyalási szakaszából is kilépett az Egyesült Államok és Ausztrália mellett Magyarország is, mondván: a migráció nem tartozik az emberi jogok közé.

Központi téma a migráció a bajor kampányban

Írta: itv , - Frissítve: 13th October, 2018 - 1:05pm
MTI/EPA/Philipp Guelland

A migráció nagyon erős tematizáló tényező a vasárnapi bajorországi választásokon, mert a bajorok megszokták a stabilitást, a biztonságot, és a migráció ezeket veszélyezteti leginkább – mondta Pócza István, a Századvég vezető kutatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában.

Oldalak