Külföld

Orbán Viktor: Működik a magyar modell

Írta: itv , - Frissítve: 19th November, 2017 - 9:17am
MTI Fotó Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar modell működik, és mi, magyarok nem akarjuk lecserélni azt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján a svédországi Göteborgban.

A tanácskozás Munkahelyváltás a kihívásokhoz igazítva elnevezésű szekcióülésén felszólalva a kormányfő kiemelte: sok jó felvetést hallanak, miniszterelnöksége során ő is több hasonló tanácskozáson vett részt, amelyek célja az volt, hogy ötleteket adjanak egymásnak, és “most is jó ötletek vannak az asztalon”, például az unió felsőoktatási csereprogamja, az Erasmus program bővítése.

A kopt egyházfő fogadta Kövér Lászlót

Írta: itv , - Frissítve: 19th November, 2017 - 9:13am
MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Kövér László országgyűlési elnököt és az őt kísérő parlamenti küldöttséget fogadta szombaton II. Tavadrosz, a kopt keresztény egyház vezetője Kairóban.

„Nagy öröm számunkra, hogy a politikai megbeszéléseket és az Ahmed el-Tajjeb főimámmal történt találkozást követően II. Tavadrosz pápa is fogadta a magyar delegációt” – mondta a házelnök az MTI-nek az Országgyűlés sajtófőnöke által eljuttatott közlemény szerint.

Közel az új osztrák kormány megalakulása

Írta: itv , - Frissítve: 19th November, 2017 - 9:11am

Megint meg kellett hosszabbítani a koalíciós tárgyalásokat Németországban, mert a négy párt képviselői nem tudnak megegyezni több fontos kérdésben, ilyen például a bevándorlás ügye is. Az is lehet, hogy Angela Merkel elbukik, és előrehozott választást kell tartani, bár ez ellen küzd minden párt. Sokkal jobban állnak az osztrák koalíciós tárgyalások, ott a bevándorlás korlátozásáról is gyorsan megegyezés született.

Az EP baloldali pártjai Lengyelországot is meghurcolják

Írta: itv , - Frissítve: 15th November, 2017 - 4:17pm
(Fotó: MTI/Európai Parlament/Arnaud Devillers)

A lengyelországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, ennek értelmében a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben.

 

Tízezrek tüntettek Barcelonában a lecsukott katalán vezetők szabadon engedéséért

Írta: itv , - Frissítve: 12th November, 2017 - 10:34am
MTI/EPA/Alberto Estevez

Tízezrek tüntetettek szombaton Barcelona központjában követelve, hogy a spanyol hatóság engedje szabadon az elszakadást szorgalmazó, börtönbe csukott katalán vezetőket.

“Szabadságot a politikai foglyoknak!”, “Kifelé a megszálló hatalommal!” – ilyen követeléseket kiabáltak és feliratokat tartottak a magasba a tüntetők, akiknek jó részét ötszáz busszal szállíttatták a megmozdulás szervezői Katalónia különböző városaiból és falvaiból Barcelonába.

Egyre komolyabb a lengyelek jóvátételi követelése Németországgal szemben

Írta: itv , - Frissítve: 12th November, 2017 - 10:33am

Becsületbeli ügynek nevezte szombaton Krakkóban Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, hogy Lengyelország háborús jóvátételt követeljen Németországtól a második világháborúban okozott pusztításért.

A PiS 2015-ös hatalomra kerülése után vette elő ismét a jóvátétel kérdését, amely Berlin szerint évtizedek óta lezárt ügy. Szeptemberben viszont a varsói parlament jogi szakértői arra jutottak, hogy Lengyelországnak igenis van jogalapja, hogy jóvátételt követeljen.

Hatalmas tömegek ünnepelték Lengyelországban a függetlenség napját

Írta: itv , - Frissítve: 12th November, 2017 - 10:31am
MTI/EPA/Radek Pietruszka

Lengyelország-szerte tömegek vonultak utcákra szombaton a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, a függetlenség napja alkalmából, Varsóban százezrek vettek részt különböző politikai irányultságú tömörülések menetein, valamint a központi állami megemlékezéseken.

A függetlenség napját annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves feldaraboltság után visszanyerte függetlenségét és újra önálló, független, szabad ország lett.

Szakértő: Az atomarzenál még mindig az erőegyensúly záloga

Írta: itv , - Frissítve: 11th November, 2017 - 11:18am

Az atomfegyverek még mindig az erőegyensúly zálogai a világban - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán Ferenc pápa szavaira reagálva, aki a Vatikánban a nukleáris leszerelésről zajló nemzetközi találkozón szólalt fel.

A katolikus egyházfő pénteken kijelentette, hogy a korlátlan fegyverkezési versenyre fordított kiadásokat inkább a szegénység elleni küzdelemre, a békére, az egészségügyre, a környezetvédelemre, az emberi jogok védelmére kellene fordítani.

Áder: A hit Istennek ajándéka

Írta: itv , - Frissítve: 1st November, 2017 - 8:03am
MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Magyar nyelvterületen, magyarul már a 16. században kimondták a lelkiismeret szabadságát, miközben Európa még az egymásnak feszülő tanítások vallási türelmetlenségében égett – mondta Áder János köztársasági elnök kedden a németországi Wittenbergben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Nem kér politikai menedéket Belgiumban a leváltott katalán elnök

Írta: itv , - Frissítve: 1st November, 2017 - 8:00am
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden kijelentette, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban, kiemelve, hogy nem ezért utazott Brüsszelbe, hanem mert az „Európa fővárosa”. Hozzátette, hogy szándékában áll visszatérni Katalóniába abban az esetben, ha garantálják számára az igazságos bánásmódot. Közben a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette Katalónia függetlenségi deklarációját.

Megtalálhatták a magyar kamionost megtámadó migránsokat

Írta: itv , - Frissítve: 1st November, 2017 - 7:58am

Megtalálhatták a magyar kamionosra támadó migránsokat. Nem hivatalos értesülések szerint előállítottak két bevándorlót az ügyben. A magyar férfira egy Brüsszel melletti benzinkútnál támadtak rá, amikor pihenőjét töltötte. A sofőr most ideiglenes iratait várja, hogy hazajöhessen.

Szijjártó: Európa biztonsága az afrikai stabilitással kezdődik

Írta: itv , - Frissítve: 1st November, 2017 - 7:46am
MTI-fotó Balogh Zoltán

Európa biztonsága az afrikai stabilitással kezdődik, és mivel az Afrika felőli bevándorlási nyomás érdemben továbbra sem csökken, az a legjobb védelem Európa számára, ha Afrikában stabilitás, béke és gazdasági növekedés van – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szudáni kollégájával tárgyalt kedden Budapesten.

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón kiemelte: éppen ezért gyorsult fel az európai együttműködés kiépítése Szudánnal az elmúlt időben.

Biciklisek közé hajtott egy férfi New Yorkban

Írta: itv , - Frissítve: 1st November, 2017 - 7:40am

Lövöldözött és kerékpárosok közé hajtott egy férfi New Yorkban. Az elkövetőt elfogták – közölte az M1.

A legfrissebb hírek szerint lövöldözés volt New York Manhattan városrészében – a Fox News értesülései szerint a merénylő “Allah Akbar”-t kiáltott.  A hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, s úgy tudni, időközben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is csatlakozott az incidens kivizsgálásához.

Ellenállásra szólított fel a leváltott katalán elnök

Írta: itv , - Frissítve: 28th October, 2017 - 8:50pm
MTI/EPA/Andreu Dalmau

Megkezdte a spanyol kormány a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt. Carles Puigdemont „demokratikus ellenállásra” hívta fel a katalánokat.

Az alkotmányra hivatkozik az eddigi katalán elnök

A Mol helyére lépne a Rosznyefty az INÁ-ban

Írta: itv , - Frissítve: 28th October, 2017 - 8:29pm

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz olajvállalat, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban - közölte Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak szombaton.

Secin az interjúban kiemelte: „érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban”.

Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat – mondta, majd hozzátette: „a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”.

Putyin négy ballisztikus tesztrakétát indított el

Írta: itv , - Frissítve: 27th October, 2017 - 4:10pm

Négy ballisztikus rakétát indított el főparancsnoki minőségében Vlagyimir Putyin elnök az orosz hadászati nukleáris erők hármasának irányítási gyakorlata keretében – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

 

A gyakorlatot, amelyben az orosz hadászati nukleáris erők, az Északi és a Csendes-óceáni Flotta és az orosz légi- és űrerők nagy hatótávolságú repülőinek együttműködését tesztelték, csütörtök este tartották meg.

Katalónia igen, Koszovó nem? - Belgrádi sérelmek a brüsszeli kettős mérce miatt

Írta: itv , - Frissítve: 27th October, 2017 - 4:07pm
Belgrádban. MTI/EPA Fotó

Nem okozott nagy örömet eddig az október a szerb politikának: a katalán népszavazás utózöngéi miatt ugyanis a szerb vezetés kettős mércét emleget Brüsszellel kapcsolatban. Az nem tetszik déli szomszédainknál, hogy amíg a katalán függetlenségi népszavazást jogszerűtlennek minősítették az Unió fővárosában, addig a független Koszovót minden népszavazás nélkül ismerték el Brüsszelben, sőt, eddig 22 uniós tagállam külön-külön is. Ternovácz István, a Kossuth Rádió vajdasági tudósítója a függetlenségi népszavazás szerbiai visszhangjairól az Európai Időben.

 

A katalán parlament kikiáltotta a függetlenséget

Írta: itv , - Frissítve: 27th October, 2017 - 3:57pm

Megszavazták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában.

 

A titkos szavazáson az indítványt hetven képviselő támogatta igen szavazattal, tízen voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

A forradalomra emlékeztek a New York-i magyar ENSZ-képviseleten

Írta: itv , - Frissítve: 21st October, 2017 - 2:56pm

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek pénteken este New Yorkban a magyar ENSZ-képviseleten. A rendezvény díszvendége Miroslav Lajcák, az ENSZ Közgyűlés 72. ülésszakának elnöke volt, megjelent több ENSZ-főtitkárhelyettes, és a több mint 250 vendég között ott voltak a New York-i politikai és művészeti élet neves képviselői is.

Babis nem köntörfalaz – ő lehet a befutó a cseh választáson

Írta: itv , - Frissítve: 21st October, 2017 - 2:49pm
MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis minden kétség nélkül a csehek „kiválasztottja” a pénteken kezdődött kétnapos választás előtt. Az ország hagyományos EU-párti szövetségei labdába sem rúghatnak, míg Babis szomszédaira támaszkodva újabb üzenetet küld Brüsszelnek: a csehek önállóan is képesek döntést hozni az ország nemzeti és uniós jövőjével kapcsolatban.

Orbán: az Európai Parlament megkezdte a "Soros-terv" végrehajtását

Írta: itv , - Frissítve: 21st October, 2017 - 2:46pm
EPA

Nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Parlament megkezdte a "Soros-terv" végrehajtását a képviselőtestület belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) által a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini rendelet módosításáról elfogadott jelentéssel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

Eredményes a határok védelme az Európai Tanács szerint

Írta: itv , - Frissítve: 21st October, 2017 - 2:41pm

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően következtetéseket fogadott el a migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről - közölte az uniós tanács sajtószolgálata.

A tagállamok vezetői a dokumentumban leszögezték, hogy a külső határok teljes körű ellenőrzését célzó uniós intézményi intézkedések eredményeket hoztak, mert összességében a migrációs beáramlás és a tengereken bekövetkezett halálesetek száma jelentősen csökkent.

A V4-ek szerint támogatni kell az európai külső határok megvédésére irányuló uniós lépéseket

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2017 - 6:00pm
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A védelem és biztonság megteremtéséhez mind a négy ország hadseregeinek fejlesztésére szükség van - hangzott el a V4-ek kétnapos védelmi miniszterhelyettesi találkozóját követően.

A visegrádi országok szerint fontos támogatni azokat a kezdeményezéseket az Európai Unión belül, amelyek az európai külső határok megvédésére irányulnak – jelentette ki Székesfehérvárott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a csoport  a kétnapos védelmi miniszterhelyettesi találkozóját követően.

Modern szocialista ország felépítését ígérte a kínai elnök

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2017 - 5:59pm
MTI/EPA/Ho Hvi Jung

Egy "új korszak" elindításáról beszélt Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán a kommunista párt ötévenként megrendezett, egyhetes kongresszusát megnyitó beszédében, hozzátéve, hogy Kína soha nem fogja lemásolni semelyik másik ország politikai rendszerét, mégis nyitott marad a világra.

Kontraproduktívak a szankciók Észak-Koreával szemben

Írta: itv , - Frissítve: 18th October, 2017 - 5:57pm

Kontraproduktívak az észak-koreai rezsimmel szemben bevezetett gazdasági büntetőintézkedések, azok tulajdonképpen a rezsim keményvonalas szárnyát erősítik – mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Oldalak