Külföld

Orbán: Helyre kell állítani Európa és az európai emberek biztonságát

Írta: itv , - Frissítve: 18th August, 2017 - 5:00pm
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

A kormányfő azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a csütörtökön, Barcelonában elkövetett terrortámadásról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

A kormánypártok szerint a bevándorlással együtt a terror is Európába költözött

Írta: itv , - Frissítve: 18th August, 2017 - 4:55pm
AP

Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a spanyolországi merényletekre reagált, és a kormánypártok nevében részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak és a spanyol népnek.

Kiemelte: az elmúlt két évben csaknem félezer európai áldozatot követeltek a terrortámadások, amelyek az európai emberek életének mindennapi részévé váltak.

EU: meg kell védeni az életüket másokért kockáztató humanitárius alkalmazottakat

Írta: itv , - Frissítve: 18th August, 2017 - 4:53pm

A humanitárius segítségnyújtásban tevékenykedők napról napra életüket kockáztatják mások megmentéséért, háborúk és a természeti katasztrófák áldozataiért világszerte - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos az augusztus 19-én esedékes humanitárius világnap alkalmából pénteken kiadott közös nyilatkozatukban.

Hivatalos: nincs magyar halálos áldozat

Írta: itv , - Frissítve: 18th August, 2017 - 4:49pm
MTI/EPA/Quique García

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón megerősítette, nincs magyar halálos áldozata a barcelonai terrortámadásnak.

Van egy magyar sérültje a csütörtöki barcelonai támadásnak, egy nő könnyebben megsérült, de már el is hagyhatta a kórházat – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

„Bárhol lecsaphatnak ránk a terroristák”

Írta: itv , - Frissítve: 18th August, 2017 - 4:47pm
MTI/AP/Oriol Duran

A merénylők Spanyolországot is felrajzolták a terror-térképre - így reagáltak a szakértők az esti támadásra. Ott ugyanis eddig nem volt hasonló merénylet. Kiderült az is: a barcelonai terror elkövetői muszlimok lehettek. Elemzők azt sem zárják ki, hogy a támadás összefügg azzal, hogy Spanyolország lett az új migrációs útvonal.

Spöttle: Megnégyszereződött a maffiózók száma Németországban

Írta: itv , - Frissítve: 17th August, 2017 - 5:32pm
EPA

10 év alatt megnégyszereződött a Németországban élő maffiózók száma – Merkel kampányüzenete eközben az, hogy „Olyan Németországért, amelyben az ember jól és szívesen él.”

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: klasszikusan az olasz maffia terjeszkedik Németországban.

Közép-Európa támogatja hazánk bevándorlási politikáját

Írta: itv , - Frissítve: 17th August, 2017 - 5:28pm
MTI Fotó Kelemen Zoltán Gergely

Magyarország jó irányba tart - ezt a közép-európaiak körében közel másfélszer többen gondolják, mint akik az ellenkezőjét állítják - derül ki a Nézőpont Intézet tíz régiós államra kiterjedő közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Időknek készített.

Külön megbízottat küldene Észak-Koreába a dél-koreiai elnök

Írta: itv , - Frissítve: 17th August, 2017 - 5:14pm
EPA

Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön elutasította a háború lehetőségét a Koreai-félszigeten, mondván, az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Szöul hozzájárulása nélkül nem indít katonai akciót Észak-Korea ellen.

Afrika is bekeményített a migránsáradat megállításában

Írta: itv , - Frissítve: 16th August, 2017 - 1:27pm
hirado.hu

Dráma csökkenés tapasztalható az Olaszország partjaihoz tartó migránsok számában, de a hanyatlást a szakértők nem csupán a líbiai parti őrség megerősítésével magyarázzák. Az afrikai kontinensen eddig is komoly erőforrásokat fordítottak az Európába tartó bevándorlók megállítására, de a határőrség és a figyelemfelkeltő kampány megerősítése nem várt eredményekkel járt.

Brexit - továbbra sem lesz határellenőrzés Írország és Észak-Írország között

Írta: itv , - Frissítve: 16th August, 2017 - 1:20pm
hirado.hu

A brit kormány szerint az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését (Brexit) követően sem lesz szükség határellenőrzésekre az uniós tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között - derül ki a londoni kabinet álláspontját ismertető, szerdán közzétett dokumentumból.

A Nagy-Britannia uniós kiválásáról folytatott tárgyalásokhoz készült iratot a londoni Brexit-minisztérium hozta nyilvánosságra.

Iráni atomprogram: kijátszhatóak az ENSZ-ellenőrzések

Írta: itv , - Frissítve: 16th August, 2017 - 1:08pm
EPA

A nukleáris megállapodás felrúgásával fenyeget Irán. Haszan Róháni iráni elnök keményen nekiment Donald Trump amerikai elnöknek, miután az USA újabb szankciókat fogadott el Teherán ellen.

A 2015-ben Irán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország között megkötött atomszerződésben Teherán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörléséért cserébe atomprogramját polgári célokra korlátozza.

Szakértő: Merkel az EU nevében ilyet nem ígérhet

Írta: itv , - Frissítve: 15th August, 2017 - 7:42pm

Angela Merkel 20 ezerről 40 ezerre emelné azon menedékre jogosult embereknek a számát, akiknek a válságtérségekből az Európai Unió területére történő áttelepítéséről egy ENSZ- program keretében néhány éve döntöttek a tagállamok.

Tóth Norbert, nemzetközi jogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az ENSZ-nek viszonylag régóta vannak hasonló programjai.

Új helyzetet teremt, ha Marokkó felé tolódik a migrációs útvonal

Írta: itv , - Frissítve: 15th August, 2017 - 7:38pm

Új helyzetet teremt, ha Líbiából Marokkó felé tolódik a migrációs útvonal - hangsúlyozta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Kifejtette: a Gibraltári-szorosnál jóval rövidebb tengeri utat kell megtenniük a migránsoknak, de „Marokkó nem Líbia”, hanem egy jól működő állam, amelyben tűzparancs van érvényben a határsértőkkel szemben, így ezen az országon „nem fognak úgy átsétálni az emberek, mint azt Líbián tették”.

Hetven éves a „világ legnagyobb demokráciája”

Írta: itv , - Frissítve: 15th August, 2017 - 7:29pm
EPA/Raminder Pal Singh

1947. augusztus 15-én kiáltotta ki függetlenségét a brit uralom alól India. Az egykori koronagyarmat vallási alapon történő felosztása százezrek életét követelte. Az új államok (India és Pakisztán) megszületése óriási migrációs hullámot indított el a térségben.

Az 1947. augusztus 15-én függetlenné váló dél-ázsiai ország 3,2 milliónyi négyzetkilométernyi területével a világ hetedik legnagyobb, csaknem 1,3 milliárdnyi lakosával pedig a második legnépesebb állama.

Döbbenetes dráma és meglepetés Usain Bolt utolsó futásán

Írta: itv , - Frissítve: 13th August, 2017 - 9:39am
m4sport.hu

Érem nélkül és sérüléssel zárta pályafutása utolsó futását Usain Bolt, aki szombaton este a 4x100-as jamaicai váltó negyedik tagjaként meghúzódott élete utolsó 100 méteren.

A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter az esti program zárószámában a 4x100 méteres váltó utolsó embereként volt érdekelt: a 30 éves klasszis a harmadik helyen, viszonylag nagy hátrányban kapta meg a botot, láthatóan hihetetlen erőket kellett volna megmozgatnia a sikerhez, azonban körülbelül 20 méter után begörcsölt és összeesett.

Balog: Közös felelősségünk a határontúliak megmaradása

Írta: itv , - Frissítve: 12th August, 2017 - 5:31pm

A mi közös felelősségünk, hogy az odaadott anyagi javakból, lehetőségekből kultúra és mindenekelőtt közösség épüljön, erősödjön Kárpátalján - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton az ungvári járási Nagydobronyban, a Kárpátaljai Református Egyház családi csendesnapján.

Új rakétavédelmi rendszert telepítenek a japánok

Írta: itv , - Frissítve: 12th August, 2017 - 5:25pm
EPA

Japán megkezdte Patriot rakétavédelmi rendszerének telepítését szombaton, miután Észak-Korea a héten rakétatámadással fenyegette meg Guamot - derült ki az NHK japán köztelevízión sugárzott felvételekből.

Az NHK szerint a védelmi minisztérium szombaton megkezdte Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) típusú rakétavédelmi rendszerének telepítését a szigetország nyugati részén található Simane, Hirosima, Kócsi és Ehime prefektúrákban, amelyek fölött – Phenjan fenyegetése szerint – átrepülnének a Guam felé tartó rakéták.

Felszólalt a német migránspolitika ellen – Ellehetetlenítették az újságírónőt

Írta: itv , - Frissítve: 12th August, 2017 - 5:17pm

Az rt.com oldalon számolt be egy német közszolgálati médium volt munkatársa arról, hogyan „bojkottálták” őt munkahelyén, miután egy élő közvetítésben mondta el véleményét a bevándorlásról.

Claudia Zimmermann a német kormánypárti WDR-nél dolgozott, ahol, elmondása szerint, nyomásgyakorlás formájában kapták az utasításokat.

„Fentről gyakorolták ránk a nyomást, a kellemetlen témákat nem engedélyezték” – nyilatkozta Claudia Zimmermann.

Az újságírónőt bocsánatkérésre kötelezték, ám mostani interjújában leszögezte: kitart az álláspontja mellett.

Fokozódott a veszélyhelyzet az észak-koreai konfliktusban

Írta: itv , - Frissítve: 12th August, 2017 - 5:15pm
EPA

A veszélyhelyzet fokozódott az Egyesült Államok és Észak-Korea konfliktusában a két ország vezetőinek kijelentései nyomán – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Már egy háborúra készülnek az oroszok?

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2017 - 5:09pm
MTI Fotó

Az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz Távol-Keleten a légvédelmet - közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel Viktor Ozerov, az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának volt elnöke.

A szenátor szerint az orosz hadsereg figyeli az Észak-Korea körül kialakuló helyzetet, és fokozott megfigyelés alatt tartja azokat a területeket, ahonnan rakétákat lőhetnek ki.

„Szinte lehetetlen a menekültek kiutasítása Németországból”

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2017 - 5:06pm

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a jobbközép Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint szinte lehetetlen kiutasítani a menedékkérőket Németországból.

Seehofer pénteken a Focus című német hetilapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a kiutasítás kérdésében illúzió van Németországban.

Válságcsúcsot hív össze Brüsszel a szennyezett tojások miatt

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2017 - 5:01pm
MTI Fotó

Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására - jelentette be pénteken Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. Az ülést szeptember 26-ra hívják össze - közölte az EB egyik szóvivője.

Oldalak