Amerikai magyarok is megkoszorúzták a kommunizmus áldozatainak emlékművét

Téma: 

Amerikai magyar szervezetek is koszorúztak a kommunizmus áldozatainak washingtoni emlékművénél tartott ünnepségen, amelyen részt vett Megyesy Jenő, a magyar miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója, aki Orbán Viktor kormányfő nevében helyezett el koszorút.

A Washington szívében található emlékműnél évente megrendezett ünnepségen az idén minden korábbinál többen jelentek meg.

hirado.hu, Facebook/Victims of Communism

Több mint húsz oszág nagykövetsége, köztük Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Norvégia nagykövetségének képviselői vettek részt, s koszorút helyezett el az amerikai magyarok négy szervezete is: az Amerikai Magyar Szövetség, a Magyar Amerikai Koalíció, a Magyar Kezdeményezés Alapítvány és a kommunizmus magyar áldozatainak történetét feldolgozó Emlékezés Projekt képviselője.

Az ünnepség főszónoka, Vytautas Landsbergis, volt litván államfő a beszédében a többi között kiemelte: a kommunizmus alapvetően téves ideológiára épülő rendszer volt, amely nem a jogokra, hanem az erőszakra épült. Ezúttal is átnyújtották a Truman-Reagan Szabadság Érdemérmet. A kitüntetést Mart Laar, volt észt kormányfő vehette át.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékmű – egy fáklyát tartó nőalak bronzszobra – a Capitolium közelében található, s a szoborról rálátni az amerikai kongresszus fehér kupolájának tetején magasodó Szabadság-szoborra.

Az amerikai kongresszus 1993-ban fogadott el – kétpárti támogatással – törvényt az emlékmű megépítéséről, s az avatási ónnepsére tíz ezstendő múltán került sor. A törvény nyomán alakult meg a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány, amely több mint százmillió dollárnyi magánadományt gyűjtött a szoborra. A szobrot egyébként – mint a talapzatán olvasható – ajánlják mindenkinek, aki szereti a szabadságot.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu, Facebook/Victims of Communism

Kapcsolódó cikkeink

Fontos, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus minden áldozata ugyanúgy az emlékezés középpontjában legyen - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A kommunizmus áldozatai csak akkor nyugodhatnak békében, családtagjaik csak akkor nyerhetnek megnyugvást, ha nem évülnek el azok a kommunista diktatúrában elkövetett súlyos bűncselekmények, amelyeket politikai okból nem üldöztek - hangsúlyozza a KDNP a kommunizmus...

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Hétfőn és kedden is lesznek központi megemlékezések a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

2020. május 27., szerda, Hella