Áradások Németország déli és keleti részén - Passau víz alatt!

Téma: 

Számos folyó kilépett a medréből Németország déli és keleti részén a hetek óta tartó esőzések következtében. A Duna vasárnap délelőtt több utcát elárasztott a bajor-osztrák határon fekvő Passauban. A városvezetés katasztrófariadót rendelt el és a Bundeswehr - a német hadsereg - segítségét kérte az árvíz elleni küzdelemhez.

A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál fekvő városnál a Duna vízállása minden korábbinál magasabbra, 8,51 méterre emelkedett, ami majdnem a kétszerese a 4,5 méteres átlagos vízállásnak. Az előrejelzések szerint a Duna árhulláma 10,5 méteren tetőzik Passaunál vasárnap este.

Bajorországban az Inn mentén is árvíz fenyeget. Rosenheimben a várost védő gátak jelentősen meggyengültek, ezért ott is katasztrófariadót rendeltek el vasárnap.

Baden-Würrtemberg tartományban és Szászországban is több folyó árad. A Neckar a baden-württembergi Tübingenben lépett ki a medréből, a szomszédos Reutlingenben pedig eltűnt két ember, akiket a hatóságok szerint valószínűleg a Neckar áradó mellékfolyója, az Echaz sodort el. Szászországban egyebek között Chemintzben és Zwickauban küzdenek árvízzel, és a tartomány fővárosát, Drezdát is fenyegeti a megáradt Elba.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, országszerte számos útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban. A földek 50 éve nem szívtak magukba annyi nedvességet, mint az idén tavasszal, ami súlyos károkat okoz a mezőgazdaságnak. A gazdáknak sokhelyütt "már csak a humora száraz" - írta vasárnapi összeállításában a Bild című lap.

Az árvíz alakulását megnézheti a Passau webkameráján is: http://webcams.passau.de/

Kapcsolódó cikkeink

Egy német nyelvű árvízi Facebook-oldal képet közölt a passau-i belvárosban található Gottfried-Schäfer utcáról, melyen jól látható a pusztítást. Az áradás a német városban 500 éves rekordot döntött meg.

MTI Fotó

A NATO keleti tagállamainak biztonságpolitikájáról egyeztetnek ma Varsóban a bukaresti kilencek államfői – közölte az M1 Híradója.

Szerdától átmenetileg lezárják a Keleti pályaudvar főbejáratát - Változik a csarnok és a vágányok megközelítése

A 4-es metró Baross téri állomásának építéséhez kapcsolódó felszínrendezési munkák miatt február 12-étől ideiglenesen lezárják a Budapest-Keleti pályaudvar főbejáratát.

Sikeres a kormány keleti nyitás politikája

Több mint 60 százalékkal, 2,7 milliárd euróra javult hazánk agráregyenlege 2009 és 2011 között, és a folyamat a tavalyi évben is folytatódott – közölte a Magyar Nemzetnek Czerván György.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara