Az orosz kultúra kirakatának szánják Szevasztopolt

Téma: 

Nagyszabású kulturális presztízsberuházást terveznek a Krím félszigeten fekvő Szevasztopolban, az orosz művészet remekeinek egy részét hoznák ide a vezető oroszországi múzeumokból.

A komplexum vázlatos terveit Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes ismertette Vlagyimir Putyin elnökkel. A tervezett kulturális központ fő eleme egy opera- és balettszínház lenne, de helyet kapna a komplexumban egy 250 fős bentlakásos tánciskola is, múzeum, mozi, hangversenyterem, továbbá lakópark a komplexumban dolgozók számára.
 
Wikipédia
 

A miniszterelnök-helyettes szerint az új művészeti-kulturális központot az Ermitázzsal, az Orosz Múzeummal és a Tretyakov Képtárral együttműködésben valósítják meg, a tervek alapján a központi épület egyben egy kiállítási tér is lenne, ahol állandó jelleggel mutatnának be hat kiemelkedő alkotást az említett múzeumok gyűjteményéből.

Olga Gologyec hangsúlyozta, hogy a Krím, benne Szevasztopol különleges helyet foglal el az orosz kultúrában, hiszen számos híres alkotó élt és dolgozott itt. A cél újra kulturális fővárossá változtatni Szevasztopolt – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint ez azért is indokolt, mert növekszik a térség turizmusa, a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd májusi átadása óta 1,5 millió turista érkezett a Krímbe.

A város polgármestere hangsúlyozta, hogy a rakpart egy 13 kilométeres szakasza újul meg a projekt keretében.

Orosz hírügynökségek szerint Putyin elnök kérte, hogy késlekedés nélkül valósítsák meg a tervet. Gologyec szerint lehetséges, hogy már 2019 elején sikerül elkezdeni az építkezést.

A félszigetet 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától.

Forrás: MTI

Kép: Wikipédia

Kapcsolódó cikkeink

Egy orosz harci repülőgép befogott egy amerikai felderítőgépet, amely megközelítette az orosz partokat - közölték amerikai illetékesek és az orosz védelmi minisztérium.

 

A Reuters brit hírügynökség a hírt kommentálva megjegyezte, nem szokatlan, hogy orosz hadihajók tartózkodnak a La Manche csatornában.

MTI/EPA/Szergej Csirikov

Meghívta az orosz vállalatokat a budapesti 3-as metró további korszerűsítésére kiírt és jövőbeni magyar állami tenderekre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - közölte honlapján az orosz ipari és közlekedési tárca.

2019. május 21., kedd, Konstantin