Bajban Kárpátalja - A magyar jezsuiták gyorsgyűjtést szerveznek

Téma: 

A magyar jezsuiták gyorsgyűjtést szerveznek Kárpátalja családjai számára, akik a háború következményeként egyre súlyosabb nélkülözésben élnek. Ez itt történik, épp az országhatár túloldalán. Még működnek a piacok, a boltok is árulnak termékeket. Kérdés, hogy mikor mit, no és mennyiért, de van legalább valami a polcokon. Azonban az ukrán pénz (a hrivnya) elértéktelenedett. Ön tudna élni ma havi 9000 forintból?

Természetbeni javak eljuttatása gyakorlatilag lehetetlen. A határokon olyan ellenőrzési folyamatok vetnek gátat ez elé, melyek ügyintézési ideje több hónapot igényel. Listázás, eredet igazolás, ukrán fordítás, kijevi bizottsági döntés - csak a rövid szemléltetés érdekében.Magyarországon is él még olyan korosztály, aki személyesen tapasztalta a naponta, drámaian változó árakat, állt sorban kenyérért, nézte, ahogy az utcán seprik össze az eldobált, értéktelen millpengőket.

Úgy érezzük, segítenünk kell. Majnek Antal ferences szerzetesből lett megyéspüspököt kerestük meg Munkácson, juttassa el összegyűjtött adományainkat a rászorulóknak. A magyar jezsuiták 5 millió forinttal járulnak hozzá a gyűjtéshez. 2013-ban a Fülöp-szigetek helyi jezsuitáival összefogva már gyűjtöttünk szép eredménnyel a Haiyan tájfun áldozatai számára. Kérjük, most is legyenek társaink a segítésben. S bár most nincs a távolság misztikuma, de helyette elég csak néhány szó: szomszédjaink, sok magyar család is, valóban kilátástalan anyagi helyzetben.Egy személyes levélből idézünk.

„(...) A mai napon arra jutottam, hogy ha valamikor, akkor most igazán szükség van arra, hogy a segítségeteket kérjem - nem a saját családunk, hanem az egyre több kétségbeesett ember számára. Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.

A hírekből biztos hallottatok már az ukrajnai háborúról, lehet, hogy arról is, hogy összeomlott a hrivnya árfolyama és teljesen elszabadultak az árak. Az utóbbi hetekben mindenki döbbenten figyeli a folyamatokat. A mai helyzet a következő: ma reggel egy Euró már 36.7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 Euró, a 115 hrivnyás forint árfolyammal számolva havi 8690 Forint. A minibálbér (1218 Hr) most 33 Euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb, mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 Euróból kellene megélni. Ezzel lejjebb mentünk az életszínvonalban, mint Banglades, Ghána vagy Zambia, ott ennél többet keresnek.

Az árak viszont nem afrikaiak, sőt, naponta több alkalommal növekednek, a legtöbb helyen ki sem írják már. (Ez annak köszönhető, hogy kevés a helyi termelés, a gazdaság alapvetően import alapú.)

Az alapvető élelmiszerek pedig eltűnőben vannak: napok óta hiába keresek lisztet és olajat, cukrot elég keveset láttam, nagyon drágán.Az élelmiszerhiány remélhetőleg ideiglenes, a pénzhiány biztos nem. Az IMF nyomására a kormány év végéig befagyasztotta (nem emeli) a fizetéseket és nyugdíjakat, viszont a gáz és villany árát a világpiaci árra emelik. (El nem tudom képzelni, hogy lesz, mikor ezekből a fizetésekből a legalapvetőbb élelmiszerekre se jut az elszállt árak mellett.)

Nemrég összejöttek az itteni magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta (amikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek) most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a besorozások miatt (18-60! évesig bárkit vihetnek a háborúba, és pl. a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak, sokan meghaltak vagy megsebesültek), másrészt  a kilátástalan gazdasági helyzet miatt.

Most tehát azt gondolom, tényleg szükség van a segítségre. Köszönjük!Popovicsné Palojtay Márta”

 

Adományaikat a következőképpen juttathatják el a rászorulóknak:

  • Banki utalással a „JTA Barátaink” 11100104-18064333-12000007 számlaszámra utalhatnak – közlemény rovatban „Kárpátalja” megjelöléssel
  • 13600/07 Adhat vonal – a hívásokból és SMS-ekből befolyt összeget Kárpátalja megsegítésére fordítjuk. Részletek: http://jta.jezsuita.hu/adhat-vonal/ (A vonal erre történő kizárólagos használata visszavonásig érvényes.)
  • Sárga csekk munkaidőben a 061/327-4054-es telefonszámon kérhető, vagy a friendraiser@jezsuita.hu címen, címzett neve és postázási címe megadásával.
  • További adományozási lehetőségekről a www.jezsuita.hu/tamogatas oldalon olvashat.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A "szürke zónától" az ellenzékiségig - A szocialista korszak non-konform művészete és gyűjteményei címmel kétnapos konferencia kezdődik Budapesten a Kassák Múzeumban hétfőn.

Nagy bajban Kárpátalja: nincsenek turisták

Szűkös időszakot élnek a kárpátaljai vendéglátók. A kelet-ukrajnai politikai-katonai válsághelyzet miatt ugyanis a turisták félnek a megyébe utazni. Kárpátalja Ukrajna gazdaságilag fejletlenebb régiói közé tartozik, a megyében magas a munkanélküliség aránya....

MTI/EPA

Aggódnak az utazási vállalkozások, mert zuhanórepülésben vannak a csoportos törökországi nyaralásokra szóló megrendelések a közelmúlt terrorcselekményei miatt - írta pénteki számában a Magyar Idők.

2021. június 24., csütörtök, Iván