Bajban van Angela Merkel

Téma: 

Mindkét berlini koalíciós párt nagyjából tíz százalékot veszített a hesseni tartományi választáson. A CDU támogatottsága negyedével csökkent, az SPD támogatottsága harmadával lett kisebb az öt évvel ezelőttinél. A CDU több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el, de továbbra is messze a legnagyobb politikai erő Hessenben – és ismét kormányt alakíthat eddigi partnerével, a Zöldekkel.

A hivatalos előzetes végeredmény szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavazatok 27 százalékát szerezte meg. Ez több mint 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredmény az 1966-os 26,4 százalék óta.
 
MTI/EPA/Ronald Wittek
 

Angela Merkel a hivatalos eredmények kihirdetése után pártja elnökségi ülésén bejelentette: lemond pártelnöki tisztéről, de kancellár akar maradni.

A második helyen az Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) áll a szavazatok 19,8 százalékával, ez minden eddiginél gyengébb eredmény, és szintén 10 százalékpontot meghaladó visszaesés az öt évvel ezelőtti 30,7 százalékhoz képest.

A Zöld Párt ugyancsak 19,8 százalékot szereztek, a párt mindössze 94 szavazattal maradt el az SPD-től, listájára 570 166 voks érkezett, az SPD listájára pedig 570 260. A hagyományosan baloldali irányultságú, de egyre inkább a politikai spektrum közepe felé húzódó ökopárt története legjobb eredményét érte el, és 8,7 százalékponttal növelte támogatottságát az öt évvel ezelőtti 11,1 százalékhoz képest.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékos eredménnyel került be a wiesbadeni Landtagba. Öt éve még nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg, ehhez képest 9 százalékponttal erősödött. A 2013-ban alapított AfD így már mind a 16 tartományban rendelkezik törvényhozási képviselettel.

Vesztés vesztés után

Kudarcsorozatot tudhat maga mögött a berlini nagykoalíció mindkét pártja – mondta Kiszelly Zoltán politológus a műsorban. Kifejtette: Angela Merkel a 2015-ös egyoldalú határnyitással és azzal, hogy a migránsok befogadásának kérdését továbbra is napirenden tartja, az elmúlt időszakban számos választáson vesztett. Tavaly szeptemberben a Bundestag-választáson és azóta minden tartományi választáson a CDU 8–10 százalékot veszített.

Népszerűtlen Merkel politikája

A politológus szerint látható, hogy a választás a nagykoalíció elleni szavazásról szólt. A németeknek elege van Merkelből, aki már 13 éve kormányoz. Míg öt éve örültek neki az euró megmentése miatt, most már – többek közt – a migrációs válság miatt nem látnak kiutat, és egyre kevésbé hiszik azt, hogy a jelenlegi kancellár kiutat jelenthetne – fogalmazott Kiszelly.

A szakértő szerint ezért sem érdekes az, hogy manapság mindenki azt találgatja, meddig tart még ki Merkel. A szociáldemokraták leszállóágban vannak, ahogy egész Európában is, támogatottságuk tíz százalék alatti. Kiszelly kijelentette: Németországban nem ők fogják felrobbantani a berlini nagykoalíciót.

Rossz döntés volt a 2015-ös határnyitás?

Az új baloldal jön felfelé, és bár a Zöld Párt is messze áll a migráció kritizálásától, kommunikációjában felvetődött, hogy Angela Merkel 2015-ös cselekedetei butaságnak mondhatók – hangzott el a műsorban.

Kiszelly Zoltán hozzáfűzte: a közvélemény-kutatások szerint a németek 60–70 százaléka gondolja azt, hogy a határnyitás, a migránsok tömeges befogadása hiba volt.

A politológus kijelentette: Merkel továbbra is európai megoldást támogatna, a betelepítési kvóta mellett továbbra is kiáll. A németek azonban változtatnának ezen a politikán, így elmondható, hogy a kancellár politikája egyre népszerűtlenebb.

Szociáldemokrata követeléskatalógus?

Kiszelly szerint a szociáldemokraták egy követeléskatalógussal fognak előállni, és olyan témákat hoznak napirendre, amik az elmúlt 20-25 évben foglalkoztatták Németországot, csak azért, hogy eltereljék a figyelmet a migrációs kérdésekről.

Az egyik ilyen, hogy nem épültek szociális bérlakások, a nagyvárosokban nincs megfizethető lakás. A másik az oktatás helyzete, ugyanis több ezer tanár és harmincmilliárd euró hiányzik az oktatásból – hívta fel a figyelmet a politológus. Hozzátette azt is, az egészségügyi helyzet sem a legjobb Németországban, ami az állami és privát biztosítottak közötti különbséget illeti.

A régóta közbeszédben forgó téma még a dízelautók kitiltásának kérdése is – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. Angela Merkel ebben a kérdésben is kapkodott a szakértő szerint, hiszen arról van szó, hogy bizonyos városokból kitiltanák a régi dízelautókat, azonban Berlinben már az újabbakat is kivonnák. Merkel a német autótulajdonosokat nem kárpótolta, holott azt korábban megígérte.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió, MTI, M1

Kép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Kapcsolódó cikkeink

Síbalesetet szenvedett Angela Merkel!

Síbalesetet szenvedett Angela Merkel (59) a Svájci St. Moritz-ban. A német kancellárnak részlegesen eltört a medencecsontja.

Nem lehet kizárni, hogy Németországban nagykoalíció alakul a szeptemberi választások után, vagyis a következő kormányt a két legnagyobb politikai erő, a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) alkotja majd - vélekedett egy hétvégi lapinterjúban...

MTI Fotó - Beliczay László

Nem a 24., inkább a 25. órában vagyunk.

2021. június 24., csütörtök, Iván