Bomba robbant Bulgáriában

Téma: 

Bomba robbant Bulgáriában, Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon, hatan meghaltak, harmincketten megsebesültek. A merényletet még senki nem vállalta magára, de állítólag volt egy névtelen hívás a robbanás előtt.
Hatan meghaltak, harmincketten megsebesültek a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban, miután felrobbantottak egy izraeli turistákat szállító buszt. Az izraeli külügyminisztérium megerősítette csütörtök reggel, hogy a burgaszi merényletben megsebesült 32 emberből legalább 31 izraeli állampolgár. Utóbbiak közül háromnak az állapota súlyos. A hat halálos áldozat azonosítása még nem fejeződött be. A 28 könnyebb sebesültet burgaszi kórházba szállították, a három súlyos sérültet pedig Szófiába.

Az izraeli televíziónak szemtanúk azt mondták, valószínűleg öngyilkos merénylő követte el a robbantást, ugyanis a robbanás azután következett be a burgaszi repülőtéren, miután valaki egy nagy csomaggal felszállt a buszra. A robbanás nagyon erős volt, a lángok több mint öt méter magasra csaptak fel. A merényletet még senki nem vállalta magára. Az Egyesült Államok és Franciaország már elítélte a merényletet.
A merénylet kicsivel délután öt után történt, a busz plovdivi rendszámú, a Sztarbusz nevű cég tulajdona. A buszon, illetve a közelében 47 fő volt, mondta Dimitar Hikolov, burgaszi polgármester. A burgaszi polgármester 15 perccel a robbanás előtt a reptéren tartózkodott, éppen az Európa Bank vezetőjét, Suma Chakrabartit búcsúztatta. Biztosan meghalt az autobusz bolgár vezetője. A helyszínre érkező mentők nagyon sok megégett testet vettek ki a buszból. Mentők és tűzoltók veszik körül a helyszínt.
Az áldozatok között van az utazási iroda egyik női munkatársa. A szemtanúk szerint a földön kúszva próbált kimenekülni a lángokból, de néhány perccel később meghalt. A nő állampolgársága még nem ismert. Meg nem erősített információk szerint a sérültek között egy tizenegy éves gyerek és két terhes nő is van. A hírek szerint a buszok fiatalokkal voltak tele.
Burgasz összes kórháza készültségben van. A sérültek kórházba szállításánál magánautók is segítettek. A polgármester szerint elképzelhető még még ma önkéntes véradást szerveznek a városban.
A robbanás után két további busz kigyulladt. A területet lezárták, senki nem hagyhatja el a repteret, a járatokat átirányítják Várnába. Izrael a Bulgária felé tartó összes járatát leállította. Lezárták a szófiai repteret is, a plovdivi 1-es terminálról sem repülhetnek járatok, az összes többi repülőtéren megemelték a biztonsági fokozatot. A repülőterek várótermeiben kutyás rendőrök ellenőrzik a csomagokat.
A BBC szerint Izrael januárban arra kérte Bulgáriát, hogy erősítse meg a busszal utazó izraeli turisták védelmét. Az izraeli nagykövetség Bulgáriában is vizsgálja a robbantást. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt vádolja a merénylettel, szerinte minden szál oda vezet és Izrael erővel válaszol a terrorizmusra.
Egy orvoscsoport már elindult Tel-Avivból, éjfél körül érkezik Bulgáriába, a helyszínen fogják eldönteni, hogy a könnyebb sebesülteket Izraelbe szállítják-e.

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA

Felrobbantottak egy autót kedden Berlinben. A rendőrség szerint semmi nem utal terrortámadásra, az áldozat egy "migrációs hátterű" férfi.

Nagy erejű pokolgép robbant Athénban

Mintegy 75 kilogrammnyi robbanószert rejtettek el egy lopott személygépkocsiba az athéni jegybank előtt. A pokolgép helyi idő szerint reggel hat óra előtt öt perccel lépett működésbe. Anyagi kár keletkezett, de emberáldozatot nem követelt a robbantás.

Csütörtökön fél kilenckor elkezdődött tízezer székesfehérvári lakos ideiglenes kitelepítése egy világháborús gránát miatt. A Fejér megyei városban előző nap a Rákóczi úti Mancz János Óvoda kertjében földmunkák közben találták meg a tüzérségi lövedéket.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida