Boris Johnson szerint „sutba kell dobni” az eddigi Brexit-stratégiát

Téma: 

A volt külügyminiszter a kormányzó brit Konzervatív Párt rendezvényén alkotmányos gyalázatnak nevezte az egykori kormánya által Chequersben kidolgozott csomagot, amely a brit EU-tagság megszűnése utáni kereskedelmi kapcsolatok szabályozására tesz javaslatokat.

Boris Johnson éves kongresszusának egy nem hivatalos keddi rendezvényén úgy fogalmazott „ha becsapjuk a választókat, márpedig Chequers (őket) csapja be”, az csak a választói bizalmatlanság további elmélyüléséhez vezethet.

EPA/Andy Rain

A chequersi javaslatcsomag jóval szorosabb kapcsolattartást indítványoz elő az EU-val, mint amilyent a keményvonalas tory Brexit-tábor látni szeretett volna, és Boris Johnson, a frakciócsoport frontembere ezért is mondott le külügyminiszteri tisztségéről.

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabályok kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió kombinált vámtérséget alkotna.

Johnson azóta is folyamatosan kampányol a chequersi javaslatcsomag ellen; egy hétvégi lapinterjúban például „elmebetegnek” minősítette egykori kormánya indítványait. A volt külügyminiszter keddi birminghami beszédében kijelentette, hogy a csomag félig bennmaradást, félig kilépést jelentene, és eljött az ideje „Chequers sutba dobásának”.

A Johnson által már többször is használt „chuck Chequers” kifejezés mára a konzervatív politikus mottójává vált, és a birminghami előadótermet zsúfolásig megtöltő konzervatív párti küldöttek óriási ovációval fogadták, amikor 40 perces beszédének vége felé ezt megismételte.

Johnson beszédére a kongresszusi küldöttek közül jóval többen voltak kíváncsiak, mint például Sajid Javid belügyminiszter nem sokkal korábbi felszólalására. Javid félig telt előadóteremben mondta el beszédét, nem utolsósorban azért, mert a küldöttek jelentős része már akkor átvonult Johnson felszólalásának helyszínére, ahol sokaknak egy órát is sorban kellett állniuk, mire bejutottak.

Boris Johnson szerint a chequersi javaslatcsomag „hozzábilincselné” Nagy-Britanniát az Európai Unióhoz. Kijelentette: Chequers szerzői még akár büntetőeljárással is szembenézhetnek, annak a 16. századi törvénynek az alapján, amely tiltja, hogy külföldi bíróságoknak vagy kormányoknak bármilyen jogi fennhatóságuk lehessen Angliában.

Johnson keddi beszédét feszült figyelem előzte meg, mivel sokan kíváncsian várták, hogy a volt külügyminiszter tesz-e bármilyen utalást esetleges miniszterelnöki ambícióira, és ezzel összefüggésben arra, hogy kezdeményezi-e Theresa May kormányfő elmozdítását a Konzervatív Párt éléről.

Johnson felszólalásában mindazonáltal ilyesmi nem hangzott el egyértelműen, sőt, félig tréfásan kijelentette: gratulál Philip Hammond pénzügyminiszternek, aki sajtóértesülések szerint a minap kijelentette, hogy Johnsonból soha nem lesz miniszterelnök.

Boris Johnson szerint jó ideje ez az első olyan pénzügyminisztériumi előrejelzés, amelynek egyértelműen van valóságtartalma.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: EPA/Andy Rain

Kapcsolódó cikkeink

A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a csaknem végleges pénteki adatok szerint.

MTI/EPA/Will Oliver

Néhány napon belül haladást kell elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének szabályozásában – mondta vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak.

AP

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte az Európai Unió vezetőivel, hogy a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcsértekezlet eredményeinek ismeretében dönt az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kapcsolatrendszerét érintő további brit lépésekről.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma