Brexit-megállapodás nélkül borulhat az új költségvetés?

Írta: itv , - Frissítve: 2nd November, 2018 - 11:59am

Téma: 

A brit kormánynak új költségvetést kell készítenie, ha nem születik megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről az Európai Unióval – mondta vasárnap a brit pénzügyminiszter.

A költségvetés annak feltételezésével készül, hogy lesz Brexit-megállapodás, mivel London rendkívül valószínűtlennek tartja, hogy Nagy-Britanniának jövőre megállapodás nélkül kell kilépnie az Európai Unióból. Philip Hammond brit pénzügyminiszter szerint a kormány erre a lehetőségre is készenléti terveket dolgoz ki, és ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor más stratégiát kell alkalmazni a brit gazdaság jövőbeni működésére. Hozzátette: ebben az esetben új költségvetésre is szükség lenne.
 
EPA/Vickie Flores
 

Egy olyan költségvetési tervezet készült, amely nemcsak azért új, mert közeledik a következő költségvetési év, hanem azért is, mert 2010 óta először látszik a körvonala annak, hogy nem egy megszorításra épülő, hanem a közkiadásokat emelni kívánó tervezet készült – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megszűnne a költségvetési megszorítás

Elsősorban az egészségügyre és a védelmi kiadásokra költenének többet, de más területeken is megszűnne a megszorítás – fűzte hozzá. Emlékeztetett, 2010-ben, amikor a konzervatívok és a Liberális Demokrata Párt alakított kormányt, egy 2020-ig tartó szigorú költségvetési tervezetbe kezdtek. Ennek egyik oka a jelentős államadósság volt, amely még most is 80 százalékos, illetve a költségvetési deficitből is faragni kellett – magyarázta.

Hangsúlyozta, abban az esetben, ha a Brexit szabálytalan körülmények között zajlana le, újra kell tervezni a költségvetést, és valószínűleg a kormánynak támogatnia kell a közkiadások emelésével a gazdasági növekedést.

Az elválási szerződés 95 százalékos

Gálik Zoltán elmondta, az elválási szerződés 95 százalékban van kész, az utolsó rész az ír–északír határszakasz kérdése, amely befolyásolja a jövőbeni kapcsolatokat is. Szerinte az lenne a legjobb, ha lenne egy szerződés az elválásról, majd pedig egy politikai nyilatkozatban foglalnák össze a felek, merre kívánják a kereskedelmi kapcsolatokat terelni a jövőben.

Mint mondta, ezzel kapcsolatban kétoldalúak az álláspontok, a konzervatívok nem szeretnének egy olyan időpontot, amely konkrétumok nélkül kerülne be a szerződésbe, és egy „vég nélküli állapot” jönne létre. Az Európai Unió viszont úgy véli, ameddig nem sikerül megállapodni, addig fent kell tartani ezt az ideiglenes állapotot, amely azt jelentené, hogy akár 2020 után is megmaradna a jelenlegi piaci szabályozási környezet és a vámunió – magyarázta Gálik Zoltán.

Meg kell hosszabbítani a kilépési tárgyalásokat?

London polgármestere szerint meg kell hosszabbítani a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalásokra jelenleg rendelkezésre álló időt, mivel, ha a konzervatív párti brit kormánynak sikerülne is megállapodásra jutnia az Európai Unióval, a brit parlament leszavazhatja az egyezséget.

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere szerint ugyanis, ha lesz egyezség, de azt a londoni parlament leszavazza, abba a brit kormány belebukhat, és az új miniszterelnöknek időre lesz szüksége a tárgyalási folyamat újraindításához.

Sokat fog veszíteni az Egyesült Királyság a Brexittel

A miniszterelnök által kidolgozott és a brit politikai életben Chequersként emlegetett Brexit-programot még Theresa May saját pártján belül is sokan ellenzik. Az angol szavazók és politikusok egy része továbbra sem szeretné azt, hogy országuk távozzon az Európai Unióból.

A politikai elemzők szerint Nagy-Britanniának akár sikerül megállapodnia az uniós tagállamokkal, akár nem, mindenképpen sokat veszít majd az Európai Unióból való kilépéssel.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: EPA/Vickie Flores

 

Kapcsolódó cikkeink