A brit Konzervatív Párt a vezetőváltásról tanácskozott

Téma: 

A miniszterelnök elmozdításának lehetséges módozatairól tárgyalt a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-párti csoportja.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság szerda reggel közölt értesülése szerint az előző esti megbeszélésen a European Research Group (ERG) nevű, a Konzervatív Párt frakcióján belül létrejött erőteljesen EU-szkeptikus kampánycsoport mintegy 50 tagja arról tanácskozott, hogy miként lehetne a legjobban megjátszani a vezetőváltás folyamatára kidolgozott szabályrendszert.
 
EPA
 

Az ERG az általa túlzottnak tartott kompromisszumok miatt rendkívül elégedetlen May kormányának Brexit-stratégiájával, és már korábbi, egybehangzó brit sajtóértesülések is arról szóltak, hogy a frakción belül terjed egy levél a vezetőváltási folyamat elindításáról.

48 képviselőnek kell a bizalmatlansági indítványhoz

A Konzervatív Párt szabályai szerint ehhez a frakció legalább 15 százalékának csatlakozása szükséges. Ez azt jelenti, hogy minimum 48 képviselőnek kellene aláírását adnia egy ilyen kezdeményezéshez. Ha e minimális támogatás meglenne, a bizalmatlansági indítványt az úgynevezett 1922 Bizottságnak teljes körű frakciószavazásra kellene bocsátania, és a frakció egyszerű többségének – a jelenlegi létszám alapján 159 tory képviselőnek – támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is.

Az 1922 biztottság

Az 1922 bizottságot – olyan időszakokban, amikor a Konzervatív Párt kormányon van – azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A rendkívül befolyásos testület, amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe, informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára, de hatáskörébe tartozik az esetleges vezetőváltási kezdeményezések elbírálása és a folyamat irányítása is.

A BBC szerdai beszámolója szerint az ERG előző esti értekezletén olyan kijelentések hangzottak el, hogy Theresa May tevékenysége katasztrofális, és mindenki tisztában van vele, hogy a miniszterelnöknek távoznia kell. Az ERG azonban konkrét vezetőváltási lépésekről nem döntött, és a BBC szerint ez mindaddig nem is valószínű, amíg nincs olyan utódjelölt, akit a siker biztos esélyével indítani lehetne.

Boris Johnson miniszterelnöki ambíciói

A brit sajtó egyöntetű véleménye szerint jelenleg Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere táplálja a legerőteljesebb miniszterelnöki ambíciókat. Kérdés azonban, hogy a sokak által rendkívül megosztónak tartott Johnson – aki rendszeresen, éles hangvételű cikkekben támadja saját egykori kormányának Brexit-stratégiáját – az alsóházi frakció egészén belül és a Konzervatív Párt választásra jogosult, teljes jogú tagjainak körében megszerezhetné-e az utódláshoz szükséges többséget.

Szoros együttműködés az EU-val

Theresa May és kabinetjének tagjai július első hetében, a chequersi kormányfői rezidencián elfogadtak egy javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza. A javaslatok jóval szorosabb kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a keményvonalas tory Brexit-tábor látni szeretett volna.

Kombinált vámtérség

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabályok kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió kombinált vámtérséget alkotna.

Johnson ezután lemondott, azzal a véleményével indokolva döntését, hogy a chequersi javaslatcsomaggal az Egyesült Királyság “a gyarmati státus felé vette az irányt”. A volt külügyminiszter azóta is folyamatosan kampányol a párton belül a chequersi javaslatok elvetéséért, azt azonban eddig hivatalosan nem jelezte, hogy indulna-e a miniszterelnöki tisztségért, ha valóban elkezdődne a vezetőváltási folyamat.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A brit kormánynak új költségvetést kell készítenie, ha nem születik megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről az Európai Unióval – mondta vasárnap a brit pénzügyminiszter.

http://hirado.cms.mtv.hu/

Megérkezett Nagy-Britanniába a brit kormány által befogadott szíriai menekültek első csoportja - közölte kedden a brit belügyminisztérium.

    A tárca nem részletezte, hogy pontosan hány menekült érkezett, és azt sem, hogy hol helyezték el őket.

hirado.hu

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány „új, merész” javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) törvénybe iktatását célzó tervezetet.

AFP

Az eddigi belügyminisztert II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az 59 éves Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke.

2019. július 18., csütörtök, Frigyes