Brüsszeltől vár segítséget a görög kormány

Téma: 

Brüsszeltől kér segítséget a görög kormány, ugyanis egyre fokozódik országukban a migrációs nyomás. Azt szeretnék, hogy több uniós forrást biztosítsanak számukra a külső határok védelméhez. Nagy költséget ró rájuk a török partokhoz közeli szigeteken tartózkodó mintegy tizennyolcezer migráns ellátása, illetve a gazdasági bevándorlók visszatoloncolása is nehezen halad.

Egy százötven főt szállító migránshajó a török üdülővárostól, Antalyától délre borult fel. A török parti őrség emberei helikopterrel közelítették meg és kötéllel húzták fel a hajóroncsba kapaszkodó migránsokat. Mintegy száz migránst az utolsó pillanatban sikerült kimenteni, tizenkilencen azonban a vízbe fulladtak. A migránsokkal teli lélekvesztő a görög szigetek felé tartott.

EPA

A Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szerdán közölte friss adatait. Ezek szerint a tengeren és szárazföldön összesen már több mint hatvanezren lépték át illegálisan az unió határát az idén.

A baloldali spanyol kormány szinte egy időben az olasz szigorításokkal, megnyitotta kikötőit, a nyomás egyre nyugatabbra helyeződik a Földközi-tengeren. Júniusban több mint tizenháromezer illegális bevándorló érkezett Spanyolországba, háromszor annyi, mint tavaly ilyenkor. Ismét ugrásszerűen nő a Görögországon át a balkáni útvonalon érkezők száma is.

Brüsszel segítségét kéri a fokozódó migrációs nyomás miatt a görög kormány. Több uniós forrást szeretnének a külső határok védelmére. Ebből finanszíroznák a török partokhoz legközelebb eső öt görög szigeten tartózkodó mintegy tizennyolcezer migráns ellátását is. A menekülttáborokban csaknem háromszor annyian vannak, mint amennyi a befogadóközpontok maximális kapacitása.

Görögországba azonban már nemcsak a tengeren, hanem szárazföldön is egyre többen érkeznek Törökország felől. A görög hatóságok számításai szerint legalább nyolcezer migráns kelt át az igen veszélyes és gyors sodrású Marica folyón csak az idén, hogy Európába jussanak. A görög-török határfolyót fokozottan ellenőrzik, mégis naponta több százan jutnak át az embercsempészek segítségével. Csak az elmúlt két hónapban tizenkét holttestet vetett partra a víz, míg tavaly egész évben hét holttestet találtak a görög határőrök.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP

Hivatalosan is érvénybe lépett kedden a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó jogszabály, miután II. Erzsébet királynő az előírt formális uralkodói aktussal jóváhagyta és kihirdette.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen az idei dinnyeszezon - nyilatkozta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Világgazdaság csütörtöki számában.

Az Erzsébet-program jóvoltából idén összesen 100 tonna brikett kerül az ország hét iskolájába, a leghátrányosabb kistérségekbe. A brikettek a már elszámolt Erzsébet-utalványokból készültek, fűtőértékük megegyezik a tűzifáéval.

2019. május 21., kedd, Konstantin