Döntő szakaszhoz érkeztek a Brexit-tárgyalások

Téma: 

Döntő szakaszban járnak az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalások, most érdemi lépésekre van szükség London részről a halászat, a vitarendezési mechanizmus és a tisztességes versenyfeltételek tekintetében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere Luxembourgban kedden.

Roth az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsülését megelőzően adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően még sok kérdés nyitott, ezek elfogadható lezárásnak elmaradása komoly nehézségeket fog okozni mindkét fél számára.

EPA

Elmondta, az unió keményen dolgozik a megállapodáson, de készen áll a legkárosabb forgatókönyvre is, mégpedig arra, hogy megállapodás nélkül, vámgaranciák és kvóták nélkül kell folytatni a kereskedelmet 2021-től.

A tárgyalások döntő szakaszában, rendkívüli nyomás alatt vagyunk. Az idő fogy” – fogalmazott.

Az Európai Unió számít, arra, hogy brit barátai jelentős előrelépéseket tesznek az EU számára kulcsfontosságú területeken – emelte ki.

Az európai ügyekért felelős német miniszter arról is beszélt, hogy

az uniónak fontos összehangolnia a koronavírus-járvány miatt bevezetett tagállami utazási korlátozásokat.

Ehhez szerinte jelentős segítséget nyújtana az, ha a tanácskozó miniszterek mihamarabb elfogadnák az uniós tagországok közötti utazókra vonatkozó térképet.

Információk szerint a közös európai járványtérkép kidolgozása és elfogadása során olyan kérdésekre kell megoldásokat találni, mint a vírusterjedés feltérképezésének összehangolt módszere vagy a közös adatelemzés.

A miniszter fontosnak nevezte továbbá, hogy a tanácskozáson előrelépés történjen egy új, a jogállamiság helyzetét vizsgáló mechanizmus mihamarabbi bevezetése révén. Tájékoztatása szerint azonban nincs egyetértés a tagállamok között a kérdésben. Kiemelte, hogy Németország december végéig tartó uniós tanácsi elnöksége idején

nyílt és konstruktív párbeszéd eredményeképpen szeretné elérni a jogállamiság helyzetét Európában,

valamint az egyes tagállamokban elemző új mechanizmus bevezetését. Az ábécésorendben, félévente közzétett országspecifikus jelentések minden tagállamot azonos szempontok alapján vizsgálnának – tette hozzá Roth.

Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár érkezésekor egységre szólította fel az unió 27 tagországát a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások halászati kérdéseket tisztázó fejezeteit illetően.

Szavai szerint fontos, hogy az unió tagállamai egységes álláspontot képviseljenek a tárgyalások folyamán. Az EU-nak nagyon határozottan kell képviselnie érdekeit a legfontosabb prioritásokat illetően, ideértve a halászatot és a tisztességes piaci verseny biztosítékait. Ezek alapvető feltételei annak, hogy a 450 millió lakosú unió belső piaca kereskedelmi akadályok nélkül elérhető legyen – tette hozzá a francia miniszter.

Az európai ügyekét felelős miniszterek luxembourgi ülésének fő témái között az EU és az Egyesült Királyság közötti tárgyalások jelenlegi állása, az éves jogállamisági párbeszéd, az unió 2021 utáni, hétéves költségvetési kerete, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó csomag, valamint a járvány kapcsán hozott tagállami intézkedések uniós koordinációja szerepel.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

EPA/Facundo Arrizabalaga

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió vezetői úgy ítélik meg, hogy lendületet adott a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásoknak az ő firenzei beszéde, amelyben kormányának célkitűzéseit vázolta a brexit utáni időszakra....

MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Theresa May kormányfő maga fog tárgyalni a Brexit ügyében az Európai Bizottsággal a továbbiakban. Arra az eshetőségre is készülnek, hogy a tagság megállapodás nélkül szűnik meg jövő év márciusában.

EPA

Óriási a felháborodás a brit sajtóban és a közösségi oldalakon. A Brexit egyik vezéralakja ugyanis beismerte, hogy a kilépési kampány egyik legfontosabb ígérete tulajdonképpen nem igaz.

Shutterstock

Megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója hétfőn Brüsszelben.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara