Drámai következményekkel járhat egy megállapodás nélküli Brexit

Téma: 

Theresa May kormányfő maga fog tárgyalni a Brexit ügyében az Európai Bizottsággal a továbbiakban. Arra az eshetőségre is készülnek, hogy a tagság megállapodás nélkül szűnik meg jövő év márciusában.

Theresa May kormányfő fogja vezetni a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a továbbiakban – ezt maga a miniszterelnök jelentette be a héten.  Közölte azt is, hogy az európai uniós tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium nemrég kinevezett vezetője helyetteseként fog eljárni a Brexit ügyében, és elsődleges feladata a kilépés hazai előkészítése lesz, arra az eshetőségre is felkészülve, hogy a brit uniós tagság megállapodás nélkül szűnik meg jövő év márciusában.

MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A tárgyalások az unióval nyáron sem szünetelnek, a brit kormányfő alig pár hete kinevezett Brexit-minisztere helyett, saját maga kívánja a főbb kérdésekben a döntő szót kimondani, a Brexit-stratégiát kidolgozni és a tárgyalásokat irányítani.

Eközben egyre több szó esik arról, mennyire drámai következményekkel járna, ha nem sikerülne jövő márciusig megegyezni a kilépés feltételeiről. A légügyi illetékesektől számos légitársaság vezetőjéig többen is felhívták a figyelmet arra, hogy megegyezés nélkül a kiválás másnapján leállhatnak a repülők. Nem indulhatnának gépek Nagy-Britanniából az uniós országokba, London kiesne az egységes európai légtérre vonatkozó egyezményekből.

A kikötők és az Eurostar működtetői páratlan közlekedési káosztól óvnak. Az élelmiszeripari cégek attól, hogy ha vámellenőrzésekre kerülne sor, a romlandó élelmiszerek a határokon veszteglő kamionokban mennének tönkre. Gyógyszeripari vezetők gyógyszerhiánytól óvnak, biztosítási és pénzügyi illetékesek pedig attól, hogy a külföldön élő nyugdíjasok nem fognak tudni majd hozzájutni a nyugdíjukhoz.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó cikkeink

EPA/Facundo Arrizabalaga

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió vezetői úgy ítélik meg, hogy lendületet adott a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásoknak az ő firenzei beszéde, amelyben kormányának célkitűzéseit vázolta a brexit utáni időszakra....

EPA

Óriási a felháborodás a brit sajtóban és a közösségi oldalakon. A Brexit egyik vezéralakja ugyanis beismerte, hogy a kilépési kampány egyik legfontosabb ígérete tulajdonképpen nem igaz.

Shutterstock

Megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója hétfőn Brüsszelben.

MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Nigel Farage új Brexit Pártja több szavazatot kaphat az EP-választásokon, mint a Konzervatív Párt és a Munkáspárt együttesen.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara