Egymilliárddal korrumpálhatták a brüsszeli biztost a vakcinagyártók

Téma: 

Korrupciós ügybe keveredett az Európai Unió egyészségügyi biztosa, a ciprusi Sztella Kiriákidisz. Ő az, aki aláírta a szerződéseket több gyártóval a vakcinabeszerzésről. Sajtóhírek szerint négymillió euró, vagyis átszámítva jóval több mint egymilliárd forintos összeg „jelent meg váratlanul” az uniós biztos és férje közös számláján. Azt találgatják – főként persze a cipusi lapok –, hogy honnan lehet a pénz – közölte az M1 Híradója.

Fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy minden uniós állampolgár számára gördülékenyen biztosíthassuk a vakcinát” – jelentette be az uniós egészségügyi biztos április közepén, hogy Brüsszel újabb százmillió adag Pfizer oltóanyagot rendel.

EPA

Az újabb mennyiség lehívásáról a szerződés szerint az unió dönthetett. Sztella Kiriákidisz a Twitteren azt ígérte, 2021 végéig 600 millió dózis oltóanyagot szállítanak az uniós tagországokba.

Csakhogy hiába ígérte korábban ugyanezt Brüsszel. Az már a vakcinák szétosztásának kezdeti fázisában kiderült, hogy a megkötött szerződések ellenére egyre jobban akadoznak a szállítmányok. A rendelt és várt mennyiségnek csak a töredéke érkezett meg, így elég sok embert nem tudtak beoltani.

Sebastian Kurz osztrák kancellár márciusban úgy fogalmazott:

Brüsszelben csalnak a vakcinákkal, ugyanis az oltóanyagokat nem egyenlő arányban szállítják ki az egyes uniós országokba.

Sebastian Kurz – a magyar kormányhoz hasonlóan – a vakcinaszerződések átláthatóságát követelte.

Az Európai Bizottság nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a szerződéseket, sőt azt állította, hogy nem Brüsszel szerződött, hanem a tagállamok.

Ennek azonban ellentmondanak az unió által megkötött titkos szerződések, amelyeket márciusban Ómolnár Miklós újságíró hozott nyilvánosságra. A dokumentum szerint a tagállamok nem köthettek külön szerződést a nyugati vakcinagyártókkal, a megállapodásokat a testület egészségügyi biztosa látta el kézjegyével.

Négymillió euró, vagyis több mint egymilliárd forint, ennyi pénz jelent meg az uniós vakcinaszerződéseket aláíró európai uniós egészségügyi biztos számláján az Ómolnár Miklós újságíró által közzétett videó szerint. A hír a ciprusi sajtóban jelent meg, ahol a publicista elmondása szerint vesztegetésről írnak.

Sokan máris biztosra veszik, hogy a vakcinagyártó cégek vesztegették meg Sztella Kiriákidiszt, hiszen az általa aláírt szerződések sokkal inkább a cégeknek és nem a vakcinára váró európai polgároknak kedveznek. Ómolnár Miklós szerint ezt az is bizonyítja, hogy az uniós biztos próbálja titkolni a pénz forrását.

„A pénz az állami tulajdonban lévő ciprusi szövetkezeti bank révén landolt a biztos asszony családi számláján, és a botrányt elkerülendő, megpróbálták valamiféle hitelnek, kölcsönnek álcázni. De nagyon kilóg a lóláb, ugyanis semmiféle fedezete nincs egy ekkora kölcsön felvételéhez” – fogalmazott Ómolnár Miklós.

A videó szerint Sztella Kiriákidisz és családja nem először kerül visszás helyzetbe:

korábban részt vettek a Cipruson folytatott onkológiai kezelések privatizálásában, az ellátás árát pedig a többszörösére emelték.

Ahogy a Bors fogalmaz: a rákbetegeken gazdagodó család neve szitokszó lett az országban, a kezelések újraállamosítása és az árak csökkentése pedig a ciprusi parlament elé került. A javaslatot akkor végül csak egy képviselő, Sztella Kiriákidisz nem szavazta meg.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az ukrán kormány várja a hivatalos magyarázatot magyar partnereitől arra a kérdésre, hogy miért hozta létre a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztos tisztségét.

A Fidesz üdvözli a pénzügyi ombudsman bejelentését, hogy vizsgálatot indít a bankok által közzétett díjszabások miatt - közölte a kormánypárt parlamenti frakciója hétfőn az MTI-vel.

Részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez.

Bánki Erik, Tőkés László és Sógor Csaba magyar néppárti európai parlamenti képviselők levélben fordultak Janez Potocnik környezetvédelemért felelős uniós biztoshoz, melyben a cianidos bányászat uniós betiltását és a biztos határozott fellépését sürgették a verespataki...

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma