Egyre határozottabb kritikával illetik Brüsszelt az EU-s polgárok

Téma: 

Kettősséget mutat a Századvég Alapítvány Project 28 által készített kutatás: a 28 EU-tagállamban a megkérdezettek túlnyomó része tagja akar maradni a közösségnek, ugyanakkor nagyon határozottan megjelenik az a vélemény is, hogy Brüsszel igencsak félrekezeli az elmúlt néhány év legsúlyosabb válságait. Ez arra utal, hogy a tagországok állampolgárai más típusú együttműködést szeretnének, mint amit az uniós politikai elit – írja a projekt eredményeit elemző írásában a Figyelő.

Megosztott az EU, ezt jól szemlélteti, hogy uniós átlagban igen nagy, 30 százalékpont a különbség azok aránya között, akik szerint jó irányba mennek a dolgok, és azoké között, akik szerint nem. A megosztottság tagországokon belül is megfigyelhető. Az EU gazdaságilag legerősebb tagállamában, Németországban nagy többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy nagyon rossz vagy rossz irányba megy az ország. A jövőre vonatkozó kilátások sem túl rózsásak. Az uniós polgárok több mint fele szerint a következő generációk rosszabbul élnek majd, mint a jelenlegiek, csupán 15 százalék vár javulást.

hirado.hu, figyelo.hu

Az egyet nem értés gazdasági és politikai vetületei egyaránt jelentősek – írja a Figyelő a Századvég adatai alapján. Brüsszel késve reagált a 2008-as pénzügyi válságra, az Európai Központi Bank későn kezdte el a monetáris élénkítést, az EU nem ismerte fel idejekorán, hogy a megszorításokra épülő német recept kettészakítja majd a közösséget.

Így nemcsak észak és dél között jött létre egy törésvonal, de a tagországokon belül is megnőttek a jövedelmi különbségek. Az uniós polgárok több mint fele nagyon súlyosnak, összesen 88 százalék problémásnak gondolja ezt a típusú megosztottságot. A pénzügyi krízis következményei pesszimistává tették a tagállamokat. A megkérdezettek mindössze 24 százaléka számít kedvezőbb gazdasági környezetre, fele pedig kifejezetten gyengének ítéli meg a gazdasági helyzet javítására tett erőfeszítéseket.

Forrás: hirado.hu, figyelo.hu

Kép: hirado.hu, figyelo.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A 2014-2020-as uniós fejlesztési források kezdeményezettjei a magyar vállalkozók, és a kormánynak az a dolga, hogy minél hatékonyabban és minél gyorsabban eljuttassa őket hozzájuk - közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes...

MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor

A politikával kapcsolatos információkat, impulzusokat az egyetemisták és főiskolások elsődlegesen családon, baráti körön belül kapják, a média csak ezután jön. Lesújtó a véleményük, ha a pártokra terelődik a szó.

EPA/Yoan Valat

A világnak egyre nagyobb szüksége van a tudományra, az innovatív megközelítésekre a különböző ágazatokban, emellett pedig határozott kapcsolatokra a tudomány és a politika között - mondta Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a Tudományos világfórum szombati záróülésén...

MTI Fotó Máthé Zoltán

A filmvetítések száma is megugrott Magyarországon – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek, hozzátéve: a 2010 előtti, hosszú évekig tartó vegetálás után végre újra fellendült a magyar moziélet.

2020. május 31., vasárnap, Angéla,Petronella