Egyre több dzsihadista szabadul ki a brit börtönökből

Téma: 

Újabb terrortámadások lehetnek Nagy-Britanniában a szakértők szerint, ugyanis a közeljövőben egyre több dzsihadista szabadul ki a brit börtönökből. A hatóságoknak pedig nincs kapacitásuk, hogy mindenkit megfigyeljenek. Az M1 Unió28 című műsorában a brit börtönhelyzetet elemezték.

Több ezer börtönőr tüntetett Nagy-Britannia-szerte a börtönök rossz biztonsági állapota miatt és a börtönön belüli erőszak ellen még szeptember közepén. Az őrök szerint ugyanis a rabok sokszor nem engedelmeskednek. A börtönökben ráadásul sok terrorista is várja a szabadulását.
 
MTI/EPA/Andy Rain

 Várható egy újabb merénylethullám

A beszámolók szerint jelenleg 228 olyan elítélt van Nagy-Britanniában, akiket terrorizmus miatt börtönöztek be, négyötödük iszlamista indíttatású támadásra készült korábban. Sokukat ráadásul hamarosan kiengedik, ami – a szakértő szerint – azt is jelenti, hogy újabb merényleteket készíthetnek elő.

„Ezeknek az embereknek hamarosan lejár a büntetésük, ki fognak szabadulni a börtönökből, és nagy valószínűséggel továbbra is azon fognak dolgozni, hogy valamilyen terrorcselekményt elkövessenek ezekben az országokban. Tehát látszik, hogy a biztonság lényegében a bevándorlókat befogadó országokban megszűnt” – mondta a műsorban Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa.

Már így is gond van a közbiztonsággal

A szakértő szerint az állampolgárok is érzékelik azt, hogy az elmúlt négy évben jelentősen romlott a közbiztonság. A nemi erőszak, a késes támadások szinte napi rendszerességűek ezekben a nyugat-európai nagyvárosokban.

Még októberben kiszabadul a börtönből az egyik legismertebb iszlamista hitszónok is, aki – a gyanú szerint – utasította híveit, hogy brit katonákat öljenek meg. Szakértők szerint Anjem Choudary nevéhez köthető az a szervezet is, amely azért tevékenykedett, hogy a saríát, vagyis az iszlám  jogrendszert vezessék be a szigetországban. Beszámolók szerint nagyon sokan térnek át az iszlámra a börtönökben.

Radikalizálódnak a börtönlakók

Farkas Örs elemző szerint az oda bekerülők radikalizálódása hatványozottan megfigyelhető. A börtönbe került iszlamista fogvatartottak, miután letelik a büntetésük, nem a beilleszkedés irányába lépnek, hanem várhatóan visszafordulnak a vallási alapokhoz. „Így pedig értelemszerűen nő a terrorfenyegetettség, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az Európa Unió többi országában is” – fűzte hozzá.

Bár a hatóságok azt ígérik, hogy folyamatosan megfigyelik majd a szabaduló hitszónokot és a vele kapcsolatban lévő több mint 600 embert, a hatóságok várhatóan nem tudnak majd minden kockázatosnak tartott személyt ellenőrizni – vélik a szakértők. Ráadásul – elemzések szerint – a börtönben az is potenciális terroristává válhat, aki kisebb bűncselekmények miatt került be.

„Nagyon sok tanulmány leírta, illetve a tapasztalatok is egyértelműen bizonyítják, hogy a börtönbe bekerülő dzsihadisták nem rehabilitálódnak, hanem a környezetüket is megfertőzik a szélsőséges eszmékkel. Ezért a börtönök elsősorban Nagy-Britanniában már-már egyfajta dzsihadista toborzóbázisként szolgálnak évtizedek óta” – szögezte le az Unió28 adásában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

A bűncselekmények kihatnak a választási eredményekre is

Becslések szerint azonban nemcsak az a néhány száz terrorizmussal gyanúsított ember él Nagy-Britanniában, akikről a hatóságok is tudnak, számuk ugyanis elérheti a 20 ezret is. Sokan szintén a börtönökben radikalizálódtak. Deák Dániel úgy véli, a migránsok által elkövetett bűncselekmények és terrortámadások komoly társadalmi problémákat is okoznak, amelynek kihatása lehet a jövő évi európai parlamenti választásra is.

Deák Dániel szerint ez komoly társadalmi feszültséget eredményez, ami a választások során is megmutatkozik majd. Folyamatosan nő azoknak a pártoknak a támogatottsága, amelyek a bevándorlást elutasítják, és most az európai parlamenti választáson is arra lehet számítani, hogy a bevándorlással szemben kritikus politikai erők megerősödnek, és sokkal nagyobb arányt fognak majd képviselni az Európai Parlamenten belül, mint jelenleg – fejtette ki.

Elemzők szerint hasonló változások lesznek az európai politikában, mint az elmúlt években például Ausztriában és Olaszországban, ahol bevándorlásellenes kormányok váltották a korábbi vezetést.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI/EPA/Andy Rain

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Nagy-Britannia „többdimenziós”, egyre gyorsabb ütemben átalakuló és mind nehezebben felderíthető terrorveszéllyel kénytelen szembenézni – mondta kedden a brit elhárítás (MI5) vezetője.

MTI/AP/Thibault Camus

A radikalizálódás egyik színtere a börtön, mivel nincsenek elkülönítve azok az elítéltek, akik nem feltétlenül terrorcselekményt hajtottak végre, de köztudottan radikálisok – nyilatkozta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió 180 perc...

2019. június 27., csütörtök, László