Elbukhat az eddigi migrációs politika az EP-választásokon

Írta: itv , - Frissítve: 8th July, 2018 - 3:43pm

Téma: 

Az Európai Bizottság néhány hete közzétett felméréséből kiderült: az európaiak leginkább a migráció és a terrorizmus miatt aggódnak. Legtöbben a bevándorlás kérdésének megoldását és a terrorista fenyegetéseket jelölték meg az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívásként.

Az európai emberek vélekedése nem véletlen, érzéseiket ugyanis alátámasztják az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) adatai is, amelyek szerint a 2016-os adatokra alapozva 2017-ben duplájára nőtt a dzsihadista támadások száma Európában. Az Európai Unióban összesen 975 embert vettek őrizetbe tavaly terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt, legtöbbjüket iszlamista merényletekkel összefüggésben.

MTI/EPA/ Olivier Anrigo

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta: az Europol 2006 óta minden évben készít egy úgynevezett TE-SAT-jelentést, amely a terrorizmus helyzetéről és tendenciáiról szóló uniós jelentés. A tagállamok által megadott adatokat dolgozzák fel, értékelik, majd véleményt fűznek hozzá. Természetesen azonban a tagállamok által eltitkolt adatokat nem ismerhetjük meg a jelentésből sem – tette hozzá.

Emelkedik a letartóztatások száma

A szakértő véleménye szerint a legaggasztóbb az, hogy nőtt a dzsihadista támadások száma. Meg kell jegyezni azonban azt, hogy egyre több embert tartóztattak le, tartóztatnak le, és állítanak bíróság elé. Sok a gyanúsított, különösen Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban.

A jelentés és a valóság

Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető elemzője a műsorban elmondta: a felmérés az unióba vetett bizalmat is vizsgálta. Az Európai Bizottság felmérése szerint növekszik az unióba vetett bizalom.

A felmérés kapcsán a kutató egy legendás mondást idézett: csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok. Szöges ellentét van az Európai Bizottság jelentése és a jelenlegi valóság között. Ebben a helyzetben is felmerülhet a kérdés, hogy mit láthatunk Európában nemzeti szinten, és az európai parlamenti választásokra készülve – mondta  Pócza.

Az európai uniós intézmények nem tudtak megfelelően adaptálódni a terrorizmus és a migráció kihívásaihoz, hiszen még mindig le vannak ragadva annál az álláspontnál, hogy a migráció jó dolog. Láthattuk, hogy Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő úgy nyilatkozott: a bevándorlás életbevágóan fontos az EU számára. Az elemző szerint még mindig nem teljesen „érkeztünk meg” a megfelelő megoldáshoz.

Változtak a törvények

Kis-Benedek József elmondta: rugalmasabb lett a biztonság kérdése, hiszen megváltoztak a törvények. Nagyobb felhatalmazást kaptak a biztonsági szolgálatok és a rendvédelmi szervek több országban is, aktívabb a reagáló képesség. Ugyanakkor tökéletes biztonságról soha nem lehet beszélni.

Kiemelte: nemcsak a hatóságok részéről, de a terrorizmus oldaláról is megváltoztak a végrehajtási módok. Merényleteket ugyan bármikor elkövethetnek terroristák, de fontos kiemelni, hogy egyre nehezebb olyan merényleteket létrehozni és megvalósítani, amelyekhez robbanóanyagot vagy fegyvert kell szerezni, ezért is választották az utóbbi időben a támadások eszközeként az elkövetők a kést, és néhány esetben a gázolásos merénylethez a teherautót. Ezek ugyanis bárki számára beszerezhetők, tartásuk nem igényel különösebb engedélyt – mondta a szakértő.

Rossz volt a kommunikáció

Pócza István szerint az utóbbi időben a terrortámadások utáni kommunikáció és felfogás megváltozott. A másfél évvel ezelőtti terrortámadások után teljesen más nyilatkozatok születtek, mint a közelmúltban. Például a korábbi francia elnök, Francois Hollande és a londoni polgármester, Sadiq Khan is úgy nyilatkozott a terrortámadások után, hogy ez egy természetes dolog. A közbiztonság csökkenése Európa és az európai nagyvárosok velejárója, amihez hozzá kell szoknia a polgároknak. Mindenkinek fel kell készülni arra, hogy ilyen támadások a jövőben is történhetnek – idézte őket a szakértő.

Hozzátette: a kijelentés utolsó mondata igaz, hiszen fel kell készülni, azonban másfél-két évvel ezelőtt egy rossz kommunikációt indítottak el ezek a politikusok. Ahelyett, hogy a biztonság megerősítéséről biztosították volna az embereket, csupán kijelentették: ez egy természetes dolog.

Történelmi győzelem jöhet az EP-választásokon

Jövő évben európai parlamenti választások lesznek. Pócza István ennek kapcsán elmondta: befolyásolhatja az eredményt az emberek tapasztalata. Azok az erők, amelyek nem akarnak tudomást venni a migrációról és a terrorizmusról, egyre inkább háttérbe szorulnak. Azok pedig, amelyek szembe akarnak nézni ezzel, egyre erősödnek – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: amennyiben az Európai Néppárt határozott üzeneteket fogalmaz meg ezekben a kérdésekben, akkor történelmi győzelmet arathat. A kérdés azonban az, hogy a többi erő mit lép majd.

Kis-Benedek József hozzáfűzte: azok az európai parlamenti pártok és képviselőik  kapnak több szavazatot, amelyek és akik az emberek biztonságára helyezik a hangsúlyt, ugyanis az embereket ez foglalkoztatja a leginkább.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/EPA/ Olivier Anrigo

Kapcsolódó cikkeink