Elfogtak egy amerikai víz alatti drónt a kínaiak

Téma: 

A kínai haditengerészet elfogta és lefoglalta az amerikai flotta egyik pilóta nélküli víz alatti járművét a Dél-kínai-tengeren. Az incidens újabb diplomáciai feszültséget okozott a két ország mostanában amúgy sem békés viszonyában.

 

Sajtójelentések szerint a kínaiak nemzetközi vizeken, a Fülöp-szigeteki Subic-öböltől mintegy 160 kilométerre fogták el a víz alatti drónt még csütörtökön.

A járművet az amerikai haditengerészet egyik oceánkutató hajója, a USNS Bowditch bocsátotta vízre, és éppen fel akarta szedni, amikor belefutott a kínai hadihajóba.

A kutatóhajó épp megállt, hogy felvegye két víz alatti drónját, amikor egy közeli kínai hadihajóból egy kis csónakot bocsájtottak vízre, amivel megszerezték az egyik szerkezetet.

 U.S. Navy

A megdöbbent amerikaiak rádión vonták kérdőre a kínaiakat, azonban választ nem kaptak.

A hírt már az amerikai védelmi minisztérium is megerősítette. Sajtóértesülések szerint Washington a megfelelő diplomáciai csatornákon már kérte, hogy Peking szolgáltassa vissza a járművet.

 

Bár még nem tudni, mi volt a kínaiak szándéka, de az incidens jól illeszkedik a közelmúlt provokatív akcióinak sorába. Peking rossz néven vette, hogy Donald Trump megválasztása után fogadta a tajvani elnök gratulációját.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Négy autóbuszból és a közel 150 személykocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzésében.

Két férfi bántalmazott, majd megpróbált kirabolni egy fiatal párt Ózdon, a támadókat elfogták, kezdeményezik a gyanúsítottak előzetes letartóztatását - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Sorozatban törte fel az ózdi pincéket, összesen 21-et az a helyi férfi, akit a rendőrök a nyomozás eredményeként azonosítottak, majd elfogtak.

2020. július 12., vasárnap, Izabella,Dalma