ENSZ: Az atomtelep bezárása megalapozhatja a sikert

Írta: itv , - Frissítve: 14th May, 2018 - 7:19pm

Téma: 

Az észak-koreai kísérleti atomrobbantások helyszínéül szolgáló Punggje-ri kísérleti terep végleges bezárása olyan fontos lépés lesz, amely megalapozhatja a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusi találkozójának sikerét - jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

A phenjani külügyminisztérium szombaton tudatta, hogy május 23. és 25. között bezárja Punggje-rit, ahol 2006 óta összesen hat atomkísérletet hajtottak végre. A kísérleti helyszín megsemmisítése során minden alagutat berobbantanak, teljesen lezárják a bejáratokat és eltávolítják a megfigyelő létesítményeket, a kutatásra használt épületeket és a biztonsági ellenőrzőpontokat – közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség.

EPA

Punggje-ri végleges, visszafordíthatatlan bezárása fontos bizalomépítő intézkedés lesz, amely segítheti majd a tartós béke megteremtésére és a Koreai-félsziget ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére irányuló erőfeszítéseket – mondta Guterres újságírók előtt Bécsben, miután megbeszélést folytatott Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Reményét fejezte ki, hogy ezt a pozitív lendületet sikerül majd megszilárdítani az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozón.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink