EP: Hiba az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások megnyitásának elhalasztása

Téma: 

Súlyos hiba, hogy az Európai Unió tagállamainak nem sikerült egységes álláspontra jutniuk Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megnyitásáról – jelentették ki az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön tartott vita keretében.

A képviselők az európai állam- és kormányfők október 17-18-i csúcstalálkozójának eredményeit értékelték Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének részvételével. Az Európai Tanács múlt heti ülésén az uniós vezetők nem szavazták meg Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásának megindítását.

EPA/Patrick Seeger

A nyugat-balkáni bővítésről szóló vitán a felszólalók legtöbbje bírálta, hogy az Európai Unió tagállamai túlnyomó többségének támogatása ellenére az Európai Tanácsnak nem sikerült egyhangú döntést hoznia a csatlakozási tárgyalásokat illetően. Aggodalmukat fejezték ki a tárgyalások megkezdésének elodázása miatt, amely véleményük szerint veszélyeztetheti a régió stabilitását és teret enged más országok befolyásszerzési törekvéseinek a térségben.

Donald Tusk az unió bővítéséről szóló nehéz tanácsi vitát említve kijelentette, hiba volt az Észak-Macedóniával és Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdésének elhalasztása.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében szintén súlyos hibának nevezte a csatlakozási tárgyalások elhalasztását.

Győri Enikő, a Fidesz–KDNP EP-képviselője a vitán felszólalásában kifejtette, az egyes tagállami vezetőkből hiányzott a bátorság, a bölcsesség és a hosszútávon gondolkodás képessége, amelynek súlyos következményei lesznek az EU stabilitására és biztonságára.

A néppárti képviselő emlékeztette az uniós parlamentet a visegrádi négyek kormányfőinek álláspontjára, amely szerint a csatlakozási tárgyalások megindításának elmaradása az EU hitelességét kérdőjelezi meg a régióban.

Deli Andor fideszes EP-képviselő közleményében arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament a Montenegróval kapcsolatos éves országjelentésének néppárti felelősévé választotta.

Európa jövője és biztonsága szempontjából rendkívül fontos, hogy mi történik a Balkánon. A bővítés gyorsítása ezért elengedhetetlen – hívta fel a figyelmet a vajdasági politikus.

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, támogatni kell a bővítést, amennyiben egy állam gazdaságilag és intézményi garanciákat tekintve megfelelően felkészült arra, valamint biztosítja, hogy a jogállamiságot tovább tudja építeni.

Reményét fejezte ki, hogy az uniós tagországok átgondolják a döntést és zöld jelzést adnak az albán és az észak-macedón csatlakozási tárgyalásoknak. Elmondta ugyanakkor, hogy a DK EP-s képviselőcsoportja nem támogatja a bővítést Törökország esetében egyebek mellett azért, mert ott a csatlakozás semmilyen feltételének teljesülése nem látható, valamint Recep Tayyip Erdogan török elnök személye nem ad garanciát az állam európai kultúra melletti és demokratikus elkötelezettségére.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője nyilatkozatában egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió bővítése, az európai közösség és szövetség megerősítése – különösen a Brexit után – elengedhetetlen lesz, de erre csak megfelelő és megfontolt előkészület, valamint az európai értékek maradéktalan megkövetelése után kerülhet sor bármely jelentkező esetében.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője kijelentette, a csatlakozási tárgyalások elmaradása mindkét érintett ország esetében rossz üzenet. Azok sokat tettek a folyamat megindításáért, az Európai Unió azonban úgy döntött, becsapja az orruk előtt az ajtót és hátat fordít nekik.

Arra emlékeztetett, az érintett országokra stabilizáló hatással van a tárgyalások megkezdése. Annak elodázása azonban akár belső politikai válsággal fenyegethet, geopolitikai szempontból pedig lehetőséget enged befolyásuk növelésére olyan országoknak, amelyek versengenek a balkáni országok figyelméért – tette hozzá a képviselő.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Patrick Seeger

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Tamás

Szerdán kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt a paksi atomerőmű 1.

http://ukrajna.terkepek.net/

Műszaki hiba történt a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben, de radioaktív anyag nem szivárgott ki - közölte Volodimir Demcsisin ukrán energetikai szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov

Vlagyimir Putyin orosz elnök védelmébe vette országa szíriai légicsapásait a Bild német lap keddi számában.

2021. március 7., vasárnap, Tamás