Erős nemzetekkel lesz erős az Európai Unió

Írta: itv , - Frissítve: 17th March, 2017 - 3:58pm

Téma: 

Az erős nemzetek Európáját nevezte az Európai Unió helyes irányának Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, aki a Római Szerződések 60. évfordulója alkalmából az olasz fővárosban rendezett rendkívüli EU parlamenti elnöki konferencián nyilatkozott.

Mátrai Márta kijelentette, hogy Magyarország egy erős Európai Unióban érdekelt, “erőssé pedig az erős nemzetek teszik az uniót”. Hangsúlyozta, hogy ez mindenekelőtt a nemzeti parlamentek megerősítését jelenti, nagyobb beleszólással az uniós döntéshozatalba, valamint a megkezdett európai újraegységesítés folytatását a nyugat-balkáni integrációval és a keleti partnerség országaival való kapcsolatok további erősítésével.

Erősíteni kell a nemzetek hatáskörét

Hozzátette: nem az Európai Bizottság, hanem a nemzetek hatáskörét kell erősíteni. A bizottság eredeti szerepe az európai szerződések felügyelete volt, mára viszont nemzetek feletti irányításra törekszik – jelentette ki.

Miközben az EU-t útjára indító Római Szerződések 60. évfordulójának ünneplésére készülnek, látszik, milyen sok probléma terheli a mai uniót, amellyekkel az EU nem néz szembe – hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy az EU nem tudott reagálni a 2008-as gazdasági válságra, amiként most sem képes megfelelő választ adni a migráció, terrorfenyegetés, az európai polgárok védelmének problémájára, az európai versenyképességet csökkentő pénzügyi és gazdasági erózióra, valamint a kontinens demográfiai csökkenésére sem. Mátrai Márta kijelentette, a népességcsökkenésre nem a migráció a válasz, a “migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell”.

Európa sokfélesége örvendetes

Felszólalásában az Országgyűlés háznagya Robert Schumant idézte, miszerint Európa sokfélesége valójában nagyon örvendetes, és nem cél sem egy szintre hozni, sem pedig egybemosni a meglévő különbségeket.

Mátrai Márta a római parlamentben rendezett emlékülésen szólalt fel, amelyen az EU 27 tagállama parlamenti elnökei vettek részt. A délelőtt az olasz képviselőházban, délután a szenátusban zajló találkozón többek között Donald Tusk, az Európa Tanács és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szólalt fel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink