Erősödnek a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok is

Írta: itv , - Frissítve: 15th May, 2017 - 5:29pm

Téma: 

Tovább erősödnek a kínai-magyar pénzügyi kapcsolatok, mivel együttműködési megállapodást kötött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kína legnagyobb bankja, az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China - Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank) és az általa létrehozott Kelet-Közép-Európa Alap vezetőivel Pekingben szombaton - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kereskedelmi alapon működő tőkebefektetési alap 10 milliárd eurót (mintegy 3 ezer milliárd forint) kíván befektetni a közép- és kelet-európai régióban.

Budapesten aranykereskedelmi-központ?

Közölték: a miniszter beszédet mondott a Sanghaji Arany Tőzsde és a Budapesti Értéktőzsde közötti szerződés aláírásán is.  A Sanghaji Aranytőzsde Dubai és Toronto után a harmadik, Európában az első aranykereskedelmi platformját Budapesten szeretné felállítani – erről írtak alá egyetértési megállapodást szombaton Pekingben a kínai és a magyar tőzsde képviselői.

Varga Mihály az aláíráson hangsúlyozta: örvendetes a megállapodás létrejötte, mert azt mutatja, hogy a jól fejlődő kínai-magyar pénzügyi és gazdasági kapcsolatok, a kölcsönös bizalomra alapozva, tovább erősödnek. Tavaly Magyarország sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a kínai piacon, a Bank of China pedig 2015-ben első európai RMB-klíring központját Budapesten nyitotta meg – idézte fel.

Varga Mihály is Pekingben tárgyalt

Vasárnap a magyar nemzetgazdasági miniszter is részt vett az Egy övezet, egy út konferencia finanszírozási panelbeszélgetésén is több európai és ázsiai ország pénzügyminisztere és kínai banki vezetők társaságában.

A találkozó fő témája az volt, hogy az Egy övezet egy út program fejlesztései számára miként lehet új forrásokat találni. A nemzetgazdasági miniszter vasárnap a fórum panelbeszélgetésén kifejtette, a gazdasági növekedés beindulásával egyre inkább előtérbe kell kerülnie a magyar vállalkozások piaci alapon való finanszírozásának.

A magyar vállalatok finanszírozásában tradicionálisan a hitel az első számú opció, szemben az angolszász országokra jellemző tőkepiaci forrásszerzéssel. A magyar vállalati kötvénypiac előtt jelentős fejlődési lehetőség áll, ezen a piacon pedig az ázsiai befektetők szerepére is számítanak – fejtette ki.

Alapkezelő is létesül

A Kelet-Közép-Európa Alap indítását (az alapot a Sino-CEE Financial Holdings Ltd. kezeli) a kínai fél a tavaly novemberi rigai Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó alkalmával jelentette be. A tőkebefektetési alap 10 milliárd euró forrást szeretne gyűjteni és kihelyezni Közép- és Kelet-Európában az infrastruktúra, a korszerű gyártási rendszerek, a tömegpiaci fogyasztási cikkek, valamint a vállalati fúziók és felvásárlások területén.

Magyarország nyitott az alappal történő együttműködésre, a mostani aláírás megerősítette szándékait – mondta Varga Mihály. A miniszter az Egy övezet, egy út a nemzetközi együttműködésért elnevezésű fórumra utazott Kínába a magyar kormánydelegáció tagjaként. A nemzetgazdasági miniszter a fórum programjai mellett találkozott több kínai fejlesztési pénzintézet képviselőjével is, köztük az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) elnökével.

A fórumon a résztvevő pénzügyminiszterek közös nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben iránymutatásokat rögzítettek arról, hogyan lehet az Egy övezet, egy út programon belül erősíteni a pénzügyi együttműködést és új finanszírozási forrásokat becsatornázni a reálgazdaság fejlődése érdekében – tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink