Fokozódott a veszélyhelyzet az észak-koreai konfliktusban

Írta: itv , - Frissítve: 12th August, 2017 - 5:15pm

Téma: 

A veszélyhelyzet fokozódott az Egyesült Államok és Észak-Korea konfliktusában a két ország vezetőinek kijelentései nyomán – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Az Egyesült Államok felkészült a válaszcsapásra Észak-Korea ellen – így értékelte a kialakult helyzetet Donald Trump. Az amerikai elnök szerint minden megoldás készen áll egy esetleges katonai válaszra. Donald Trump azt mondta: „csőre töltöttünk arra az esetre, ha Észak-Korea nem bölcsen cselekszik”. Az ügy tovább bonyolódik, ugyanis hadkészültségbe helyezték az orosz légvédelmet a Távol-Keleten.

EPA

Kim Dzsong-Un a túlélésre játszik, hiszen tudja, hogy ha bármilyen konfliktus kirobban az Egyesül Államokkal, „neki menni kell”. Donald Trump pedig úgy gondolja, neki mindent lehet, annak tudatában, hogy a világ második legnagyobb atomfegyver-készletével rendelkezik – fogalmazott Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Más a retorika

Kis-Benedek József elmondta: az amerikai külügyminiszter és védelmi miniszter ugyanakkor teljesen más hangot üt meg, mint az amerikai elnök; ők nem szeretnék, hogy háború bontakozzon ki.

Az Egyesül Államok és Dél-Korea részvételével minden évben megrendezésre kerül egy közös gyakorlat, ahol a két ország a képességét próbálja Észak-Koreával szemben. Ennek fontos része a meglévő vezető eltávolítása is – magyarázta a szakember, kiemelve, hogy Észak-Korea rakéta-parancsnoka azt állítja, Guam irányában lőnek ki rakétát, nem pedig Guam ellen. Vagyis az észak-koreai oldalon is változás állt be a retorika terén.

Nem pontosak a rakéták

A veszélyt fokozza a véletlen problémája is, például, ha a koreai rakéták célt tévesztenek – tette hozzá a szakember.

Ha a rakétákat elindítják, azok megsérthetik Japán területi vizeit is, illetve Japán területét. A kérdés, kilövik-e mind a négyet, és odamegy-e, ahová szeretnék; az észak-koreai rakéták azonban nem arról híresek, hogy pontosak – fogalmazott Kis-Benedek József.

Veszélyes lehet az is, hogy ha nem lövik ki mind a négy rakétát, akkor kiderülhet, hogy a rakétákról szóló retorika nem felel meg a valóságnak.  A másik kérdés, ki tudják-e védeni őket? Ha nem, akkor el kell ismernie az Egyesült Államoknak, hogy a rakétavédelmi rendszer hiányos – magyarázta.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad lebecsülni az észak-koreai hadsereget, hiszen komoly fegyverzettel rendelkezik; míg korábban úgy vélték, 10-15 atomfegyvere lehet az országnak, most már inkább 60-ra becsülik a számukat. Hozzátette: Észak-Koreának emellett komoly szárazföldi ereje is van; a tüzérség Szöult is meg tudná vele támadni.

Lenne segítség 

Amennyiben háborúra kerülne sor, Észak-Korea lakossága menekülni kezdene Kína felé, mely ország tart ettől.

Jelenleg az USA rendelkezik olyan erővel, amellyel képes arra, hogy Észak-Koreát megtámadja, emellett Dél-Koreának is van hadserege, és a szövetségesek is jelen vannak; Ausztrália pedig egy megállapodás értelmében például segítené az Egyesült Államokat – tette hozzá Kis-Benedek József.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink