Folyamatosan javul Mandela állapota

Téma: 

Folyamatosan javul a 95. születésnapját ünneplő Nelson Mandela egészségi állapota Jacob Zuma dél-afrikai elnök hivatalának csütörtöki közleménye szerint.

Az ország első fekete elnökének lánya, Zindzi megerősítette a hírt, és reméli, hogy Mandela nemsokára hazatérhet a pretoriai kórházból. Zindzi elmondta, hogy apja komoly előrelépéseket tett az elmúlt napokban, felismeri látogatóit, képes velük kommunikálni, és néha már tévét is néz.

Orvosai az utóbbi hetekben válságosnak, de stabilnak látták az egykori politikus állapotát. A Nobel-békedíjas politikus június 8-án került kórházba súlyos tüdőfertőzéssel. Az apartheidellenes küzdelem hőse az utóbbi fél évben négyszer szorult egészségügyi kezelésre kiújuló betegsége miatt, amely a fehér rezsim alatt börtönben eltöltött 27 év utóhatása.

Az exelnök szűk családja körében a kórházban ünnepli július 18-i születésnapját, amelyet az ENSZ 2010-ben Mandela-napnak hirdetett meg. A világszervezet arra szólított fel mindenkit, hogy tegyen valami jót a Nobel-békedíjas politikus tiszteletére, és áldozzon 67 percet az exelnök 67 politikailag aktív évének emlékére.

Világszerte kedves szavakkal, jótékonykodással és jelképes gesztusokkal köszöntik Mandelát születésnapján. Barack Obama amerika elnök a volt politikus "kivételes bátorsága, kedvessége és szerénysége" előtt tisztelgett, és Laurent Fabius francia külügyminiszter is csatlakozott "a dél-afrikai nép szabadságát és méltóságát visszaadó" Mandelát ünneplő világhoz.

Kapcsolódó cikkeink

A legfrissebb jelentések szerint javul a tüdőgyulladás miatt kórházban ápolt Nelson Mandela állapota.

Meghalt Nelson Mandela

Kilencvenöt éves korában elhunyt Nelson Mandela - közölte csütörtökön a dél-afrikai elnök. Nelson Mandelát johannesburgi otthonában érte a halál csütörtökön - mondta Jacob Zuma.

MTI Fotó

Negyvenmilliárd forintból nyolcvan fejlesztés valósul meg országszerte, amelynek eredményeként százezer hektáron javul a természeti környezet állapota – közölte az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1-en.

Javul a csaknem halálra vert miskolci férfi állapota

Jobban van az a 26 éves fiatal férfi, akit vasárnap hajnalban vertek össze Miskolc belvárosában – mondta el a városházi lapnak, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, miután látogatást tett a kórházban fekvő áldozatnál.

2020. május 27., szerda, Hella