Franciaország nem fogja elismerni a katalán függetlenséget

Írta: itv , - Frissítve: 9th October, 2017 - 5:59pm

Téma: 

Feltéve, hogy Katalónia kedden egyoldalúan kikiáltja elszakadását Spanyolországtól - jelentette be Nathalie Loiseau, Franciaország Európa-ügyi minisztere.

“Ha kikiáltanák a függetlenséget, az egyoldalú lenne, és nem fogjuk elismerni” – mondta a miniszter hétfőn a CNEWS hírtelevízióban. “Nem lehet Katalóniát csak azzal a népszavazással definiálni, amelyet az elszakadáspártiak rendeztek meg” – tette hozzá. Nathalie Loiseau arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a katalán függetlenséget elismernék, annak “az első következménye az lenne, hogy (Katalónia) automatikusan távozna az Európai Unióból”.

MTI/EPA pool/Ludovic Marin

“Az a legfontosabb, hogy ez a válság, mert egy válságról van szó, a spanyol politikai erők közti párbeszéddel megoldódjon” – hangsúlyozta a miniszter. “Miután Spanyolország egy nagy demokrácia, szó sincs arról, hogy a spanyol belügyekbe kellene avatkozni” – fűzte hozzá.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról Spanyolországtól. Ezután pedig tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről a spanyol állammal, amely azonban várhatóan nem lesz partner ebben.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA pool/Ludovic Marin

Kapcsolódó cikkeink