Gorbacsov: új hidegháborúval fenyeget a krími helyzet

Téma: 

Új hidegháború kialakulásával fenyeget a krími válság, amely konfliktus oka alapvetően a Szovjetunió szétbomlásának körülményeiben rejlik - írta Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető pénteken honlapján.

"A legfontosabb, hogy véget kell vetni a helyzet veszélyes eszkalációjának, és olyan megoldást kell keresni, amelyet Ukrajna és Oroszország polgárai is támogatnak, és amely megakadályozhatja egy újabb hidegháború kialakulását" - fogalmazott az egykori szovjet pártfőtitkár.

Gorbacsov egyúttal arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnököt, hogy közösen találjanak megoldást az ukrajnai válságra, amelynek okai szerinte a Szovjetunió felbomlásában keresendőek. "Már akkor is figyelmeztettem az orosz vezetést veszélyes, bomlasztó magatartása miatt. Az Orosz Föderáció Legfelsőbb Tanácsa tapssal fogadta a Szovjetunió felbomlását, anélkül, hogy gondolt volna a Krímre és Szevasztopolra" - írta a 83 éves Nobel-békedíjas Gorbacsov. Ugyanakkor a volt pártfőtitkár, aki jelenleg egyébként Putyin nyílt bírálójának számít, nem állt ki egyértelműen Oroszország és a Krím félsziget "újraegyesítése" mellett. Szerinte a válság oka "a peresztrojka megszakításában" gyökerezik.Gorbacsov volt a Szovjetunió utolsó vezetője, az általa bevezetett reformintézkedések elősegítették a kommunista rendszer bukását. Miután Gorbacsov 1985 márciusában hatalomra került, meghirdette a peresztrojkát és a glasznosztyot, vagyis az átalakítást és a nyitottságot. Bár célja a rendszer megreformálása, demokratikusabbá tétele volt, az intézkedések végül 1991-ben - akarata ellenére - a Szovjetunió széteséséhez vezettek.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Mihail Gorbacsov

A szankciós politika feladását és párbeszédet sürgetett a Nyugat és Oroszország között Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök abban az interjúban, amely a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap csütörtöki számában jelent meg.

 

MTI Fotó Bodnár Boglárka

A migrációs helyzettel kapcsolatban is készülnek kisebb törvénymódosításokkal a kormánypártok - mondta a Fidesz frakcióvezetője csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Több folyószakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében a belvíz miatt van másodfokú készültség - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában....

Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Olyan rakétákat ígér Vlagyimir Putyin, amik bármilyen védelmi rendszeren áthatolnak. Az orosz elnök az Egyesült Államokat is figyelmeztette: tudja, hogy rakétaprogramjukat titkon Oroszország ellen fejlesztik.

 

2021. április 13., kedd, Ida