Guam megfenyegetése retorikai kirohanás Észak-Korea részéről

Írta: itv , - Frissítve: 11th August, 2017 - 4:53pm

Téma: 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai tanszékének vezetője szerint alapvetően retorikai kirohanás, hogy Észak-Korea rakétatámadással fenyegette meg az Egyesült Államok óceániai külbirtokát, Guamot.

Csoma Mózes az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt mondta, Észak-Korea gyakran tett hasonló nyilatkozatokat az elmúlt évtizedekben. Általában akkor nő meg a feszültség, amikor közeledik valamilyen fontos esemény. Ez most a szokásos amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, amelyet augusztus végén tartanak.

A tanszékvezető hangsúlyozta, hogy bár Észak-Korea hatalmas rakétaarzenállal rendelkezik, tökéletesen tisztában van a nemzetközi erőviszonyokkal. A vezetők tudják, hogy ha megindítanának egy ilyen támadást, olyan ellencsapást kapnának, amely teljesen megsemmisítené a földfelszíni területeiket. Hatalmas válsághelyzet alakulna ki a Távol-Keleten, menekültáradat indulna el és föld alatti gerillaharcok kezdődnének – vélekedett.

Csoma Mózes szerint alapvetően politikai céljai vannak az “erőfitogtatásnak”, a háttérben az áll, hogy Észak-Korea nagyon fél az Egyesült Államoktól.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink