Harmadik hónapja tüntetnek a sárga mellényesek

Téma: 

Tizennegyedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárga mellényesek, akik a közvélemény kifáradása és a csökkenő mobilizáció ellenére újabb célkitűzéseket keresnek a mozgalomnak.

 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 41 400 tüntettek, ebből 5 ezren Párizsban. Az előző hetekhez képest kevesebb rendbontás történt, de Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértések érték tüntetők részéről.

MTI/EPA/Julien De Rosa

Szinte napra pontosan három hónappal az első megmozdulás után – amelyen mintegy 300 ezren vettek részt a múlt szombati 50 ezerhez képest – a sárga mellényesek ismét felvonulásokat szerveztek a francia nagyvárosokban annak a hétnek a végén, amelyen két hangadójuknak – Eric Drouet kamionsofőrnek be nem jelentett tüntetés szervezése miatt és Christophe Dettinger volt bokszolónak rendőrök bántalmazása miatt – kellett bíróság elé állnia.

Párizsban több ezren tüntettek

Párizsban a több ezer fős menet délben indult el ragyogó napsütésben a Diadalívtől a Champs-Elysées sugárúton, ahonnan az Invalidusok irányába folytatták az irányt. A békésen vonuló emberek ezúttal elsősorban az őket biztosító rendőrök ellen kiabáltak ellenséges jelszavakat. Kora délután szinte menetrendszerűen törtek ki összecsapások rendbontók és rendőrök között a boulevard Saint-Michelen, ahol könnygázzal oszlatták az embereket. A kisebb, epizódikus feszültségek ellenére Párizsban ezúttal nagyobb incidensek nélkül folytatódtak a tiltakozások.

A közösségi oldalakon egyébként a fővárosban  három felvonulást és négy egyéb megmozdulást hirdettek meg az egymással összekülönbözött sárga mellényes csoportok: van, amelyik lázongásra szólított fel, egy másik az Étoile tér lehető leghosszabb ideig tartó elfoglalására, s a legnagyobb csoport ezúttal vasárnapra is utcára hívja az embereket a fővárosban.

A rendőrség adatai szerint délután 2 óráig országszerte 10 ezren tiltakoztak, múlt szombaton ugyanekkor 12 ezren vonultak utcára. Párizsban délutánig 3 ezren, múlt szombaton 4 ezren vonultak fel.

Lezsidóztak egy filozófust 

Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértésekkel illették tüntetők, amikor Párizs belvárosában keresztezték az útját.„Húzz el, mocskos cionista”, „rohadt cionista”, „mi vagyunk a nép, Franciaország a mienk” – kiabálta a sárga mellényesek egy csoportja, amikor meglátták a filozófust. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken az is látható, hogy a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk és megvédeniük a 69 éves lengyel származású francia akadémikust.

„Elképesztő gyűlöletet éreztem, és sajnos nem ez az első alkalom” – mondta Alain Finkielkraut a Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak. „Megijedtem volna, ha nem lettek volna ott a rendőrök, de szerencsére ott voltak” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy nem minden sárga mellényes volt agresszív vele: egyikük át akarta adni neki a sárga mellényét, megkérve, hogy csatlakozzon a menethez, egy másik tüntető pedig azt mondta, hogy rendszeresen olvassa és csodálja a filozófiai munkásságát.

Finkielkraut a kezdetek óta támogatásáról biztosította a szociális mozgalmat, amelyről több elemzést is írt. A Le Figaro című napilap szombati számában azonban élesen bírálta a sárga mellényesek hangadóit, és úgy vélte, hogy már nem a kormányzat, hanem ők az arrogánsok.

A közismert entellektüel elleni antiszemita támadást szombat este sorozatban ítélték el a francia politikusok, Emmanuel Macron államfő pedig a Twitteren azt írta, hogy ami történt, az „mindannak a tagadása, ami minket nagy nemzetté tesz”, ezért „nem fogjuk eltűrni”.

Vidéken is voltak megmozdulások

A dél-franciaországi Bordeaux-ban és Toulouse-ban – amely városok a kormányellenes mozgalom központi helyeivé váltak és a felvonulások rendszeresen erőszakba torkollottak az elmúlt hetekben – , délután folyamán várhatók nagyobb megmozdulások.

A legtöbb vidéki sárga mellényes csoport a mozgalom három hónapos évfordulóját kívánta megünnepelni és „vissza a gyökerekhez” felszólítással a városok menti körforgalmakba szerveztek békés megmozdulásokat, kerülendő a városközpontokban tapasztalható rendbontásokat. A rendőrség előre jelezte, hogy az úttorlaszokat és forgalomlassító akciókat nem fogja eltűrni.

Párizs és Strasbourg mellett felvonulásokat szerveztek szinte minden nagyobb városban (Marseille, Lyon, Nantes, Lille, Nice, Saint-Etienne, Bourg-en-Bresse, Thionville, Rouen, Pontivy, Alençon, Reims, Boulogne-sur-Mer).

Egy szerdán közzétett felmérés szerint a franciák többsége (56 százalék) azt szeretné, ha a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tavaly november óta tiltakozó sárgamellényesek befejeznék a megmozdulásokat, és a megkérdezettek 64 százaléka úgy látja, hogy a tüntetők követelései eltávolodtak a kezdeti elképzelésektől. Ez az első alkalom az elmúlt három hónapban, hogy a közvélemény elfordulni látszik a megmozdulástól.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Julien De Rosa

Kapcsolódó cikkeink

Fernando Alonso és Felipe Massa, a Ferrari két pilótája teljesítette a leggyorsabb köröket szombaton a Forma-1 Kínai Nagydíjának harmadik szabadedzésén.

A pénteki második után a szombati harmadik szabadedzést is a címvédő és az összetett világbajnoki pontversenyben élen álló Sebastian Vettel nyerte meg Spában, a Forma-1-es Belga Nagydíjon.

Illusztráció

Már harmadik napja nem sikerül eloltani a szlovákiai Betlér közelében pusztító erdőtüzet. Csütörtök reggelre ugyan teljesen megfékezték a lángokat, és csak tűzfészkek izzottak, a napközben felkerekedő, 40 km/óra sebességű szél miatt újra terjedni kezdett a tűz.

A Fidesz-KDNP önkormányzati választási sikerével "megvan a harmadik győzelmünk", Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváró rendezvényén,...

2020. június 5., péntek, Fatime