Hasogdzsi-ügy: független vizsgálatot követel az ENSZ

Téma: 

A világszervezet felügyelete mellett folytatandó, független vizsgálatot követelt az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró ügyében Agnes Callamard, az emberi jogok szakértője csütörtökön New Yorkban újságírók előtt nyilatkozva. Eközben a szaúdi uralkodó csütörtökön telefonon tájékoztatta Putyin orosz elnököt az ügyben indított nyomozás menetéről.

A gyanúsítottak magas rangja a szaúd-arábiai hierarchiában arra utal, hogy állami megbízásból cselekedtek – jelentette ki Callamard, aki a törvénytelen és önkényes kivégzések jelentéstevője az ENSZ-nél.
 
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij/pool
 

Nem mentes a felelősség alól a szaúdi állam

„Valójában az állam nem moshatja kezeit ezeknek az embereknek a viselkedésére tekintettel, akár elrendelte valaki felülről a tettet, akár nem” – emelte ki az ENSZ-szakértő. A bűncselekmény egy tárgyalás nélküli kivégzés minden jegyét magán viseli – mutatott rá Callamard. „Amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, ezt kell feltételeznem. Szaúd-Arábián a sor, hogy az ellenkezőjét bizonyítsa” – hangsúlyozta.

Callamard kiemelte: eddig nincsenek értesülések arról, hogy a gyanúsítottak „teljességgel engedély nélküli módon cselekedtek volna”. Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtottak végre. A királyság külügyminisztere korábban a gyilkosságot egy engedély nélküli akció számlájára írta, jogvédők azonban azt állítják, hogy a történteknek ez a magyarázata mindössze arra hivatott, hogy bűnbakot szolgáltasson a szaúdi vezetés helyébe.

Az utóbbi hetek sajtójelentései az elkövetőkről és a gyilkosság feltételezett menetéről arra utalnak, hogy a trónörökös tudhatott az újságíró elleni „incidensről”.

Telefonon tárgyalt egymással Putyin és a szaúdi király

Az SPA szaúdi állami hírügynökség jelentése szerint a szaúdi uralkodó biztosította Putyint, hogy a rijádi vezetés eltökélt abban, hogy felelősségre vonja a Hasogdzsi-gyilkosság felelőseit, s megkapják méltó büntetésüket. Szalmán király beszélgetésük során az orosz elnököt tájékoztatta az ügy feltárása érdekében tett szaúdi intézkedésekről.

Kiadott közleményében a Kreml megerősítette, hogy a két vezető a Hasogdzsi-ügy körül kialakult helyzetet vitatta meg a szaúdi fél kezdeményezésére folytatott telefonbeszélgetés során. Putyin és Szalmán király ezen felül szó ejtett a szíriai polgárháborúról, illetve Moszkva és Rijád együttműködésével kapcsolatos kérdésekről, a többi között az energetikai szektort illetően. Az orosz államfő hivatala szerint Szalmán király megerősítette Putyin meghívását Szaúd-Arábiába.

Ismeretes, a szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán kijelentette, hogy az újságíró megölése „undorító incidens” volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtottak végre. Az utóbbi hetek sajtójelentései az elkövetőkről és a gyilkosság feltételezett menetéről arra utalnak, hogy a trónörökös tudhatott az újságíró elleni „incidensről”.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij/pool

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Tamás

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását előre eltervezték – jelentette ki kedden Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő.

EPA

Vaszilij Nyebenza eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének posztjára csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nyebenza 55 éves, 1983 óta karrierdiplomata, 2013 óta volt miniszterhelyettes a külügyi tárcánál.

Forrás: keh.hu

Áder János köztársasági elnök péntek délután (közép-európai idő szerint késő éjjel) szólal fel az ENSZ fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján.

MTI/EPA/Jason Szenes

Az Egyesült Államok kivételével a világszervezet tagállamai kedden megkezdték a tárgyalásokat az egyezményről New Yorkban.

2020. április 2., csütörtök, Áron