A határok megnyitásával fenyegetőzik Erdogan

Téma: 

Ha az Európai Unió még továbbmegy az Európai Parlament csütörtöki döntésénél, amelyben a testület Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel, Ankara megnyitja a határokat, és ezt az EU "tudja jól" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban.

A nők elleni erőszakkal szemben folytatott küzdelem világnapja alkalmából a KADEM nőjogi civil szervezet rendezvényén felszólalva az államfő hozzátette: az ilyen “üres fenyegetésekből (…) sem én, sem a török nép nem ért”.

A jelenlévők felállva, fél percig tapsolták az államfő kijelentéseit.

Erdogan úgy vélte: Európa soha nem volt tekintettel az emberekre. Nem ők szállították el a kisodródott csecsemők holttesteit a tengerpartról. Miközben Ankara ellát 3-3,5 millió menekültet, Európa nem tartotta be az ígéreteit – hangoztatta.

MTI/AP/Török elnöki sajtóhivatal/pool/Kayhan Özer)

Úgy fogalmazott: amikor 2015-ben “50 ezer migráns feszült a bolgár határnak Kapikulénél, Európa jajgatott”. Afrikában emberek milliói várnak megoldást, de az EU azzal foglalkozik, hogy Törökország csatlakozzon-e vagy sem a tagállamok sorához – mondta Erdogan. Azt állította, hogy Európa az afrikai helyzet javítása érdekében egyetlen lépést sem tett.

Az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalására a képviselők szerint a július 15-i törökországi puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt volt szükség, mert ez a fellépés egyre inkább eltéríti Ankarát az Európa felé vezető útról. Az indítványt 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el Strasbourgban. Az EP-döntés jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők úgy vélik, hogy a döntés fokozza a nyomást a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szervekre.

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Burhan Özbilici

Törökország nyílt beszédre vár uniós csatlakozásáról - jelentette ki a török elnök.

MTI/EPA/Sedat Suna

A törökországi puccskísérlet alatt két vadászgép is célkeresztbe vette a nyaralásáról visszatérő Recep Tayyip Erdogan gépét pénteken, ám rejtélyes okokból nem likvidálták a török elnököt.

EPA

Az európai országok meg fogják érezni az újabb migránshullámot, ha a szíriai kormányerők a felkelők utolsó fellegvárának számító, északnyugati Idlíb tartományban nem állítják le az offenzívát – figyelmeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este egy isztambuli...

2020. május 25., hétfő, Orbán